Στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας και κατά το σχολικό έτος 2014-15, πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα ”ΕΥ ΖΗΝ”.

Το ”ΕΥ ΖΗΝ” είναι ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που σχεδίασε και υλοποιεί το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγείας των μαθητών μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνήθειων διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

Η φυσική κατάσταση και κατά την παιδική ηλικία και κατά την εφηβεία αποτελεί ισχυρό δείκτη της σκελετικής, μεταβολικής και καρδιαγγειακής υγείας. Δεν αποτελεί μεμονωμένο γνώρισμα αλλά ορίζεται ως συνδυασμός ικανοτήτων:

fotoa_2

αεροβικής κατάστασης, ταχύτητας, δύναμης, ευκινησίας και ευλυγισίας. Όλα αυτά σταδιακά καθορίζουν την ικανότητα ενός ατόμου να φέρει εις πέρας όλων των ειδών τις σωματικές δραστηριότητες. Συνεπώς η αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης των μαθητών είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της υγείας τους άλλα και της φυσιολογικής τους ανάπτυξης.

Για την επίτευξη λοιπόν του προγράμματος, έγινε αξιολόγηση της σωματικής διάπλασης και της φυσικής κατάστασης των μαθητών. Η αξιολόγηση της σωματικής διάπλασης γίνεται με τη διεξαγωγή 3 μετρήσεων:

α) ύψος, β) βάρος και γ) περίμετρος περιφέρειας.

Οι αθλητικές δοκιμασίες που γίνονται για την εκτίμηση της φυσικής κατάστασης, είναι:

α) παλίνδρομο τεστ αντοχής 20 μ.(καρδιοαναπνευστική αντοχή)

β) άλμα σε μήκος χωρίς φορά (μυική ισχύς)

γ) αναδίπλωση σε 30 δευτερόλεπτα (μυική αντοχή)

δ) παλίνδρομο τεστ ταχύτητας 10Χ5 μέτρα (ταχύτητα/ευκινησία)

ε) δίπλωση από καθιστή θέση με τεντωμένα γόνατα (ευκαμψία).

Οι μαθητές του 2ου Γυμνάσιου Καλαμπάκας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα με μεγάλο ζήλο  και ενδιαφέρον, προκείμενου να γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους και τη φυσική τους κατάσταση. Οι δοκιμασίες πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής από την καθηγήτρια Φλόκα Αθανασία.

Τα αποτελέσματα των δοκιμασιών των μαθητών καταγράφηκαν και αποστάλθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αποστολή τους έγινε ανώνυμα, μόνο με την χρήση κωδικού αριθμού για τον κάθε μαθητή.

Το 2ο γυμνάσιο Καλαμπάκας ευχαριστεί όλους τους μαθητές για την συμμετοχή τους και  την προσπάθειά τους.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Φλόκα Αθανασία

Κατηγορίες: ΣΧ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΕΙΟ. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.