Feed
Άρθρα
Σχόλια

Erasmus+ KA229 «Lost in Space»

Σας καλωσορίζουμε στην επίσημη σελίδα του προγράμματος Erasmus+ KA229 με τίτλο «Lost in Space» και κωδικό αριθμό 2018 -1-UK01-KA229-047890_2.

Το πρόγραμμα έχει 2ετή διάρκεια. Συντονίζεται από το σχολείο Teesdale School, Barnard Castle της Μεγάλης Βρετανίας και, εκτός του σχολείου μας, συμμετέχουν ακόμη το Turistico – ugostiteljska skola Antona Stifanica, Porec από την Κροατία, το College Vincent Badie, Montarnaud της Γαλλίας, το Paidos, Denia από την Ισπανία και το IC Storico Moncalieri από την Ιταλία.

Το θέμα του προγράμματος είναι το τετράπτυχο STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics.  

Η Παιδαγωγική Ομάδα του σχολείου μας αποτελείται από τις/τους εκπαιδευτικούς:

  1. Ανθή Αποστολίδου, Φυσικός, Συντονίστρια της Ελληνικής Παιδαγωγικής Ομάδας
  2. Ελπινίκη Ταστάνη, Φιλόλογος, Υποδιευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας
  3. Γεωργία Γώγου, Αγγλικών
  4. Μάρα Καίσαρη, Μουσικής
  5. Μαρία Κάτρη, Οικιακής Οικονομίας
  6. Δημήτριος – Νεκτάριος Κοντόκωστας, Μαθηματικός και
  7. Ευσταθία Φραγκόγιαννη, Γαλλικών 

και από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας. 

Ο Διευθυντής Κωνσταντίνος Καλδάνης είναι ο Οικονομικός Διαχειριστής του προγράμματος.

Στην σελίδα αυτή θα σας παρουσιάζουμε όλες τις δράσεις μας στο πλαίσιο του προγράμματος! 

Σας ευχόμαστε Καλή Πλοήγηση!

Συμμετοχή στον 26ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής

Ομάδα μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας δεν πτοήθηκε από την καραντίνα και συμμετείχε στην 1η φάση (Φάση “Αρίσταρχος”) του 26ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής.

Ο Διαγωνισμός, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 12 Δεκεμβρίου 2020 και αποτέλεσε μία ξεχωριστή εμπειρία!

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας!

Η Σύζευξη Δία και Κρόνου

Ένα ιδιαίτερο αστρονομικό γεγονός που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο! Τι είναι αυτό το φαινόμενο και κάθε πόσα χρόνια παρατηρείται; Ποια είναι η σχέση του με το αστέρι της Βηθλεέμ;

Για τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, πατήστε εδώ

Η παρουσίαση είναι διαθέσιμη και σε ηλεκτρονικό βιβλίο εδώ

Η ατμόσφαιρα των πλανητών

Μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση που μελετά την ύπαρξη και τη σύσταση της ατμόσφαιρας των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Η εργασία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Χημείας υπό την επίβλεψη της φυσικού του σχολείου, Ανθής Αποστολίδου.

Για την παρουσίαση πατήστε εδώ

Η Αστρονομία στην αρχαιότητα

Ταξιδέψτε μαζί μας στο μακρινό παρελθόν όπου γςννήθηκε η Αστρονομία και γνωρίστε τα πρώτα αστρονομικά όργανα! Τα περισσότερα γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα!

Για την παρουσίαση πατήστε εδώ

Το αρχείο είναι διαθέσιμο και σε flipbook εδώ

 

Το όνομά μου ταξιδεύει στον Άρη

Η ομάδα μας αποφάσισε να συμμετάσχει στη διεθνή δράση που συντονίζεται από τη NASA “Το όνομά μου ταξιδεύει στον Άρη!”

Για δείτε το εισιτήριο!

Space Toons

Μία ακόμη απίθανη ιδέα: οι γνωστοί και αγαπημένοι μας χαρακτήρες των κόμικ ταξιδεύουν στο διάστημα!

