e-Τwinning:Tales turned upside down: reversing stereotypes in fairy tales_4th Story

0

Συγγραφέας: 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ | Κατηγορία E-twinning, Δημιουργική Γραφή, Δράσεις ΣΤ' Τάξης, Φιλαναγνωσία | , στις 22-04-2025

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning “Tales turned upside down: Reversing stereotypes in fairy tales”, στο οποίο συμμετέχει η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας, συνεχίστηκε δυναμικά και τον μήνα Φεβρουάριο, με τους συνεργάτες μας από την Ισπανία να επιλέγουν την επόμενη ιστορία προς μελέτη.

Αυτή τη φορά, οι μαθητές γνώρισαν είναι ένα παραδοσιακό καταλανικό παραμύθι που είναι πολύ αγαπητό στην Καταλονία (περιοχή της Ισπανίας). Ο Patufet είναι ένας μικροσκοπικός ήρωας, τόσο μικρός όσο ένας κόκκος πιπεριού, αλλά πολύ έξυπνος και γενναίος.

Μέσα από αυτή την ιστορία, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σημαντικά θέματα, όπως

  • Πίστη στον εαυτό σου ακόμα κι αν είσαι μικρός

  • Η εξυπνάδα και το θάρρος υπερνικούν το μέγεθος

  • Η σημασία της οικογένειας και της εμπιστοσύνης

. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες:

  • Διάβασαν και ανέλυσαν την ιστορία, εξετάζοντας τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές των χαρακτήρων.
  • Συμμετείχαν σε γλωσσικές δραστηριότητες κατανόησης και εμβάθυνσης στο κείμενο.
  • Δημιούργησαν ζωγραφιές και κόμικς εμπνευσμένα από την ιστορία.
  • Έγραψαν τις δικές τους εκδοχές της ιστορίας, ανατρέποντας στερεότυπα και προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις.

Η συγκεκριμένη δράση βοήθησε τους μαθητές να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση τους, να καλλιεργήσουν την υπευθυνότητα τους και μάθουν να διαχειρίζονται τους φόβους και τις ανασφάλειές τους.

Οι εναλλακτικές ιστορίες όλων των συνεργαζόμενων σχολείων συγκεντρώθηκαν στο συνεργατικό eBook, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Κατσιμάρδου Βαλεντίνα, Λαμπρινή Ζαφείρη, Νίκος Γεράσης

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση