Η άνοιξη μας έφτασε με βήμα ταχύ και τι καλύτερο από το να την υποδεχτούμε με τα κάλαντα της άνοιξης,δηλαδή τα χελιδονίσματα.
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, την πρώτη Μαρτίου (ή στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, )τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού, την «χελιδόνα», και τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα χελιδονίσματα. Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλά μέρη της Ελλάδας όπως Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Δωδεκάνησα.
Οι «Χελιδονιστές», οι οποίοι ήταν κυρίως παιδιά αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ενήλικες, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. Παλιά, οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αυγά και σε λίγες περιπτώσεις χρήματα. Τα λεφτά καθώς και ότι προϊόντα μάζευαν τα παιδιά τα αφιέρωναν στην εκκλησία.Εμείς αφού μάθαμε το τραγούδι,φτιάξαμε τα χελιδόνια μας και αποφασίσαμε να τα πούμε στην γλυκιά κ.Χριστίνα μας,διευθύντρια του συστεγαζόμενου δημοτικού σχολείου μας,η οποία μας υποδέχτηκε με ένα καλάθι γεμάτο λιχουδιές…


Στη συνέχεια, αφού η Σούλα η Ανοιξούλα μας έφερε να νέα της άνοιξης,ζωγραφίσαμε ελεύθερα τι είναι άνοιξη για μας και στολίσαμε την τάξη με λουλούδια που είχαν πάνω τις φωτογραφίες των παιδιών.Άλλωστε τα παιδιά είναι τα λουλούδια της τάξης μας!