Απολαύστε την παρουσίαση που επιμελήθηκε η Μάρα Καίσαρη!

Για την παρουσίαση πατήστε εδώ

 

 

Voyage dans la Lune

Πρόκειται για την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία του κινηματογράφου, γυρισμένη το 1901 και βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν. Ακολουθήστε τον υπερσύνδεσμο για να μάθετε στοιχεία γύρω από την ταινία.

Για την παρουσίαση πατήστε εδώ

Το ηλιακό μας σύστημα και η ελληνική Μυθολογία

Πόσοι και ποιοι πλανήτες απαρτίζουν το ηλιακό μας σύστημα; Ποια είναι η σύστασή τους; Έχουν δορυφόρους; Γιατί ονομάστηκαν έτσι; Ποια η σχέση τους με την ελληνική Μυθολογία;

Αν θέλετε τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, ακολουθήστε τον υπερσύνδεσμο εδώ

Η Μουσική στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας

Μία υπέροχη ιδέα της καθηγήτριας Μουσικής η οποία με την ομάδα μαθητών και μαθητριών της ερεύνησε την κλασσική μουσική που χρησιμοποιήθηκε ως μουσικό θέμα στις γνωστότερες κινηματογραφικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Το αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό! Απολαύστε το! 

Για την παρουσίαση πατήστε εδώ

Ο μικρός πρίγκηπας και η Αστρονομία

Στο μάθημα των Γαλλικών η επόμενη διδακτική πρόταση από την καθηγήτρια Γαλλικών Ευσταθία Φραγκόγιαννη η οποία εμπνεύστηκε από τον “Μικρό Πρίγκηπα” για να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο φύλλο εργασίας που ενθουσίασε τους μαθητές!

Για το φύλλο εργασίας πατήστε εδώ

Ο Πυθαγόρας και η Μουσική των Σφαιρών

Το μονόχορδο και η Μουσική των Σφαιρών του Πυθαγόρα ήταν η έμπνευση για την ένωση της αστρονομίας με τη Μουσική για μία ακόμη φορά στο πρόγραμμά μας. Μάλιστα οι μαθητές και οι μαθήτριές μας νκατασκεύασαν το μονόχορδο με απλά ανακυκλώσιμα υλικά.

Για το φύλλο εργασίας πατήστε εδώ

Κατασκευή μοντέλου του δορυφόρου Αίολος

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες με την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών τους κατασκεύασαν το μοντέλο του μετεωρολογικού δορυφόρου Αίολος του Ευρωπαϊκού Οργανισμο΄πυ Διαστήματος (ESA). Το υλικό και οι οδηγίες κατασκευής προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της ESA.

Για το φύλλο εργασίας πατήστε εδώ

Αστερισμοί και Βόρειο Σέλας

Ένα διαφορετικό μάθημα Αγγλικών από την καθηγήτρια Αγγλικών Γεωργία Γώγου που βασίζεται στο λαϊκό μύθο της Πούλιαςσε συνδυασμό με τον  μύθο για το βόρειο σέλας από τη Σκωτία. 

Για το φύλλο εργασίας πατήστε εδώ

Οδυσσέας Ελύτης “Μάγια”

Από τη Νεοελληνική Λογοτεχνία η επόμενη διδακτική πρόταση που επιμελήθηκε η φιλόλογος Ελπινίκη Ταστάνη. Αυτή τη φορά αξιοποίησε το ποίημα “Μάγια” του Οδυσσέα Ελύτη για να δημιουργήσει μία διδακτική προσέγγιση στο πλαίσιο του προγράμματος.

Για το φύλλο εργασίας πατήστε εδώ

Body Percussion: Χρειαζόμαστε πράγματι μουσικά όργανα για να παίξουμε μουσική;

Μία πολύ ιδιαίτερη διδακτική πρόταση από τη μουσικό του σχολείου μας Μάρα Καίσαρη η οποία εφαρμόστηκε κατά την επίσκεψη της παιδαγωγικής μας ομάδας στο Πόρετσ της Κροατίας και έκλεψε τις εντυπώσεις! Απολαύστε την!

