Σχολείο ανοικτό στην κοινωνία!

Μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή γιορτή παρουσίασε το σχολείο μας, το 2ο Γυμνάσιο Κοζάνης, στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940, την Παρασκευή 25-10-2019 και ώρα 10:30 π.μ., στην αίθουσα << Φίλιππος>>. Το αφιέρωμα περιελάμβανε τραγούδια από τη σχολική χορωδία, προβολή βίντεο, απαγγελίες ποιημάτων για το έπος του ΄40, καθώς και το θεατρικό:     << Τρεις Ναζί στην Κόλαση μαζί>>

Μετατρέποντας την παραδοσιακή σχολική γιορτή σε μια εκδήλωση καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, αξιοποιώντας τη δυναμική των μαθητών και ενεργοποιώντας τους σε ρόλο δημιουργού και αποδέκτη-μέσω της βιωματικής συμμετοχής και μάθησης- απέδωσε φόρο τιμής στους ήρωες του ΄40, υπηρετώντας με το δικό του τρόπο   την ιστορική μνήμη.

Η εκδήλωση που πραγματοποίησε περιείχε μεταξύ των άλλων :

 • Ομιλία, χαιρετισμό από τους μαθητές: Μ. Κυβρακίδη, Ι. Κουϊμτσίδη, Β. Κωτσίδη.
 • Τραγούδια από τη χορωδία για το έπος του ΄40 & Προβολή βίντεο
 • Απαγγελίες- δραματοποίηση από μαθήτριες- μαθητές: Αντωνιάδου Ο, Μαμάτσιου Α, Παπαθεοδώρου Χ, Πιπερά Α,  Σεκέρογλου Π, Ταϊγανίδου Μ , Φούσα Α., Χαϊτίδου Α./Εφημεριδοπώλες:  Γεωργιάδης Ι, Τσιαΐρης Χ.
 • Θεατρικό :<<Τρεις Ναζί στην Κόλαση μαζί>>

Λίγα λόγια για την υπόθεση: Ημέρες πολέμου. Θάνατοι με το τσουβάλι! Στον Παράδεισο και στην Κόλαση γίνεται χαμός! Ο Άγιος Πέτρος είναι στην παραλαβή. Κάπου εκεί παραμονεύει κι ο διάβολος. Η ημέρα της κρίσης έφτασε! Μέσα από τη δήθεν άγνοια του Αγίου Πέτρου μαθαίνουμε την πικρή ερμηνεία ορολογιών (Φύρερ, Ναζί, φασισμός…) , τη θηριωδία του πολέμου, αλλά συγχρόνως και τη συνεισφορά  ηρώων, απλών και ανώνυμων !

Τους ρόλους ερμήνευσαν: Άγιος Πέτρος: Πολύζης Κ. Αρχάγγελος : Βατάλη Σ. Διάβολος: Ορφανίδης Π.          Άγγελοι:    Αμανατίδου Η., Καζάκου Π., Καλέα Ά., Νεοφωτίστου Ε.  Άγγλος: Καλαϊτζής Ν.        

Δωσίλογος: Νικολαΐδης Ε. Εβραίος: Χατζηπαρασίδης Γ. Έλληνας Στρατιώτης: Θαλαλαίος Ε.                   Μουσολίνι: Χασιώτης Κ .  Χίτλερ: Καραγκούλας Χ.

Επιμέλεια Γιορτής: Μαυρίδου Ελένη, Γκατζαβέλλα Σταυρούλα, Ποζουκίδου Χαρούλα.

Επιμέλεια Σχολικής Χορωδίας: Καλέας  Λ.

Σκηνικά – Φωτισμοί: Λεπίδας Γεώργιος , « Κόκκινη Κουίντα» Σερβίων.

Φροντιστής: Μπασδέκης Ιωάννης, « Κόκκινη Κουίντα» Σερβίων.

Χειρισμός οπτικοακουστικών: Παπαδημητρίου Ραφαήλ, « Κόκκινη Κουίντα» Σερβίων  /Ζυγούρη Α.

Συμμετοχή: Παπαδόπουλος Γεώργιος & Πάσχος Στέλιος, «Κόκκινη Κουίντα» Σερβίων   /  Γκ. Αλιμέτα, μακιγιάζ

Κοστούμια: « Κόκκινη Κουίντα» Σερβίων & 1ο Δημοτικό Σχολείο Σερβίων

Την παράσταση παρακολούθησαν στην κατάμεστη αίθουσα «Φίλιππος» με ιδιαίτερο ενθουσιασμό γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, φίλοι και φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Κλείνοντας και από το «βήμα» που μας παρέχει η σχολική εφημερίδα μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε  ιδιαίτερα :

 • Τη Θεατρική Ομάδα Σερβίων «Κόκκινη Κουίντα» για την πολύτιμη, πολύπλευρη και αφιλοκερδή βοήθειά της
 • Τη Λέσχη Αξιωματικών, υπό τη διεύθυνση του κ. Σιδέρη και την 9η Ταξιαρχία Στρατού για τη δωρεάν διάθεση της αίθουσας «Φίλιππος»
 • Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης για δανεισμό θεατρικού εξοπλισμού.
 • Το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης για την οικονομική και ηθική στήριξη
 • Τις Καθηγήτριες :Μαυρίδου Ελ, Γκατζαβέλλα Σταυρούλα και Ποζουκίδου Χαρούλα για την οργάνωση της εκδήλωσης και την ακούραστη προσφορά τους στην επίτευξή της.
 • Το Διευθυντή, κ. Τσιτούρα Γ. και το σύλλογο διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης για την αμέριστη συμπαράστασή τους
 • Τους μαθητές της χορωδίας και όλους όσους βοήθησαν με τον τρόπο τους για την πραγματοποίηση αυτής της γιορτής, υπηρετώντας το όραμα ενός ευέλικτου και δημιουργικού Σχολείου !

από τους συντελεστές της παράστασης       

 

 

    

Οκτ 19
24

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Σας κάνουμε γνωστό πως κατά το σχολικό έτος 2019-2020 θα λειτουργήσουν Σχολικά  Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης  με σκοπό την Ενισχυτική Διδασκαλία μαθητών Γυμνασίου. Με τον όρο «Ενισχυτική Διδασκαλία» (Ε.Δ.) Γυμνασίου νοείται η παρακολούθηση από τον/την μαθητή/τρια του Γυμνασίου αυτοτελούς υποστηρικτικού προγράμματος διδασκαλίας στα μαθήματα: 1) Νεοελληνική Γλώσσα κα Γραμματεία (3 ώρες), 2) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (2 ώρες), 3) Μαθηματικά (3 ώρες), 4) Φυσική (1 ώρα), 5) Χημεία μόνο για τις Β΄και Γ΄τάξεις (1 ώρα) και 6) Αγγλικά (2 ώρες).

Στην Ενισχυτική Διδασκαλία συμμετέχουν: α) μαθητές/τριες όλων των τάξεων του Γυμνασίου που υστερούν στους ανωτέρω τομείς γνώσης με συνέπεια την αδυναμία αποδοτικής συμμετοχής τους στη διαδικασία της μάθησης και β) μαθητές/τριες που επιθυμούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους στα ανωτέρω μαθήματα. Σκοπός της Ενισχυτικής Διδασκαλίας είναι η επανένταξη των μαθητών/τριών στη διαδικασία μάθησης, η βελτίωση της απόδοσής στους ώστε να ολοκληρώσουν την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, η μείωση της μαθητικής διαρροής και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

Η Ενισχυτική Διδασκαλία αρχίζει να λειτουργεί με σχετική εγκύκλιο που εκδίδεται από τη Διεύθυνση Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάθε σχολικό έτος και λήγει με τη λήξη των μαθημάτων και πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Τα μαθήματα γίνονται μετά τη λήξη του ωραρίου της σχολικής μονάδας (14:10μ.μ.) και διαρκούν 2 έως 3 διδακτικές ώρες.

Για τη συμμετοχή των μαθητών στην Ενισχυτική Διδασκαλία είναι απαραίτητη η υποβολή αιτήσεων – δηλώσεων μαθημάτων από τους κηδεμόνες των μαθητών/τριών. Αφού συγκεντρωθούν οι αιτήσεις συμμετοχής, με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων προτείνονται οι μαθητές που έχουν ανάγκη ενισχυτικής διδασκαλίας με βάση τη βαθμολογία τους στα συγκεκριμένα μαθήματα και στη συνέχεια συντάσσεται συγκεντρωτική κατάσταση, η οποία υποβάλλεται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης. Η σχετική αίτηση – δήλωση θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του σχολείου (

https://blogs.sch.gr/2gymkoza/).

Για διευκόλυνση της διαδικασίας οι αιτήσεις – δηλώσεις όσων μαθητών/τριών ενδιαφέρονται για την παρακολούθηση μαθημάτων Ε.Δ. θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους κηδεμόνες και να υποβληθούν στο Διευθυντή της σχολικής μονάδα έως την Παρασκευή 18-10-2019.

Ο Διευθυντής

Τσιτούρας Γεώργιος

Υπόδειγμα αίτησης-δήλωσης μαθημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας 2019_2020

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης, προσκαλεί τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών της Α΄ τάξης σε συνάντηση στο χώρο του σχολείου (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 17:30΄μ.μ. για ενημέρωση – συζήτηση σχετικά με θέματα τα οποία αφορούν την φοίτηση των μαθητών/τριών.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Με την ακολουθία του Αγιασμού και την ευλογία της Εκκλησίας ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου 2019 η νέα σχολική χρονιά. Ο Αγιασμός πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο των 2ου και 5ου Γυμνασίων Κοζάνης παρουσία των μαθητών και μαθητριών των 2 σχολείων, των εκπαιδευτικών, εκπροσώπων του Δήμου καθώς και αρκετών γονέων και κηδεμόνων. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης εύχεται σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες υγεία και καλή πρόοδο.

ΑΓΙΑΣΜΟΣ

Ενημερώνουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας, ότι ο Αγιασμός για την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2019-2020 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 09:00 π.μ. στον αύλειο χώρο του σχολείου μας. Παρακαλούμε οι μαθητές και οι μαθήτριες να προσέλθουν στο σχολείο έως τις 08:45 π.μ. Μετά από τον αγιασμό θα ακολουθήσει η διανομή των σχολικών βιβλίων.

Θα μας τιμήσει ιδιαίτερα η παρουσία των γονέων και κηδεμόνων.

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης

 

Σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας, κατά τους θερινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2019, θα είναι ανοιχτό κάθε Πέμπτη από τις 9:00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ. εκτός από την Πέμπτη 15 Αυγούστου. Αντί αυτής της ημέρας θα ανοίξει την Τετάρτη 14 Αυγούστου τις ίδιες ώρες.

 

Ο Διευθυντής

Τσιτούρας Γεώργιος

 

 

Ιούν 19
10

Γίνεται γνωστό στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών του Σχολείου μας, ότι στις 11 Ιουνίου 2019 ημέρα Τρίτη, από τις 12:30 μ.μ. έως τις 14:00μ.μ. θα γίνει η τελική επίδοση των ελέγχων προόδου στο χώρο του σχολείου. Θα χρησιμοποιηθεί η είσοδος από τον αύλειο χώρο του 2ου Γυμνασίου λόγω Βαθμολογικού Κέντρου.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων θα δώσει αναμνηστικά στους μαθητές της Γ΄ τάξης την ίδια ώρα με την επίδοση των ελέγχων προόδου στην είσοδο από τη μεριά του κυλικείου.

 

Από τη Διεύθυνση

Μαΐ 19
22

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η θεματική εβδομάδα στο σχολείο μας με ποικίλες δράσεις από τις 6-5- 2019 έως τις 10-5-2019. Οι θεματικές ενότητες, ιδωμένες μέσα από το πρίσμα των Ανθρωπίνων  δικαιωμάτων και της Δημοκρατικής Συνύπαρξης που συζητήθηκαν ήταν: Διατροφή και Ποιότητα Ζωής, Πρόληψη κατά των Εξαρτήσεων και του Εθισμού, Σεβασμός του άλλου, Έμφυλες Ταυτότητες.

Οι μαθητές πήραν μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα στις τάξεις τους με τους εκπαιδευτικούς τους , όπως βιωματικά εργαστήρια, παιχνίδια ρόλων, συζητήσεις, παρακολούθηση ταινιών εκφράζοντας  τις ανησυχίες τους πάνω σε θέματα βασικά για την ενηλικίωσή τους,  αλλά και σε επισκέψεις σε μουσεία ( Αρχαιολογικό Κοζάνης,) χώρους ιστορικού και ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος ( οχυρά Ρούπελ) εργαστήρια  και μονάδες παραγωγής τροφίμων στο Μέτσοβο και το Βελβεντό αλλά και συμμετοχή σε πρόγραμμα του ΑΠΘ της Γεωπονικής Σχολής του τομέα τροφίμων, Πραγματοποιήθηκαν επίσης  επισκέψεις στο σχολείο μας  από αναγνωρισμένους φορείς που ενημέρωσαν τους μαθητές σε σημαντικά θέματα που τους  απασχολούν. Συγκεκριμένα ο σύλλογος Αιμοδοτών Κοζάνης » Γέφυρα Ζωής» ενημέρωσε τη Γ’ γυμνασίου για τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της αιμοδοσίας, το παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού Κοζάνης ενημέρωσε τη Β’ γυμνασίου σε θέματα πρώτων βοηθειών και ασφάλειας, ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Μαμάτσειου  Νοσοκομείου Κοζάνης ενημέρωσε τη Β’ και Γ’ γυμνασίου για θέματα εφηβείας και ανάπτυξης καθώς και για την ισότητα των δύο φύλων. Τέλος στους μαθητές της Α’ γυμνασίου έγινε επίδειξη παρασκευής υγιεινού πρωινού με τη συνδρομή διατροφολόγων.

Πιστεύουμε πως οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αποκόμισαν πολύ σημαντικά οφέλη από τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες της εβδομάδας αυτής.