Καλή αρχή……

 

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών του σχολείου μας.

Το πρώτο κουδούνι της καινούργιας σχολικής χρονιάς μας βρίσκει όλους τους εκπαιδευτικούς ιδιαίτερα χαρούμενους που θα ανταμώσουμε ξανά  τους μαθητές  μας και   με τη δική σας πολύτιμη  συνδρομή, θα γεμίσουμε τις ψυχές και το μυαλό μας, όχι μόνο με θετικές εμπειρίες  ζωής, αλλά   και με όνειρα, ιδανικά, αξίες.

Μία χρονιά, η οποία  χαρακτηρίζεται από πρωτόγνωρες και  ιδιαίτερα ευμετάβλητες συνθήκες, που όμως καλούμαστε όλοι και όλες να διαχειριστούμε, με στόχο την προστασία από τον covid-19, αλλά και τη συνέχεια της ζωής μας σε όλους τους τομείς.

Θεωρώ πως η συνεργασία γονέων- εκπαιδευτικών, καθ’ όλη τη διάρκεια του  μαθητικού  βίου, είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας επιτυχίας και ευόδωσης των στόχων που θέτει η εκπαίδευση. Στη δεδομένη δε χρονική στιγμή, αυτή η συνεργασία θα είναι καθοριστική ώστε να διασφαλίσουμε από κοινού τόσο την υγεία όσο και την πρόοδο των μαθητών. Δεδομένων των συνθηκών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνομιλήσουμε δια ζώσης, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, είτε ατομικά, είτε ως συλλογικότητες, για το λόγο  αυτό και απευθύνομαι σε όλους σας μέσω αυτής της επιστολής, με την πρόθεση να σας ενημερώσω για τη λειτουργία της σχολικής μας μονάδας.

Όπως ήδη γνωρίζετε θα λειτουργήσουμε με όλους τους μαθητές μας παρόντες, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό τόσο παιδαγωγικά όσο  και ψυχοκοινωνικά. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία, ιδιαίτερα στις ηλικίες των μαθητών του Δημοτικού, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την παρουσία των παιδιών στο σχολείο, παρά μόνο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Οφείλουμε ωστόσο, να εξασφαλίσουμε την προστασία της υγείας των μαθητών/τριών, των εκπαιδευτικών  και συνακόλουθα των οικογενειών τους, ακολουθώντας τις οδηγίες του αρμόδιου Υπουργείου και του ΕΟΔΥ που ήδη μας  έχουν σταλεί.

Αγαπητοί γονείς, η δική σας στήριξη και συνεργασία είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαραίτητη. Συνδράμετε την προσπάθεια της σχολικής κοινότητας ώστε  να  διδάξει με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνέψει η υγεία και η ζωή κανενός.

Το παράδειγμά σας, ο λόγος σας, θα οδηγήσει τους μαθητές σε μία «κουλτούρα» καθημερινής προστασίας, με το πλύσιμο χεριών, τις αποστάσεις, τη χρήση μάσκας και την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ. Η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας μέσα στο σχολικό χώρο είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά αυτή τη χρονική στιγμή, υγειονομικά απαραίτητο. Μαθητές χωρίς μάσκα δεν μπορούν να εισέλθουν στο χώρο του σχολείου, αν αυτό συμβεί το σχολείο υποχρεούται να  καλέσει το γονέα να παραλάβει το μαθητή.

Επίσης ιδιαίτερη προσοχή στα προσωπικά αντικείμενα των μαθητών τα οποία δεν ανταλλάσσονται. Κατά συνέπεια, φροντίστε μέσα στη σχολική τσάντα να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα ώστε να μη χρειαστεί δανεισμός π.χ. μολύβια, γόμες.

Στους μαθητές, τη Δευτέρα, θα δοθούν παγούρια και μάσκες (πολλαπλών χρήσεων). Κάθε μαθητής θα πρέπει να έχει δύο σακουλάκια, ένα για τις  χρησιμοποιημένες μάσκες και ένα για τις μη χρησιμοποιημένες, γιατί κατά τη διάρκεια της ημέρας σίγουρα θα χρειαστεί αλλαγή.

Στο έντυπο που θα σας δοθεί, γράψτε μας τα τηλέφωνα επικοινωνίας αλλά και κάποιο ενεργό email, ώστε στην περίπτωση που το τμήμα ή το σχολείο κλείσει να υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας δασκάλου-μαθητών  (το οποίο email και θα παρακολουθείτε).

Από τον προηγούμενο Ιούνιο το σχολείο μας απέκτησε με τη συνδρομή του εκπαιδευτικού της σχετικής ειδικότητας και ενεργή ιστοσελίδα την οποία θα φροντίσουμε να ενημερώνουμε διαρκώς.

Το ωράριο του σχολείου παραμένει το ίδιο, δηλαδή η προσέλευση θα γίνεται όπως τον Ιούνιο,  8 με 8:15 π.μ. (θα παρακαλούσα σε αυτό το σημείο να είστε ιδιαίτερα τυπικοί). Για να επισκεφθείτε κάποιο δάσκαλο ή την διευθύντρια, θα πρέπει να κλείσετε τηλεφωνικά ραντεβού (2104916134) και να έχετε μαζί τη μάσκα σας. Οι μαθητές του πρωινού θα σχολούν κατά τμήματα (πρώτα οι μικρές τάξεις). Το ολοήμερο θα λειτουργήσει πολύ σύντομα και θα ανακοινωθεί στους μαθητές που είναι γραμμένοι σε αυτό.

Όσον αφορά το πολύ σημαντικό ζήτημα της καθαριότητας, ένα πάγιο αίτημα της σχολικής μας μονάδας, σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος μας έχει  προσλάβει δύο καθαρίστριες, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει το έργο τους.

Είμαστε εδώ, σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους φορείς, να βρούμε την λύση σε κάθε πρόβλημα που θα ανακύπτει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Σας χρειαζόμαστε δίπλα μας συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους. Βοηθήστε το έργο του σχολείου των παιδιών σας, εμπιστευόμενοι τους δασκάλους τους, που με εμπειρία και αγάπη διδάσκουν τα παιδιά σας, στηρίξτε το έργο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων που μπορεί να γίνει ένας πολύτιμος συνεργάτης.

Σας εύχομαι ολόψυχα υγεία,  Καλή Σχολική Χρονιά, με όλες τις διδακτικές ώρες  μέσα στο αγαπημένο μας σχολείο.

Η διευθύντρια του σχολείου

 

Τα σχολεία ανοίγουν!

Aγαπητοί γονείς των μαθητών μας,

Τα σχολεία …..επιτέλους ανοίγουν!! Και μπορούμε να πούμε ότι η ζωή  όλων μας, σιγά σιγά, θα βρει τους γνώριμους ρυθμούς της και εμείς,   μαθητές και δάσκαλοι,  τον παιδαγωγικό  βηματισμό που προσωρινά απολέσαμε.

Επικοινωνούμε λοιπόν μαζί σας σε αυτή την κομβική στιγμή, αυτής της ιδιάζουσας σχολικής χρονιάς (που σίγουρα όλοι θα θυμόμαστε), αφενός για να σας ενημερώσουμε για τις αλλαγές στη λειτουργία του σχολείου, αφετέρου για να ζητήσουμε τη συνδρομή σας στην εκπαίδευση και εξοικίωση των μαθητών στα νέα δεδομένα.

Α. Οι μαθητές μέσα στις τάξεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν τον αριθμό 15. Κατά συνέπεια και μετά κάποιες δηλώσεις γονέων, οι τάξεις που θα χωριστούν σε δύο υποτμήματα είναι η Α , η Β και η Ε τάξη οι οποίες θα έχουν ήδη μοιραστεί σε δύο υποτμήματα η κάθε μια. (Αναλυτικά τα ονόματα των μαθητών θα σας δοθούν από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό κάθε τάξης καθώς και ποιες  μέρες το  κάθε υποτμήμα θα έρχεται σχολείο).   Ήδη οι τάξεις έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με τις αναλυτικές  οδηγίες του ΕΟΔΥ (αποστάσεις μαθητών, προσανατολισμός θρανίων, φυσικός αερισμός τάξεων, καθαριότητα, απολύμανση κλπ.)

Β.Σημεία που πρέπει να προσέξουμε και να συζητήσουμε με τα παιδιά μας και στο σπίτι.

  • Το πρωί η προσέλευση θα γίνεται από τις 8:00π.μ. μέχρι 8:15π.μ. Οι γονείς αφήνετε τους μαθητές και φεύγετε (παρακαλούμε ιδιαίτερα γιαυτό), δεν εισέρχεστε στο προαύλιο (αν κάποιος θέλει να συναντήσει κάποιον εκπαιδευτικό ή τη διευθύντρια αυτό ασφαλώς και μπορεί να πραγματοποιηθεί, αφού επικοινωνήσετε πρώτα μαζί μας τηλεφωνικά. Άλλωστε στην είσοδο θα βρίσκεται ο εφημερεύων εκπαιδευτικός και η διευθύντρια. Οι μαθητές ανεβαίνουν κατευθείαν στις τάξεις, όπου περιμένουν οι δάσκαλοί τους. Δεν θα πραγματοποιείται δηλ. η πρωινή προσευχή στο προαύλιο.

 

  • Το προαύλιο έχει χωριστεί σε τμήματα και οι μαθητές θα κάνουν τα διαλλείματά τους κανονικά, εφόσον η αυλή εξαιτίας του μεγέθους αλλά και της διαμόρφωσης του χώρου, επαρκεί.

 

  • Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους ένα παγουρίνο για νερό (δεν μπορούν να πιούν με το στόμα από τις βρύσες της αυλής μόνο να γεμίσουν τα μπουκάλια τους,) φαγητό, (το κυλικείο δεν θα λειτουργήσει) μωρομάντηλα για την τουαλέτα (τα οποία πετάμε στα καλαθάκια και όχι στις τουαλέτες), ίσως και ένα μικρό μπουκαλάκι με αντισηπτικό, αν και σε όλους τους χώρους του σχολείου, το υπουργείο μέσω του Δήμου, έχει ήδη στείλει αντισηπτικά.

Σημαντικό: Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να ανταλλάσουν αντικείμενα μεταξύ τους (μολύβια, γόμες, ξύστρες,τετράδια κλπ.), γιαυτό  φροντίζετε κάθε πρωί να έχουν στην τσάντα τους τα δικά τους “μαθητικά εργαλεία”.

  • Το καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα παραμένει το ίδιο. Για τυχόν αλλαγές θα ενημερωθείτε από τους εκπαιδευτικούς των τάξεων.
  • Σχόλασμα (Πολύ σημαντικό) Για να αποφύγουμε το συνωστισμό μαθητών και γονέων οι τάξεις θα σχολάνε ως ακολούθως:

1:10μ.μ. Θα αποχωρούν η Α και η Β τάξη

1:15μ.μ. Θα αποχωρούν η Γ και η Δ (και τα δύο τμήματα)

1:20μ.μ. θα αποχωρούν η Ε και τα δύο τμήματα της ΣΤ

 

  • Κανένα βιβλίο δεν θα πετάξουμε αυτό το καλοκαίρι, εφόσον αυτά ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στην αρχή της επόμενης χρονιάς.
  • Ένα θέμα όπως αυτό της καθαριότητας-απολύμανσης των χώρων,  αλλά και της επίπλωσης των τάξεων (θρανία, έδρα), έχει ήδη λυθεί, εφόσον ο Δήμος προσέλαβε  για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 26 Ιουνίου μία επιπλέον καθαρίστρια, η οποία θα φροντίζει την καθαριότητα και απολύμανση καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου
  • Τέλος οι μαθητές που θα απουσιάζουν θα ενημερώνονται από τους εκπαιδευτικούς με μέιλ (Τα οποία θα πρέπει καθημερινά να παρακολουθείτε για τυχόν νέες ενημερώσεις.

Τη Δευτέρα λοιπόν 1η  Ιουνίου 2020  γυρίζουμε πίσω στο σχολείο  για να πάμε τη μόρφωση και τη ζωή μας μπροστά. Με αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, εφόσον τηρούμε όλες τις οδηγίες που μας δόθηκαν, αλλά και χαράς που θα ξαναβρούμε τους φίλους, τους συμμαθητές, τους δασκάλους μας και θα έχουμε έτσι την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε ομαλά  τη φετινή  σχολική χρονιά.

Επιστρέφουμε σίγουροι, ασφαλείς, χαρούμενοι,αισιόδοξοι.

Καλή μας αρχή με υγεία

Η διευθύντρια, οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας

Δικαιλογητικά εγγραφής Α Δημοτικού 2020-2021

 

1)  Πιστοποιητικό ή ληξιαρχική πράξη γέννησης (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ).

2) Βιβλιάριο υγείας όπου πρέπει να φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

3) Βεβαίωση παρακολούθησης Νηπιαγωγείου.

4) Αποδεικτικό στοιχείο για τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του μαθητή (Λογαριασμός ΔΕΚΟ στο όνομα των γονέων ή μισθωτήριο συμβόλαιο).

5) Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) συμπληρωμένο από τους αντίστοιχους γιατρούς. Όποιος γονέας επιθυμεί μπορεί να ζητήσει το έντυπο από το σχολείο.

Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται από

15 Μαΐου έως 29 Μαΐου και ώρες 9:00π.μ.-12:00π.μ.

Στο γραφείο της διεύθυνσης στον 1ο όροφο του κτιρίου

Κατσαντώνης

Με αφορμή τη γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821, σας παραθέτουμε ένα βίντεο που αφορά τον αγώνα του Κατσαντώνη. Ο Κατσαντώνης υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της προεπαναστατικής περιόδου που μάλλον παραμένει άγνωστη. Στο βίντεο παρουσιάζεται ο θρυλικός αυτός πρόδρομος της επανάστασης του 1821.