Από τις 30 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η εκδρομή της Β΄ Λυκείου, με προορισμό την Καλαμάτα. Οι μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές τους, επισκέφτηκαν πολλές τοποθεσίες ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που συνθέτουν την εικόνα της Μεσσηνίας από τους Μυκηναϊκούς χρόνους έως τη νεώτερη εποχή.
Αρχικά, ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης που ιδρύθηκε την κλασική εποχή από τους Θηβαίους και έχει έρθει στο φως ύστερα από πολυετείς ανασκαφές. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο χώρο της πόλης και πήραν πληροφορίες για το θέατρο, το Ασκληπιείο, το στάδιο, την αγορά, την κρήνη, το βουλευτήριο.
Στη Μεθώνη, περιηγήθηκαν στο κάστρο, ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα του ελληνικού χώρου και σημαντικό εμπορικό κέντρο την περίοδο της Ενετοκρατίας. Στην πόλη της Πύλου, αρχικά επισκέφτηκαν το Νιόκαστρο, που χτίστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στο χώρο του κάστρου, οι μαθητές περιηγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που περιλαμβάνει ευρήματα από την προϊστορική περίοδο έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, που φιλοξενεί ευρήματα από υποβρύχιες ανασκαφές, καθώς και στο Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που αποτελεί δείγμα σύνθεσης οθωμανικών, καθολικών και βυζαντινών στοιχείων. Ακολούθως, επισκέφτηκαν το λιμάνι και την κεντρική πλατεία της Πύλου, με το μνημείο των Τριών Ναυάρχων (Ναυμαχία Ναυαρίνου).
Στην Καλαμάτα, οι μαθητές επισκέφτηκαν το κάστρο της πόλης, που ανακατασκευάστηκε από τον πρίγκιπα και ιδρυτή του πριγκιπάτου της Αχαΐας, Γοδεφρείδο Α΄ Βιλλεαρδουΐνο, και επομένως αποτελεί δείγμα της Φραγκοκρατίας στον ελληνικό χώρο. Ακολούθως επισκέφτηκαν το Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής και το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου έγινε η πρώτη δοξολογία και οι οπλαρχηγοί ορκίστηκαν πίστη στην επανάσταση την ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης (23 Μαρτίου 1821).
Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με περιήγηση στο Μυστρά Λακωνίας, μια από τις σημαντικότερες υστεροβυζαντινές πόλεις και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Οι μαθητές πληροφορήθηκαν για την ιστορία του σημαντικού αυτού χώρου, που ιδρύθηκε από τους Φράγκους το 1249, για τον έλεγχο της κοιλάδας του Ευρώτα, ανακτήθηκε από τους Βυζαντινούς το 1259 και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πρωτεύουσα του ημιαυτόνομου Δεσποτάτου του Μορέως με τις δυναστείες των Καντακουζηνών και των Παλαιολόγων. Στο πλαίσιο αυτό της Βυζαντινής περιόδου, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, τον παλαιότερο ναό της καστροπολιτείας, όπου κατά την παράδοση έγινε η στέψη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ως αυτοκράτορα, το 1449.
Τέλος, στην επιστροφή μας για την Αθήνα, επισκεφτήκαμε το Ναύπλιο Αργολίδας, το λιμάνι και την παλιά πόλη.
Ευχαριστούμε τους μαθητές μας για τη συνεργασία και συμμετοχή τους στην εκδρομή και ελπίζουμε πως οι εικόνες, οι γνώσεις και οι όμορφες αναμνήσεις θα τους συντροφεύουν….!
Οι συνοδοί: Αλεξόπουλος Π., Μερτσιώτη Λ., Μπρέγιαννη Α.