Χαρακτηρισμός φοίτησης μαθητών (σχ. έτος 2024 – 2025)

Η παρακολούθηση της φοίτησης ενός μαθητή ή μιας μαθήτριας χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής βάσει του συνολικού αριθμού των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η σταθερή συμμετοχή των μαθητών/τριών στη σχολική ζωή και η αποφυγή υπερβολικών απουσιών που ενδέχεται να επηρεάσουν τη μαθησιακή διαδικασία.

Οι απουσίες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

  • Αδικαιολόγητες Απουσίες: Οι αδικαιολόγητες απουσίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 50. Σε περίπτωση που αυτό το όριο ξεπεραστεί, η φοίτηση του μαθητή/τριας δύναται να χαρακτηριστεί ως ανεπαρκής.
  • Δικαιολογημένες Απουσίες: Οι δικαιολογημένες απουσίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 64. Για να θεωρηθούν δικαιολογημένες, απαιτείται η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης από τους γονείς ή κηδεμόνες, που θα επιβεβαιώνει τους λόγους απουσίας. Τα δικαιολογητικά των απουσιών των μαθητών προσκομίζονται στο σχολείο μόνο από τον κηδεμόνα του μαθητή μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ημέρα επιστροφής του στο σχολείο.

Ο κηδεμόνας μπορεί να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση δικαιολόγησης για απουσίες του μαθητή μιας ή δύο ημερών, λόγω ασθένειας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών λόγων (αθροιστικά για όλο το έτος 5 ημέρες).

Ο κηδεμόνας μπορεί να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση δικαιολόγησης για απουσίες του μαθητή που απουσίασε περισσότερο από δύο ημέρες (αθροιστικά για όλο το έτος 5 ημέρες), προσκομίζοντας επιπλέον:

    • βεβαίωση δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος ή οποιουδήποτε ιδιώτη ιατρού
    • βεβαίωση συμμετοχής σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις
    • βεβαίωση συμμετοχής σε πανελλήνιους ή διεθνής δράσεις (πχ. Διαγωνισμούς)
    • βεβαίωση συμμετοχής σε γιορτές θρησκευτικού χαρακτήρα

Υπεύθυνη δήλωση γονέα/κηδεμόνα: .doc /. pdf

Σημειώνεται ότι κάθε διδακτική ώρα υπολογίζεται ως μία απουσία, ανεξάρτητα από τη διάρκεια του μαθήματος. Το σύνολο των απουσιών δεν πρέπει να ξεπερνά τις 114 απουσίες για να χαρακτηρίζεται η φοίτηση ως επαρκής.