ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

IMG_20180522_113745

Οι Αρχαίοι Έλληνες είναι γνωστοί για τις κατασκευές ΣΧΗΜΑΤΩΝ με κανόνα και διαβήτη με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Εκτός όμως από τις κατασκευές αυτές είχαν αναπτύξει και τρόπους για την δημιουργία των κατασκευών σε μεγάλη κλίμακα, χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες των σχημάτων που έπρεπε να κατασκευαστούν.

Απλές κατασκευές όπως τεμνόμενοι κύκλοι, μπορούν να γίνουν με την χρήση δυο στύλων και ενός σκοινιού δεμένου και στους δυο. Με παρόμοιο τρόπο μπορούν να κατασκευαστούν πολύγωνα εγγεγραμμένα σε κύκλους καθώς και κύκλους εγγεγραμμένους σε τετράγωνα.

Την παράδοση των Αρχαίων Ελλήνων συνέχισαν αρχιτέκτονες όπως ο Ανθέμιος ο Τραλλιανός. Ο Ανθέμιος συνεργάσθηκε με τον Ισίδωρο τον Μιλήσιο για την κατασκευή του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Περιέγραψε πρώτος την κατασκευή της ελλείψεως με νήμα.

Οι μαθητές της Α τάξης του 2ου Επαλ Λάρισας (σήμερα, Τρίτη 22-05-2018) στο πλαίσιο του εορτασμού του 2018 ως έτους αφιερωμένου στα Μαθηματικά, με την καθοδήγηση των Μαθηματικών του σχολείου μας, Δημήτρη Λάκκα και Αβραάμ Ζιώγα, σχεδίασαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου γεωμετρικές κατασκευές χρησιμοποιώντας απλά υλικά.