[slideboom id=657751&w=425&h=370]
Δείτε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στο Αιγαίο κατά την επαναστατική περίοδο. Η έναρξη της Επανάστασης, η εξάπλωσή της στο Αιγαίο, τα αντίποινα των Τούρκων με την καταστροφή της Χίου, η απάντηση του Κανάρη, αλλά και λίγα χρόνια μετά η καταστροφή της Κάσου και των Ψαρών, καθώς και η ναυμαχία του Γέροντα με τον Ανδρέα Μιαούλη.
Πρόκειται για απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του National Geographic “1821: Ο ξεσηκωμός του Γένους”, το οποίο αναφέρεται σε ολόκληρη την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης.
Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ήταν Ελληνίδα ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Το 1811, όταν πέθανε ο δεύτερος σύζυγός της, η Μπουμπουλίνα ήταν 40 ετών πια, χήρεψε για δεύτερη φορά, είχε επτά παιδιά και τεράστια περιουσία την οποία είχε κληρονομήσει από τους συζύγους της.
Όταν ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση,είχε σχηματίσει δικό της εκστρατευτικό σώμα από Σπετσιώτες, τους οποίους αποκαλούσε «γενναία μου παλικάρια».Είχε αναλάβει να αρματώνει, να συντηρεί και να πληρώνει τον στρατό αυτό μόνη της όπως έκανε και με τα πλοία της και τα πληρώματά τους, κάτι που συνεχίστηκε επί σειρά ετών και την έκανε να ξοδέψει πολλά χρήματα για να καταφέρει να περικυκλώσει τα τουρκικά οχυρά, το Ναύπλιο και την Τρίπολη. Έτσι τα δύο πρώτα χρόνια της επανάστασης είχε ξοδέψει όλη της την περιουσία.
Θρυλικός Ψαριανός πυρπολητής του οθωμανικού στόλου και πρωθυπουργός.Στις 7 Ιουνίου του 1822 πυρπόλησε τη ναυαρχίδα του πασά Καρά Αλή, που ήταν αγκυροβολημένη στη Χίο, με αποτέλεσμα να χαθούν μαζί της 2.000 ναύτες και ο ίδιος ο Καρά Αλής.
Στις 28 Οκτωβρίου 1822 ο θρυλικός Κανάρης ανατίναξε τουρκικό δίκροτο, στο στενό μεταξύ Τενέδου και Τρωάδος, μαζί με 800 ναύτες. Το 1824 ο Κανάρης βύθισε τουρκική φρεγάτα με 600 ναύτες κοντά στη Σάμο, ενώ σχεδίασε και την πυρπόληση του αιγυπτιακού στόλου μέσα στην Αλεξάνδρεια. Τα κατορθώματα του Κανάρη σκόρπισαν πανικό στους Οθωμανούς και επηρέασαν αποφασιστικά την πορεία του Αγώνα.
Υδραίος , ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821.Το Φεβρουάριο του 1822 καταστρέφει μία τουρκική φρεγάτα και προξενεί ζημιές σε άλλα πλοία στο λιμάνι της Πάτρας.
Τον Οκτώβριο του 1823 ο Μιαούλης, επικεφαλής του ελληνικού στόλου, νικά τους Τούρκους στο Αρτεμίσιο και τους Ωρεούς. Στις 29 Αυγούστου 1824, ο Μιαούλης, επικεφαλής του ενωμένου ελληνικού στόλου, νικά τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στον Γέροντα. Οι απώλειες του εχθρού ανέρχονται σε 27 πλοία, ανάμεσά τους και η επιβλητική φρεγάτα «Ασία».