ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ

Τρόποι που μπορεί να ηρεμούν το παιδί που βιώνει άγχος

  Ακούμε προσεκτικά τι μας λέει και εξηγούμε στο παιδί ότι αυτό που νιώθει είναι παροδικό και σύντομα θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

  • Η συχνή επιβεβαίωση ότι το παιδί είναι ασφαλές και ότι έχει κοντά του ανθρώπους, οι οποίοι το αγαπούν, λειτουργεί βοηθητικά.
  • Μιλάμε στο παιδί και για τα δικά μας συναισθήματα, πως κάποιες φορές και εμείς φοβόμαστε, αγχωνόμαστε, θυμώνουμε, το ενθαρρύνουμε να πει και εκείνο πως αισθάνεται και μοιραζόμαστε τρόπους που μας βοήθησαν στο παρελθόν να διαχειριστούμε δύσκολα συναισθήματα.
  • Θυμίζουμε στο παιδί περιπτώσεις που κατάφερε να ξεπεράσει τον φόβο του, που πέτυχε κάτι σημαντικό, ώστε να πιστέψει ξανά στις δυνάμεις του.
  • Ας ζωγραφίσουμε. Τα παιδιά αρκετές φορές εκφράζονται πιο εύκολα μέσω της ζωγραφικής παρά με τα λόγια.
  • Μας μιλά για το χειρότερο που μπορεί να σκεφθεί ότι θα γίνει και αρχίζουμε να συζητάμε την πιθανότητα να συμβεί αυτό. Προσπαθούμε να κάνουμε το παιδί να κατανοήσει ότι οι αρνητικές σκέψεις που κάνει το πιο πιθανό είναι να μην είναι ρεαλιστικές. Στη συνέχεια, του ζητάμε να φανταστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της κατάστασης που το αγχώνει.
  • Προσπαθούμε να κάνουμε το παιδί να στρέψει την προσοχή του σε άλλα ερεθίσματα ώστε να μην εστιάζει στο δύσκολο συναίσθημα. Μερικά παραδείγματα:

-Ας ακούσετε μουσική μαζί με το παιδί. Η μουσική μας χαλαρώνει και μας γεμίζει με θετικά συναισθήματα.

-Φυσική άσκηση, βάδισμα, τρέξιμο. Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες προτάσεις γυμναστικής και στο διαδίκτυο. Επιλέξτε την πιο κατάλληλη και ασφαλή για εσάς και το παιδί. Μπορούν να συμβάλλουν στο να χαλαρώσετε και το παιδί και εσείς.

-Ασχολία στο σπίτι με δραστηριότητες όπως πάζλ, επιτραπέζια παιχνίδια. Υπάρχουν πολλά επιτραπέζια παιχνίδια, διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά παράλληλα, κατάλληλα για όλες τις ηλικίες, με τα οποία μπορεί να απασχοληθεί ευχάριστα όλη η οικογένεια μαζί.

 

 

 

Βιβλιογραφία, πηγή κειμένου

-PaulStallard, Σκέφτομαι Σωστά, Νιώθω καλά

-ekefalonia.gr,  ΚΕΣΥ νομού Κεφαλονιάς

 

Από την Ψυχολόγο της Ε.Δ.Ε.Α.Υ.  Ευτυχία Γεωργίου

geftychia@sch.gr