Στις 4 Απριλίου 2024, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Πανελλήνια Ημέρα Φιλοζωίας σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Όλες οι τάξεις μας πραγματοποίησαν δράσεις με πρωταγωνιστές τα ζωάκια συντροφιάς, αλλά και τα άγρια ζωάκια και τα ζωάκια της θάλασσας!
Στο πλαίσιο της ημέρας μάλιστα επικοινωνήσαμε με email με την Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ) Ζω.Ε.Σ. (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων) που εδρεύει στην Αθήνα και ιδρύθηκε από την κα. Κατερίνα Παπαποστόλου και είναι αφιερωμένη στη Διώνη, έναν κακοποιημένο σκύλο. Η ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. απάντησε στέλνοντας μας τον σύνδεσμο για το εκπαιδευτικό υλικό της 4η Απριλίου-Ημέρα Φιλοζωίας, της κας Κατερίνα Παπαποστόλου και της κας Λιάνας Δανεζάκη, το οποίο είναι εξαιρετικό και μας βοήθησε πολύ στην συζήτηση με τα παιδιά σε όλες τις τάξεις!
Ευχαριστούμε πολύ την ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ για την άμεση ανταπόκριση!
Πιο αναλυτικά οι δράσεις του σχολείου μας είχαν ως εξής:
Οι μεγάλες τάξεις είδαν την προτεινόμενη ταινία “Reaction” με θέμα την ευαισθητοποίηση για τα αδέσποτα ζωάκια.
Διάβασαν και ζωγράφισαν το ποίημα “Ο Γλάρος” του Οδυσσέα Ελύτη από το ανθολόγιο.
Και “μετέτρεψαν” αριθμούς σε ζωάκια χρησιμοποιώντας ατομικούς ασπροπίνακες και μαρκαδόρους.
Επιπλέον στο εργαστήριο πληροφορικής φτιάξαμε ρομποτικά σαλιγκάρια που άλλαζαν χρώμα με τον κατάλληλο προγραμματισμό!
Με αφορμή τα πολύχρωμα σαλιγκάρια, μιλήσαμε για τον θαυμαστό κόσμο των ζώων που αλλάζουν την εμφάνισή τους για να ταιριάζουν με το περιβάλλον (π.χ χαμαιλέοντες), ζωάκια που χρησιμοποιούν το φως για να ελκύουν άλλα ζωάκια-θηράματα (π.χ καλαμιδόψαρα της αβύσσου) και ζωάκια που χρησιμοποιούν το φως για να διώξουν τους θηρευτές τους και να παραμείνουν ασφαλείς (π.χ πυγολαμπίδες).
Οι μικρές τάξεις διάβασαν βιβλία για ζωάκια στη φύση αλλά και ζωάκια οικόσιτα. Συζήτησαν την έννοια “αδέσποτα ζώα”, αναφέρθηκαν στους λόγους ύπαρξης τους στους δρόμους και στις γειτονιές, άκουσαν για τις δράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων και των δήμων.
Αντιλήφθηκαν ότι η απόκτηση ενός κατοικίδιου σημαίνει ανάληψη της φροντίδας του για όλη του τη ζωή, εξέφρασαν τις προσωπικές εμπειρίες για τα κατοικίδια και τα αδέσποτα ζώα και χρωμάτισαν συνθήματα για την ημέρα Φιλοζωίας.
Εκείνη την ημέρα, στο εργαστήριο πληροφορικής, συνέβη και κάτι ιδιαίτερο: αδέσποτα ζωάκια, γατάκια και σκυλάκια εμφανίστηκαν στην πόρτα μας!
Αμέσως αναλάβαμε δράση: φτιάξαμε σπιτάκια για τα ζωάκια χρησιμοποιώντας τουβλάκια! Και φυσικά φτιάξαμε χώρο για να τρώνε και να παίζουν μαζί μας!
Καλώς ήρθατε στο “Σχολείο των Φιλόζωων”, το σχολείο μας!!!!