IMG 3652

Το 2ο γυμνάσιο Κοζάνης εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στη μαθήτρια του γυμνασίου μας Καραγιαννάκη Σοφία για τις υψηλές αθλητικές της διακρίσεις

με την ευχή

πάντα να κυνηγά τα όνειρα της και να έχει μια λαμπρή πορεία στη ζωη τηςαντάξια των προσπαθειών και του ήθους της.

 

Με αγάπη και υπερηφάνεια

Ο Σύλλογος διδασκόντων

2ου γυμνασίου Κοζανης.

 

IMG 3653 1IMG 3651 1

 

 

 

Μια πολυπληθής ομάδα 52 παιδιών του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης συμμετείχε  για 8 μήνες στην προετοιμασία της  παράστασης  «κακΟΜΗΡΟΥ κωμΟΔΥΣΣΕΙΑ»
της Μαρίας Κίτρα, αφιερώνοντας  τις Κυριακές, και κάποιες φορές  ολόκληρο το Σαββατοκύριακό τους.
Η συγκεκριμένη παράσταση, με σεβασμό στο ομηρικό έπος αλλά ιδωμένη με  πιο σύγχρονη/νεανική ματιά, αναπαριστά τις περιπέτειες του ομώνυμου  ήρωα αμέσως μετά την άλωση της Τροίας ως την επιστροφή του στην Ιθάκη,
δέκα χρόνια μετά, ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αίθουσα Τέχνης της  Κοζάνης στις  14 και 28 Μαΐου.
Υπεύθυνη αυτής της καλλιτεχνικής προσπάθειας ήταν η κυρία Μαυρίδου  Ελένη, με αρωγό την κυρία Γεωργουβιά Ιωάννα.

Στο σχολείο μας λειτούργησε όμιλος εθελοντισμού με τίτλο:

«Εθελοντισμός: Στάση ζωής ».

Ο όμιλος έχει σκοπό να εισάγει τους μαθητές στην έννοια του εθελοντισμού και να τους βοηθήσει να κατανοήσουν την δύναμη που έχει η συνεργασία πολλών εθελοντών για ένα κοινό σκοπό.

Ακόμη επιδιώκεται να κατανοήσουν πως ο εθελοντισμός είναι μια στάση ζωής, με συνέχεια, γι ‘ αυτό άλλωστε συνεχίζεται και η λειτουργία του ομίλου για δεύτερη χρονιά μετά την επιτυχημένη παρουσία του.

Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό, προθυμία , ζήλο, υπευθυνότητα. Επέδειξαν σεβασμό στις προσωπικές ικανότητες και ανάγκες  όλων των μελών. Ανέδειξαν τις ατομικές τους δεξιότητες . Διασκέδασαν.

Κοινή επιθυμία όλων να συνεχιστεί η λειτουργία του Ομίλου και την επόμενη χρονιά.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες:

ΓκαντούναΜαρία

Γκατζαβέλλα Σταυρούλα

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε κάποιες από τις δράσεις μας.Λήψη αρχείου

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, το 2ο Γυμνάσιο Κοζάνης πραγματοποίησε με επιτυχία την εκδήλωση παρουσίασης προγραμμάτων και ομιλιών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μαθητές και καθηγητές παρουσίασαν τις εργασίες που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι θεματικές των παρουσιάσεων περιλάμβαναν καινοτόμες προσεγγίσεις σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Ακολούθησε η απονομή βραβείων για το διαγωνισμό comic του σχολείου μας.

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης στην Αίθουσα Τέχνης.

Μια μέρα αφύπνισης της μνήμης η σημερινή.

Σήμερα, Παρασκευή 17/5/2024, αποτίουμε φόρο τιμής, στους Έλληνες του Πόντου που έχασαν την ζωή τους και εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Προασπίζουμε την ιστορική γνώση, με την αναγνώριση του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Η σημερινή μέρα, αποτελεί εφαλτήριο άντλησης μηνυμάτων για τις νεότερες γενιές. Ας μετατρέψουμε με την ανάγνωση του παρελθόντος, την τραγωδία σε δύναμη. Ας προσπαθήσουμε, για την οικοδόμηση ενός ειρηνικού κόσμου για τα παιδιά μας, χωρίς φανατισμό και μισαλλοδοξία. Ενός κόσμου αδελφοσύνης των λαών, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης-μνήμης ήταν η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε ο κ.Ασλανίδης Νίκος, όσον αφορά την δημοσιογραφική έρευνα και σκηνοθεσία, με τίτλο “Η Μπάντα” που βασίστηκε στην αυτοβιογραφία του Έλληνα Πόντιου Γιάννη Παπαδόπουλου, μέλους της Μπάντας του Δήμου Κερασούντας και μοναδικού επιζώντος. Ο κ.Ασλανίδης Ν. παρέστη στην εκδήλωση την οποία και προλόγισε και του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τον Δ/ντή του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης, κ. Μιχαηλίδη Νικόλαο, για την προσφορά του στην ιστορία και στον πολιτισμό του Πόντου. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την ομιλία της καθηγήτριας Καμενίδου Νόπης (Οικονομολόγου) και την απαγγελία του ποιήματός της από την ίδια  με τίτλο “Ματωμένα χώματα”. Επίσης απήγγειλαν ποιήματα οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου Πιλαλίδου Μαρία και Πιλαλίδης Νίκος.

Επίσης ευχαριστούμε και τον κ.  Περτσινίδη Κων/νο για την συμβολή του σε αυτή την εκδήλωση μνήμης.

 

 

 

 

 

Την Πέμπτη 25 – 04-2024 το σχολείο μας με τα τμήματα της Β’και Γ’ τάξης πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή με προορισμό την Κατερίνη. Στο πλαίσιο της εκδρομής οι μαθητές της Β’ και Γ’ γυμνασίου  παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση “Ποιος έδωσε το κώνειο στον Νικόστρατο” στο θέατρο Commedia του Θανάση Μαργαρίτη. Μετά το πέρας της παράστασης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γευματίσουν στο κέντρο της πόλης και να περιηγηθούν στα τοπικά καταστήματα. Στις 5μμ ολοκληρώθηκε η εκδρομή με την άφιξή μας έξω απ’ τον αύλειο χώρο του σχολείου.

 

Την Πέμπτη 25/4/2024, το 2 o  Γυμνάσιο πραγματοποίησε επίσκεψη με τους μαθητές της Α΄ τάξης στη Σιάτιστα, μία από τις πλέον γραφικές κωμοπόλεις του Νομού.
Οι μαθητές , με πρώτο σταθμό το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις αίθουσες του Παλαιοντολογικού Μουσείου, όπου φιλοξενείται μία από τις σημαντικότερες παλαιοντολογικές συλλογές της Ελλάδας, με μοναδικά ευρήματα: απολιθωμένους χαυλιόδοντες, τμήματα μαμούθ, πετρώματα και ορυκτά. Στον ίδιο χώρο περιηγήθηκαν στην εξαιρετική έκθεση του Βοτανικού Μουσείου, που περιλαμβάνει πίνακες, φωτογραφίες και σπάνια αποξηραμένα φυτά από την περιοχή του Μπούρινου.
Στη συνέχεια και περνώντας από γραφικά σημεία της πόλης, «φιλοξενήθηκαν» στο περίφημο αρχοντικό της Πούλκως (1752) με την πολυτελή διακόσμηση (βιτρό, ξυλόγλυπτα, τοιχογραφίες, ζωγραφισμένα ταβάνια και μεσάντρες, περίτεχνες πόρτες), όπου έζησαν για λίγο την ιστορία, τα πλούτη και τα μεγαλεία μιας άλλης εποχής.
Τέλος ,είχαν την ευκαιρία να δουν και να γνωρίσουν μία από τις παλαιότερες Εκκλησίες , της Αγίας Παρασκευής (1677), έναν πραγματικό θησαυρό αρχιτεκτονικής, ξυλογλυπτικής, ζωγραφικής και βυζαντινής τέχνης.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους εξαιρετικούς ξεναγούς που μας βοήθησαν- μαθητές και εκπαιδευτικούς- να βιώσουμε μια μοναδική εμπειρία ,γεμάτη γνώσεις και συναισθήματα. Την εκδρομή συνόδευσε ο Διευθυντής Μιχαηλίδης Ν. και οι Καθηγητές: Μυλωνάς Δ., Ποζουκίδου Χ., Βαζούρα Ι., Γκαντούνα Μ., Θεοδοσίου Ε., Κοϊμτσίδη Ε.,Καμενίδου Ν., Μπίζιος Γ.,Νάνου Σ., Γκάτσου Δ.

 

Την Παρασκευή 26/4/2024 λειτούργησε στο σχολείο μας πασχαλινό bazaar με δημιουργίες των μαθητών του εθελοντικού ομίλου του σχολείου μας. Ευχαριστούμε θερμά το διευθυντή,  τους συναδέλφους και όλους τους μαθητές μας για τη στήριξή τους. Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Την Τετάρτη 10/4/2024 στο πλαίσιο δράσεων του Άξονα 1 (βιωματική μάθηση,  εξωστρέφεια  και σύνδεση του σχολείου με την  τοπική κοινωνία), πραγματοποιήθηκε σχολική δραστηριότητα ξενάγησης στα σημαντικά κτίρια της πόλης μας με στόχο την επαφή με νέα γνωστικά αντικείμενα και διδακτικές πρακτικές.

Οι μαθητές του Α3 επισκέφτηκαν το αρχοντικό του Λασσάνη, το Δημαρχείο, το Ερμιόνιο, το καμπαναριό και το ναό του Αγίου Νικολάου στην πλατεία Νίκης, το Επισκοπείο, το Αρχοντικό Γρ. Βούρκα, το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, Το Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας και  το Δρίζειο Μέγαρο.

Οι μαθήτριες του τμήματος Γ1:  Βαχτσιεβάνου Ελισάβετ,  Βουρνάζου Πασχαλίνα, Καρπουζά Αναστασία  και  Ίτσκου Κατερίνα,  σε ρόλο ξεναγού,  έδωσαν τις απαραίτητες πληροφορίες στους μαθητές.

Τελικός προορισμός η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου παρουσία της προϊσταμένης κας Μαργαρίτη Ελένης, παρουσιάστηκε σε χάρτη η διαδρομή με τα ιστορικά κτίρια της πόλης. Οι μαθητές κλήθηκαν να ανακαλέσουν τις γνώσεις τους και να συμπληρώσουν το σχετικό χάρτη με τις ανάλογες εικόνες των κτιρίων.

Ευχαριστούμε θερμά την κ.Ελένη Μαργαρίτη, προϊσταμένη του τμήματος Αρχείων-Μουσείων και Πινακοθηκών για την παρουσία της, τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας και την ξενάγηση των μαθητών μας στον χώρο της βιβλιοθήκης.

 

Υπεύθυνες καθηγήτριες:

Γκαντούνα Μαρία, Θεολόγος

Ζυγούρη Αναστασία, Πληροφορικής