2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
«Κι όμως επέζησε»
Ο Μαρσέλ Νατζαρή, τον Απρίλιο του 1944, σε μια από τις τελευταίες και τις μεγαλύτερες αποστολές Εβραίων από την Ελλάδα, έφτασε στο Άουσβιτς και τοποθετήθηκε στην ομάδα εργασίας Ζόντερκομάντο. Τα μέλη αυτής της ομάδας ήταν, χωρίς αμφιβολία, οι τραγικότερες φιγούρες όλων των εγκλείστων του στρατοπέδου. Το κομμάντο αυτό το αποτελούσαν μόνο Εβραίοι και η δουλειά τους ήταν να βάλουν τους δικούς τους Εβραίους στους φούρνους. Έπρεπε να φανεί, σύμφωνα με την ναζιστική ιδεολογία, ότι οι Εβραίοι, αυτή η «κατώτερη ράτσα», αυτοί «οι υπάνθρωποι» σκύβουν σε κάθε ταπείνωση, ακόμη και στην καταστροφή τους.
Ο Νατζαρή ως μελλοθάνατος γράφει μια επιστολή στους δικούς του, αν και γνωρίζει ότι δεν θα μπορούσε να την στείλει.Τυλίγει τις κόλλες χαρτιού κυλινδρικά,τις τοποθετεί σε ένα θερμός μέσα σε μια δερμάτινη τσάντα και το θάβει στον περίβολο του Κρεματορίου III. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1980, ο φοιτητής της δασονομικής σχολής Λέσλαβ Ντυρτς βρήκε το θαμμένο χειρόγραφο και το παρέδωσε στο Μουσείο του Άουσβιτς.
Η μαρτυρία του Νατζαρή θεωρείται αδιάσειστο ντοκουμέντο της φιλολογίας του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων, ένα δυνατό και αποκαλυπτικό κείμενο-καταγγελία της αδιανόητης φρίκης των Γερμανικών στρατοπέδων θανάτου.
Η ταινία μικρού μήκους πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθητικού διαγωνισμού δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι»
Σχολικό έτος 2018-2019.