ΤΟ BLOG του 2ου ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
http://2dim-eid-ioann.ioa.sch.gr/
ΤΟ BLOG του 2ου ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ: Η ταινία του σχολείου μας για τα προσφυγόπουλα

Συντάκτης: 2ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ | 27 Δεκεμβρίου 2016 στο Χωρίς κατηγορία

 

Την ταινία δημιούργησαν από κοινού οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των συστεγαζόμενων Ειδικών Σχολείων Ιωαννίνων: α) 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και β) Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Παιδιών με Προβλήματα Όρασης το χρονικό διάστημα Μάιος – Ιούνιος 2016 με τίτλο “ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ”.
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Μάικ Κένι σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου. Η διασκευή του κειμένου έγινε από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων. Ολοκληρώθηκε χωρίς καμία βοήθεια ειδικών (φωτογράφων, καμέραμεν, ηχοληπτών, θεατρολόγων κλπ) και χωρίς επιχορήγηση από κάποιον φορέα ή ιδιώτη. Τα γυρίσματα γινόταν κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, κυρίως σε ώρες διδακτικών επισκέψεων ή κοινωνικών-εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Τα κοστούμια και τα σκηνικά κατασκευάστηκαν από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στις ώρες καλλιτεχνικής δημιουργίας και δημιουργικής απασχόλησης. Η επεξεργασία των βίντεο έγινε με έναν απλό υπολογιστή, ο οποίος -να ομολογήσουμε – μας δυσκόλεψε αρκετά ως προς το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιήθηκε Ελληνική και Αραβική έντεχνη και παραδοσιακή μουσική. Το τραγούδι στην αρχή της ταινίας είναι ένα Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Δημοτικό Τραγούδι της ξενιτιάς που δίνει το δικό του συμβολισμό στην ταινία.
Αφορμή και έμπνευση για τη δημιουργία της ταινίας ήταν το δράμα των μικρών παιδιών-προσφύγων που έχουν φτάσει και στην πόλη μας τον τελευταίο χρόνο, περνώντας ατέλειωτες περιπέτειες, αλλά κι εκείνων των παιδιών που χάθηκαν στο “δρόμο προς το όνειρο”. Θέλουμε ταυτόχρονα μέσω της τέχνης του κινηματογράφου να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας στο προσφυγικό πρόβλημα και στις αιτίες που το δημιουργούν, χτυπώντας κάθε μορφής ρατσισμό και ξενοφοβία.
Ιδιαίτερη συμβολή στην πραγματοποίηση της ταινίας είχαν οι γονείς των μαθητών μας, που μας συμπαραστάθηκαν ηθικά, οι κάτοικοι του νησιού Ιωαννίνων, αλλά και ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας που μας διευκόλυναν στα γυρίσματα (πχ στην παραχώρηση χώρων)


Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


Πρόσφατα σχόλια
Kατηγορίες
Translate
Δεκέμβριος 2016
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Σαν σήμερα

4/10/1908: Η Κρήτη επαναστατεί και κηρύσσει την ένωσή της με την Ελλάδα, η οποία, όμως, θα έρθει τέσσερα χρόνια αργότερα.

4/10/: Παγκόσμια Ημέρα Ζώων
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων καθιερώθηκε ως ένας τρόπος ευαισθητοποίησης όλων μας για τα δικαιώματα των ζώων. Αυτά αναφέρονται στην Διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων.
   - Σχετικές αναρτήσεις