Η ιστορία των υπολογιστών (ΣΤ1 Τάξη)

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ1 Τάξης του 24ου Δ.Σ. Ιωαννίνων δημιούργησαν μία ψηφιακή διαδραστική ιστοριογραμμή σχετικά με την ιστορική εξέλιξη των υπολογιστών από την αρχαιότητα έως  σήμερα.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες. Κάθε ομάδα μελέτησε τις σημαντικότερες ημερομηνίες – σταθμούς για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σε κάθε ομάδα μοιράστηκε φύλλο εργασίας και έπειτα από αναζήτηση πληροφοριών σε συγκεκριμένες πηγές οι μαθητές συγκέντρωσαν πληροφορίες για κάθε χρονική περίοδο και αποθήκευσαν τις απαραίτητες εικόνες. Ειδικότερα, μελέτησαν τις παρακάτω χρονικές περιόδους:

  • 1η περίοδος: Αρχαιότητα – Οι πρώτες υπολογιστικές ιδέες (περίπου 3000π.Χ. – 1600μ.Χ.)
  • 2η περίοδος: Η επανάσταση της Υπολογιστικής Σκέψης (1600-1900)
  • 3η περίοδος: Η εποχή των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (1930-1970)
  • 4η περίοδος: Η Δημιουργία του πρώτου Προσωπικού Υπολογιστή (1970-1980)
  • 5η περίοδος: Η Εποχή του Διαδικτύου (1990-σήμερα)

Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία της ιστοριογραμμής στο διαδικτυακό εργαλείο Genially. Οι μαθητές δούλεψαν ομαδοσυνεργατικά ανά δύο. Κάθε ομάδα ήταν υπεύθυνη για τη συμπλήρωση συγκεκριμένων ημερομηνιών στην ιστοριογραμμή. Σε κάθε ημερομηνία προστέθηκε διαδραστικό στοιχείο με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, φωτογραφίες ή και βίντεο. Η επεξεργασία της ιστοριογραμμής γινόταν ταυτόχρονα από όλες τις ομάδες.

Δημιουργία logo για το eTwinning πρόγραμμα “Crossing Bridges”

eTwinning SMALL

Οι μαθητές και μαθήτριες της Ε1Ε2 και ΣΤ2 Τάξης του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων συμμετέχουν φέτος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning “Crossing Bidges” σε συνεργασία με άλλα σχολεία της Πορτογαλίας, Ισπανίας, Τουρκίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Γερμανίας. Στα πλαίσια του προγράμματος δημιούργησαν στο διαδικτυακό ψηφιακό εργαλείο δημιουργίας γραφικών Canva το logo του προγράμματος. Έπειτα ακολούθησε ψηφοφορία μεταξύ των μαθητών και των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και το νικητήριο logo του σχολείου μας διαγωνίστηκε με τα νικητήρια logo των υπολοίπων σχολείων. Στην τελική ψηφοφορία το logo των μαθητών μας κατέκτησε τη δεύτερη θέση! Συγχαρητήρια Αχιλλέα και Γιώργη!

Οι ψηφιακές αυτές δημιουργίες αναρτήθηκαν από τους μαθητές σε ένα padlet, το οποίο στη συνέχεια αναρτήθηκε στο TwinSpace του προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Σχολικής Εκπαίδευσης ESEP.

Μετάβαση στο padlet.com

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου: Σάσα Φαλιαρίδου (Δασκάλα ΣΤ1 Τάξης), Έρη Λαμπριανίδη (Δασκάλα Ε2 Τάξης), Σοφία Στεργίου (Δασκάλα Ε2 Τάξης), Λένα Καλευρά (Πληροφορικής), Ευθύμιος Χριστοδούλου (Διευθυντής), Λάζαρος Κωστανάσιος (Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ70). Τα logo δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου υπό την επίβλεψη της εκπαιδευτικού Πληροφορικής Καλευρά Λένας.