Εκδρομή στην Κέρκυρα

Παλαιό Φρούριο

Η Β’ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε τετραήμερη εκδρομή στην Κερκυρα από 14- 17/3/19. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης των  Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων:«βιοποικιλότητα, απειλούμενα είδη, προστατευόμενες περιοχές» και  «χερσαία και υδατικά οικοσυστήματα».

Στόχος  ήταν η μελέτη της χλωρίδας της Δ. Ελλάδας όπου κυριαρχεί η ελιά. Σχετικά με άλλες καλλιέργιες σημαντική επίσης είναι και η καλλιέργια των αμπελιών.

Παράλληλα υπάρχουν πολλά κυπαρίσσια, αρκετοί φοινικιές και θάμνοι. Ο συνδυασμός των παραγόντων που συνθέτουν το μικροκλίμα του νησιού ευνοεί τα αγριολούλουδα με αποτέλεσμα η Κέρκυρα να είναι ανθισμένη όλες τις εποχές του χρόνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα 36 είδη αυτοφυούς ορχιδέας , φυτού πολύπλοκου και ιδιαίτερα ευαίσθητου. Επίσης τα παιδιά γνώρισαν την κουλτούρα του νησιού, διότι η Κέρκυρα είναι τόπος μακραίωνου πολιτιστικού συγκρητισμού, με εξαιρετικά ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία και  κοσμοπολιτισμό.
Ενημερώθηκαν για τη βιοποικιλότητα του Αμβρακικού κόλπου και του Ιονίου Πελάγους και επισκέφθηκαν την πόλη της Πάτρας. Στην Κέρκυρα ξεναγήθηκαν  στο Κανόνι και το Ποντικονήσι και στην Παναγία των Βλαχερνών. Ξεναγήθηκαν επίσης στο Παλαιό Φρούριο, την  Παλαιοκαστρίτσα, μαγευτική τοποθεσία στο Ιόνιο,  επισκέφθηκαν το Μοναστήρι και την έκθεση του Εκκλησιαστικού Μουσείου που διαθέτει   ποικίλα ιερά κειμήλια βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής, σπάνιες φορητές εικόνες και εικονίσματα με σημαντικότερη αυτή της Κοίμησης της Θεοτόκου με ασημένια επικάλυψη, πλήθος Ευαγγελίων (ασημένιων ή/και διακοσμημένων με πολύτιμους λίθους), ιερά Άμφια, και λειτουργικά σκεύη. Περπάτησαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης (πλ. Σπιανάδας,  Λιστών), επισκέφθηκαν το Ναό του  Αγ. Σπυρίδωνα που  από το 16ο αι. που φιλοξενεί το σκήνωμα του Αγίου και αποτελεί το πνευματικό κέντρο του νησιού.

Τέλος επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης και το Υλλαϊκό λιμάνι, καθώς και το Μουσείο Παλαιόπολης στο καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό που  απέχει περίπου 3 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας και συνολικά καλύπτει 258 στρέμματα βλάστησης στο λόφο της Ανάληψης, ενώ περιλαμβάνει και ένα εντυπωσιακό ανάκτορο με απέραντη θέα στη θάλασσα.

Μελετώντας την Ιστορική πορεία της Κέρκυρας στο μουσείο Παλαιόπολης

Στην εκδρομή συμμετείχαν 29 μαθητές και τρεις καθηγήτριες: Μαρκάτη Ευγενία (αρχηγός εκδρομής) και Λουμπαρδιά Αγγελική, Υψηλάντη Χριστίνα (συνοδοί ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *