Δεκ 15 2014

Άρθρα του/της ΚΑΛΥΒΑ ΓΑΛΑΤΕΙΑ

Aρθρο για την ισοτητα των φυλων

Κάτω από: Γενικά

‘’Οι γυναίκες είναι σαν ανισσόροπη τέχνη.

Δεν πρέπει να τρώνε πολλοί και δεν πρέπει να τρώνε λίγο. Δεν πρέπει να είναι εύσωμες, αλλά ούτε και αδύνατες. Επιτέλους θα σταματήσεις να τρως; Επιτέλους τρως ποτέ; H γνωστή ερώτηση αηδίας και η γνωστή ερώτηση ανησυχίας.
Μην είσαι τόσο , μην είσαι τόσο ντροπαλή. Να έχεις φωνή στην κοινωνία, αλλά να αφήνεις τα ‘’μεγάλα’’ αγόρια να μιλάνε. Θες κάτι, μίλα! Όχι τώρα, στη σειρά σου! Ποτέ δεν σταματάει να μιλάει αυτή! Την έχεις ακούσει ποτέ να μιλάει; Δεν ξέρω καν πως ακούγεται η φωνή της!
Βεβαιώσου ότι η φούστα σου είναι μακριά, αλλά όχι πολύ μακριά. Μην ντύνεσαι προκλητικά, ούτε όμως σαν γιαγιά. Δείξε τι έχεις, αλλά είναι δικό σου το φταίξιμο αν κάτι συμβεί .Γιατί δεν ήταν αρκετά μακριά η φούστα σου? Πώς θέλεις να σε κοιτάξουν τα αγόρια αν φοράς αυτά τα ρούχα?
Κάνε έρωτα ,αλλά μείνε αθώα. Δώσε μας αυτό που θέλουμε, αλλά μην είστε χυδαίες. Οι παρθένες είναι τόσο καλές. Τι εννοείς περιμένει μέχρι το γάμο; Σε ποια κοινωνία ζει; Ζωή χωρίς έρωτα βαρετή. Ζωή με έρωτα αηδιαστική. Θεέ μου, την έχεις δει? Τα έχει φτιάξει με κάθε αγόρι στο σχολείο! Θεέ μου, την έχεις δει? Είναι ακόμη παρθένα στην ηλικία της!
Να είσαι έξυπνη, αλλά όχι πολύ έξυπνη. Στα αγόρια αρέσουν τα έξυπνα κορίτσια, αλλά δεν θέλουν να είναι πιο έξυπνα από αυτούς. Παίξ’ το χαζή. Όχι όμως τόσο χαζή, δεν άκουγες τι έλεγα πριν! Τους αρέσουν οι έξυπνες. Όχι, όχι, τώρα είσαι σαν φυτό! Οι γυναίκες δεν ανήκουν εδώ, πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στο σπίτι. Θέλεις μια καλοπληρωμένη δουλειά; Βρες ένα κίνητρο και διάβασε. Δεν πρέπει να χαλαρώνεις επειδή είσαι γυναίκα.
Κάνε αυτό που θες, αλλά καλύτερα όχι. Να είσαι ο εαυτός σου, έκτος και αν είσαι αντίθετη με αυτά που λέμε. Σου αρέσει τα ασχολείσαι με τα μαλλιά και το μακιγιάζ; Τέλεια, εγκρίνεσαι! Σου αρέσουν τα βιντεοπαιχνίδια; Λες ψέματα, υποκρίνεσαι, είσαι λάθος.’’
Πηγή: http://bigsisterelsa.tumblr.com/
Διάβασα αυτό το κείμενο της προάλλες .Και πιστεύω ότι αντικατοπτρίζει υπέροχα την συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες. Τον τρόπο που τις έχει αντικειμενοποιήσει και έχει βάλει περιορισμούς και όρια σε οτιδήποτε κάνουν ή πρόκειται να κάνουν. Τον τρόπο που τις έχει βάλει στη γωνία και τις βομβαρδίζει με πρέπει. Και τον τρόπο που περιμένει στη γωνία για να τις κρίνει. Συγγνώμη, τον τρόπο που τις αντικειμενοποιούμε, τις βομβαρδίζουμε με πρέπει και τις κρίνουμε, εμείς. Διότι οι κοινωνία που κατηγορούμε είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος μας ο εαυτός. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αξίζει όλοι, αγόρια και κορίτσια, να διαβάσουν αυτό το κείμενο και να συνειδητοποιήσουν την αλήθεια. Δεν υπάρχει ισότητα σήμερα, αλλά καθένας από εμάς έχει την ευκαιρία να το αλλάξει αυτό και να προσπαθήσει για ένα πιο δίκαιο και καλύτερο αύριο, ξεκινώντας από σήμερα.

Γαλάτεια Καλύβα

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση