Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής Διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Ανακαλύπτοντας την προέλευση των τροφίμων μας…
To Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει και φέτος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του EIT Food «FoodEducators» που υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και στοχεύει στην προώθηση υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών επιλογών μεταξύ των νέων και στην ενθάρρυνσή τους να είναι οι παράγοντες αλλαγής που χρειάζεται το διατροφικό μας σύστημα.
“Το φετινό θέμα είναι: Από πού προέρχεται το φαγητό μας;
Ας εξερευνήσουμε μαζί το ταξίδι που κάνουν τα τρόφιμα – από το αγρόκτημα στο πιάτο, από το χωράφι στο κολατσιό. Μέσα από ενδιαφέρουσες και κατάλληλες για την ηλικία τους δραστηριότητες στην τάξη, οι μαθητές θα ανακαλύψουν την προέλευση των γευμάτων τους, θα παρακολουθήσουν τα συστήματα τροφίμων και θα αναλογιστούν τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο του περιεχομένου του πιάτου τους. Οι δραστηριότητες συνδέονται με την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων του FAO και βοηθούν τους μαθητές να εμβαθύνουν στην ιστορία πίσω από τα τρόφιμα που καταναλώνουν”.
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγιεινής Διατροφής (16 Οκτωβρίου), συζητήσαμε με τα παιδιά για τις διάφορες κατηγορίες τροφίμων (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια, πουλερικά) και αποφασίσαμε να ανακαλύψουμε την προέλευση των γευμάτων μας…
Έτσι λοιπόν μιλήσαμε για τον κύκλο που κάνει ένα σποράκι και πώς αυτό μεγαλώνει για να γίνει ένα φυτό.. ένας καρπός που θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα στο φαγητό μας.. Στην παρεούλα, βάλαμε σε σειρά τις εικόνες και μάθαμε τα στάδια ανάπτυξής του σπόρου!
Στη συνέχεια θελήσαμε να φυτέψουμε τα δικά μας σποράκια και να δούμε την ανάπτυξή τους αργότερα… Έτσι, σε μικρά μπολάκια βάλαμε σπόρους φακής με λίγο νερό και περιμένουμε… 😀
Έπειτα, συζητήσαμε και ανταλλάξαμε σκέψεις με τα παιδιά σχετικά με όσα ήξεραν για τα προϊόντα που παράγουν τα ζώα και χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στα γεύματά τους. Είδαμε σχετικά βίντεο και στη συνέχεια φτιάξαμε τη δικιά μας αφίσα με τις όμορφες αγελαδίτσες και το γάλα που μας προσφέρουν και τις στρουμπουλές κοτούλες με τα νόστιμα αυγά τους!!! 😀
Στο τέλος της ημέρας, μάθαμε ένα ποιηματάκι για την υγιεινή διατροφή και το ζωγραφίσαμε όπως μπορούσαμε!!!
Γιορτάσαμε λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων μέσα από την εβδομάδα δραστηριοτήτων του προγράμματος FoodEducators 2025, ανακαλύπτοντας την προέλευση των γευμάτων μας …!!!



































































ΣΠΥΡΟΣ



ΜΑΡΙΑ































































