Για το φύλλο εργασίας πατήστε εδώ

Σαπφώ “Έδυσε Το Φεγγάρι”

Μία πρωτότυπη διδακτική προσέγγιση από τη φιλόλογο Ελπινίκη Ταστάνη στο πλαίσιο του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών και της Λυρικής Ποίησης, βασισμένη στο ποίημα της Σαπφούς “Έδυσε το φεγγάρι”. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο προσδιορισμός του ακριβούς χρόνου συγγραφής του ποιήματος βάσει των στοιχείων και των αστερισμών.

Για το φύλλο εργασίας πατήστε εδώ

“Σαπφώ και Αλκαίος”, Θεόφιλος 1932

Ένα τρισδιάστατο αστέρι!

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Μαθηματικών, ο μαθηματικός του σχολείου μας Δημήτρης Κοντόκωστας, δημιούργησε ένα φύλλο εργασίας για να καθοδηγήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να σχεδιάσουν ένα τρισδιάστατο αστέρι με μολύβι και χαρτί και ταυτόχρονα να ακονίσουν το μυαλό τους επιλύοντας απλά προβλήματα Τριγωνομετρίας και κλασμάτων. Το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό!

Για το φύλλο εργασίας πατήστε εδώ

“Oι πλανήτες” του Gustav Holst

Ένα ακόμη πρωτότυπο φύλλο ργασίας, αυτή τη φορά από τη μουσικό του σχολείου μας, Μάρα Καίσαρη. Στην ενότητα για το πλανητικό μας σύστημα, δημιούργησε το φύλλο εργασίας «Μουσική και Πλανήτες» βασισμένο στο έργο «Πλανήτες» του Βρετανού συνθέτη Gustav Holst.

Για το φύλλο εργασίας πατήστε εδώ

Η ιστορική μέτρηση του Ερατοσθένη

Συμμετέχοντας στην Πανελλήνια δράση για την μέτρηση του Ερατοσθένη, υπολογίσαμε την ακτίνα της γης με τη βοήθεια του Μαθηματικού Δημήτρη Κοντόκωστα και του ειδικού φύλλου εργασίας, στην αυλή του σχολείου μας την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019. Στη δράση συμμετείχε μεγάλος αριθμός μαθητών και μαθητριών του σχολείου!

Για το φύλλο εργασίας πατήστε εδώ

Η διατροφή των αστροναυτών στο διάστημα

Στο πλαίσιο του μαθ’ηματος της Οικιακής Οικονομίας και στο κεφάλαιο της Διατροφής, οι μαθητές και οι μαθήτριες μελέτησαν τη διατροφή των αστροναυτών στο διάστημα, τόσο ως προς την υφή και τη συσκευασία, όσο και ως προς το αν περιέχουν όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και στις απαιτούμενες ποσότητες. 

Για το φύλλο εργασίας πατήστε εδώ

Οι αστερισμοί στην Αρχαία Ελληνική Ποίηση: Η ασπίδα του Αχιλλέα

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιλιάδας (Αρχαία Ελληνικά από μετάφραση) η παιδαγωγική μας ομάδα μελέτησε την ασπέδα του Αχιλλέα, εστιάζοντας στην περιγραφή του ουρανού και των αστερισμών.

Για το φύλλο εργασίας πατήστε εδώ

Το ταξίδι του Οδυσσέα με οδηγό τα άστρα!

Πρόκειται για μία διεπιστημονική προσέγγιση του ταξιδιού επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη, όπως αυτό περιγράφεται από τον Όμηρο στην Οδύσσεια. Ερωτήματα όπως πού ήταν το νησί της Καλυψούς; ποια πορεία ακολούθησε ο Οδυσσέας κατά την επιστροφή του; πού ήταν τελικά η Ιθάκη; από την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα από μετάφραση βρίσκουν τις απαντήσεις τους μέσα από τη σύγχρονη επιστήμη και την Αστρονομία η οποία μελετά και όλους τους αστερισμούς που αναφέρονται στο ομηρικό έπος.  

