Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
Το 1901 ανακαλύφτηκε ένα ναυάγιο στις ακτές των Αντικυθήρων. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και ένας μηχανισμός μεγέθους ανθρώπινης παλάμης με ευδιάκριτα ίχνη γραναζιών.
Το 1957 ασχολήθηκε μαζί του ο καθηγητής Πράϊμς και αργότερα ο καθηγητής Χαρ. Καράκαλος. Η συσκευή ονομάστηκε «αστρολάβος των Αντικυθήρων» από το δίσκο που υπήρχε στην μπροστινή πλευρά.
Τελικά αποδείχτηκε ότι η συσκευή αυτή δεν ήταν ένας απλός αστρολάβος αλλά ένας «προ-προγραμματισμένος» φορητός υπολογιστής των ημερολογιακών κύκλων.
Ήρων ο Αλεξανδρεύς : Ο πρόδρομος των πολυμέσων Ήταν ένας μηχανικός που κατάφερε να συνδέσει την τέχνη με την τεχνολογία.Η κατασκευή του αυτόματου θεάτρου ήταν η πρώτη περιγραφή των πολυμέσων. Το ιδιοφυές της κατασκευής ήταν ο «προγραμματισμός» των κινήσεων των κινούμενων μορφών.
Η πιο σύγχρονη εποχή
Το 1963 ο Γερμανός Βίλχελμ Σίκαρντ κατασκεύασε το «υπολογιστικό ρολόι».Ήταν μια μηχανή που μπορούσε να κάνει προσθέσεις και αφαιρέσεις.
Το 1642 ο Πασκάλ κατασκεύασε μια αριθμομηχανή για να βοηθήσει τον πατέρα του που ήταν φοροεισπράκτορας . Η μηχανή αυτή έκανε μόνο προσθέσεις και έδιναν άθροισμα με μήκος μέχρι 8 ψηφία. Η μηχανή ονομάστηκε Pascaline.
To 19ο αιώνα ο Γάλλος Ζακάρ σχεδίασε ένα σύστημα αυτοματοποίησης των αργαλειών.
Το 1964 ο Λάιμπνιτς έφτιαξε μια μηχανή που μπορούσε να εκτελεί και πολλαπλασιασμούς.
Το 1780 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ανακαλύπτει εφαρμογές του φαινιμένου του ηλεκτρισμού
Στην Αγγλία ο Μπάμπατζ θεωρείται ο «πατέρας» των Η/Υ. Κατασκεύασε τη διαφορική μηχανή και με τη βοήθεια του Κλέμεντ την «αναλυτική» μηχανή.
Η Άντα Μπάϊρον θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια των υπολογιστών.
Ο Χέρμαν Χόλλεριθ στην Αμερική προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα της επεξεργασίας δεδομένων που γινόταν «με το χέρι» και έφτιαξε την διατρητική του συσκευή.
Αποστολίνα Φανή Καθηγήτρια ΠΕ19