Η Σαντλέρ γιορτάζεται στη Γαλλία στις 2 Φεβρουαρίου, σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, και αντιστοιχεί στην Υπαπαντή του Χριστού, στην υποδοχή του Χριστού στον ναό και στον εξαγνισμό της Παναγίας.
Την ονομασία της η γιορτή την πήρε από τη λέξη «chandelle», που σημαίνει λαμπάδα, κερί και έχει τις ρίζες της στη Ρωμαϊκή εποχή, σε μία γιορτή προς τιμήν του θεού Πάνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι πιστοί έβγαιναν στους δρόμους της Ρώμης κρατώντας πυρσούς.
Το 472, ο Πάπας Γελάσιος Α’ αποφάσισε να εκχριστιανίσει τη γιορτή αυτή, η οποία, στο εξής θα τιμούσε την πρώτη είσοδο του Χριστού στην Εκκλησία.
Εν τω μεταξύ, εμφανίζεται μία νέα παράδοση, αυτή της κρέπας η οποία έχει τις αναφορές της σ’ έναν παλιό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν την ημέρα της Σαντλέρ δεν γίνονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν.
Κάθε χρόνο λοιπόν αυτή την ημέρα, κατά την παράδοση, σε κάθε σπίτι τής Γαλλίας αναβιώνει το έθιμο της παρασκευής κρέπας.
Με αφορμή λοιπόν αυτό το έθιμο, φτιάξαμε στο σχολείο μας με πρωτοβουλία της καθηγήτριας των Γαλλικών κας Κιοσεδάκη Βασιλικής και τους μαθητές των Ε΄και ΣΤ΄ τάξεων υπέροχες κρέπες που έφεραν τα απιδιά από το σπίτι, καθώς και υλικά για να τις γεμίσουμε.
Έτσι διασκεδάσαμε, μάθαμε τα έθιμα της Γαλλίας καθώς και τα υλικά στα γαλλικά με φύλλα εργασίας, αλλά μάθαμε και πώς φτιάχνονται οι κρέπες στη Γαλλία με σχετικό video.
Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς και τα παιδιά που μας βοήθησαν
Εδώ μπορείτε να βρείτε μία συνταγή για νόστιμες κρέπες!
https://tetradiogallikon.weebly.com/la-chandeleur-sigmaupsilonnutaualphagamma942.html
Πρόσφατα σχόλια