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ακολουθούν το ταξίδι του Οδυσσέα και παρατηρούν τον ομηρικό νυχτερινό ουρανό μέσα από τις δραστηριότητες του φύλλου εργασίας. 

Για το φύλλο εργασίας πατήστε εδώ

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Στο πλαίσιο της μελέτης αρχαίων αστρονομικών μηχανισμων μελετήσαμε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ένας από τους μαθητές της Παιδαγωγικής Ομάδας του προγράμματος, Ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος της Α΄ τάξης ανακατασκεύασε τον Μηχανισμό χρησιμοποιώντας Lego. Ευχαριστούμε πολύ την εταιρεία Why.gr για την προσφορά των ψηφίδων lego. 

Το βάρος των σωμάτων στο ηλιακό μας σύστημα

Πρόκειται για δραστηριότητες Φυσικής που αφορούν τόσο ατην Α΄ τάξη (Φύλλο εργασίας 3: μάζα και βάρος) όσο και στη Β΄ τάξη του Γυμνασίου (ενότητα: Δυνάμεις – Το βάρος των σωμάτων). 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, αφού κατανοήσουν το βάρος ως δύναμη που ασκείται από τη Γη στα σώματα και μελετήσουν τον νόμο της Παγκόσμιας Έλξης του Νεύτωνα, μαθαίνουν ασκούμενοι με την εφαρμογή https://cosmos-book.github.io/high-jump/index.html και συμπληρώνοντας τις δραστηριότητες του φύλλου εργασίας. 

Για το φύλλο εργασίας πατήστε εδώ 

Ηλιακό ρολόι

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής της Α΄ τάξης, μελετήσαμε την ιστορία και την εξέλιξη στη μέτρηση του χρόνου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατασκεύασαν τα δικά τους ηλιακά ρολόγια ακολουθώντας τις οδηγίες από το φύλλο εργασίας.

Για το φύλλο εργασίας πατήστε εδώ

 

Το ηλιακό μας σύστημα

Δημιουργήσαμε καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις του ηλιακού μας συστήματος χηρσιμοποιώντας στένσιλ των πλανητών που σχεδιάσαμε ειδικά για αυτόν το σκοπό, ακολουθώντας τις οδηγίες το αντίστοιχου φύλλου εργασίας!

Για το φύλλο εργασίας πατήστε εδώ

Φυσική και Αστρονομία: Ηλιακή έκλειψη

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής στο κεφάλαιο της Οπτικής μελετήσαμε τη Φυσική των ηλιακών εκλείψεων

Για το φύλλο εργασίας πατήστε εδώ

Ένα μάθημα Αστρονομίας: Το αστρικό σμήνος των Πλειάδων

Ο μύθος των Πλειάδων αποτέλεσε την έμπνευση για το συγκεκριμένο φύλλο εργασίας το οποίο συνοδεύτηκε και από ένα κρυπτόλεξο. 

Επιπλέον οι μαθητές κατασκεύασαν μία απεικόνιση του αστρικού σμήνους αξιοποιώντας τις γνώσεις τους στα ηλεκτρικά κυκλώματα!

Για το φύλλο εργασία πατήστε εδώ

Για το κρυπτόλεξο πατήστε εδώ

Tο επίσημο logo του Lost in Space

Οι ομάδες ψήφισαν και εξελέξη το επίσημο logo που θα συνοδεύει όλα μας τα έγγραφα και το εκπαιδευτικό υλικό στη διάρκεια του προγράμματος! Συγχαρητήρια στην ιταλική ομάδα!

To logo του προγράμματος

Ως λογότυπο του προγράμματος επιλέξαμε τη δημιουργία της μαθήτριάς μας ΘΚ με την οποία είχε διακριθεί στο διαγωνισμό της ESA “Odysseus II”. 

Απολαύστε την! 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων