Την Παρασκευή 22/3/2013 και ώρα 18.00 πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του σχολείου μας στο εκθεσιακό κέντρο της πόλης μας, με μεγάλη επιτυχία, η εκδήλωση με θέμα «ΤΟ 1821 ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος κ. Σακελλαρίου , ο βουλευτής κ. Ταμήλος, οι αντιδήμαρχοι κ. Αλμπάνης και κ. Ζαρόπουλος, ο πρόεδρος του δ. διαμερίσματος Καλαμπάκας κ. Λαΐτσας , η σχολική σύμβουλος κ. Πετρίδου, ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής κ. Χαρισιάδης , ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων κ. Καραλής, οι προηγούμενοι διευθυντές, κ. Παπαδημητρίου Ιωάννης, κ. Βόκας Ευάγγελος, κ. Χατζιμηχαήλ Κωνσταντίνος, κ. Μπαλάνης Αδαμάντιος καθώς και οι συνταξιούχοι και οι ενεργοί καθηγητές του σχολείου μας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής κ. Λαδάς, ο οποίος αφού καλωσόρισε και ευχήθηκε τους παρευρισκομένους, είπε τα εξής:
«Στο πολιτικό επίπεδο της εποχής του 1821 η γαλλική επανάσταση είχε συμβάλει ήδη στη θεμελίωση της ιδέας της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των λαών, γι’ αυτό με την εκδήλωση της επανάστασης του ελληνικού λαού για την εθνική του ανεξαρτησία πολλοί τάχτηκαν στο πλευρό των Ελλήνων.
Η συμπαράσταση αυτή είχε πολλές φορές την αρχή της σε διαφορετικούς λόγους, γιατί άλλοι ξεκινούσαν από την αρχαία Ελλάδα και την Ελληνική παιδεία, άλλοι έβλεπαν των αγώνα των Χριστιανών κατά των απίστων και άλλοι την βαρβαρότητα των Τούρκων και τα δεινά ενός ολόκληρου λαού.
Το ρεύμα αυτό ονομάστηκε Φιλελληνισμός. Όλοι αυτοί είχαν έναν σκοπό να στρέψουν τα βλέμματα των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα και να βοηθήσουν στο να πραγματοποιηθεί αυτό που σήμερα ονομάζουμε η Παλιγγενεσία της Ελλάδος.
Διακεκριμένοι άνθρωποι των Γραμμάτων, συγγραφείς, ποιητές, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες αλλά και πολλοί άλλοι , που τους συγκίνησε το μεγαλειώδες νόημα της επανάστασης των Ελλήνων του 1821 συντάχτηκαν με τον αγώνα του Ελληνικού λαού, και κατέγραψαν τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα της εποχής του ξεσηκωμού του Ελληνικού γένους ο καθένας με τον δικό του τρόπο.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται Έλληνες και ξένοι ζωγράφοι,, οι οποίοι θέλησαν με τα έργα τους, εμπνευσμένα από τον Ελληνικό αγώνα, να δώσουν την συμπαράστασή τους στη μεγάλη ιδέα της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης του Ελληνικού λαού.
Έτσι λοιπόν εκπονήθηκαν από αυτούς έργα με την εξιστόρηση του αγώνα και των μορφών των αγωνιστών του 1821 στην πιο πιστή τους απόδοση.
Η αξία της Ιστορικής αυτής Ζωγραφικής από εικαστικής πλευράς είναι μεγάλη και έγκειται στο ότι οι αναπαραστάσεις απέδωσαν τις σκηνές των περιγραφών των μαχών και την προσωπογραφική θέση των πρωταγωνιστών τους με ρεαλισμό, με νατουραλιστικές περιγραφές αλλά και με ιδεαλιστική και θεατρική οργάνωση.
Κάτω από αυτές τις σκέψεις ο σύλλογος του σχολείου μας αποφάσισε φέτος να τιμήσει την εορτή της 25ης Μαρτίου, με αυτή την εκδήλωση και εύχομαι το αποτέλεσμα των προσπαθειών που έγιναν να μας δώσει και το μήνυμα της ημέρας αλλά και την ικανοποίηση από την απόδοση των μαθητών μας.»
Ακολούθησε με άψογο τρόπο η εκτέλεση της εκδήλωσης (συμμετείχαν πάνω από 60 μαθητές) με αφηγήσεις-θεατρικά-χορούς και τραγούδια. Το χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο δέθηκε το τεχνικό μέρος της προβολής των έργων της Ζωγραφικής με τον ήχο, το φώς και την έμψυχη απόδοση των παιδιών, γεγονός το οποίο δεν κούρασε τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι κυριολεκτικά μεταφέρθηκαν νοερά στους τόπους των γεγονότων της επανάστασης του 1821 και έζησαν με τους ήρωες του την μεγάλη ιδέα της Ελευθερίας.
Έτσι, δικαίως χειροκροτήθηκαν τόσο οι μαθητές, όσο και οι συντελεστές της εκδήλωσης κ. Σπυράκης Ιωάννης , κ. Κεραμά Αλέκα , κ. Φιλίππου Στυλιανή και κ.Φλόκα Αθανασία.
Τέλος με το κλείσιμο της εκδήλωσης ευχαριστίες και συγχαρητήρια έδωσε ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Λαδάς Γεώργιος στους μαθητές, στους παραπάνω συναδέλφους και σε όσους άλλους βοήθησαν για την άρτια εκτέλεση της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα στον υποδιευθυντή κ. Κουγιάννη Περικλή , στον καθηγητή κ. Χολέβα Αποστόλη, στον συνταξιούχο δάσκαλο κ. Τζίκα Φώτη, στην καθηγήτρια κ. Καλαμπάκα Περσεφόνη, στον υπάλληλο του δήμου κ. Τζουβάρα Βαγγέλη και στον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Θεόπετρας κ. Παπακώστα Δημήτρη που προσέφερε τις παραδοσιακές στολές για τις ανάγκες του χορευτικού καθώς και στο δήμαρχο Καλαμπάκας και το δημοτικό συμβούλιο για την παραχώρηση της αίθουσας του εκθεσιακού κέντρου.
Όλη την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσα από τα πέντε video που ακολουθούν: