Στα πλαίσια της ανάπτυξης δράσεων ενίσχυσης της Ενεργού Πολιτειότητας, το νηπιαγωγείο μας υλοποίησε τη δράση με τίτλο «Είμαι εγώ! Είμαι μοναδικός!!».Η δράση ανήκει στα θεματικά πεδία 3, 4 10 ,16 του Προγράμματος Σπουδών Δράσεων Ενεργού Πολίτη. Εντάσσεται στη Θεματική Ενότητα: Ζω καλύτερα -Ευ ζην 1. Υγεία Ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας και ευαλωτότητας και αφορά τη συνειδητοποίηση της μοναδικότητας του ατόμου, την καλλιέργεια σεβασμού και ενσυναίσθησης απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες ,την αποδοχή της διαφορετικότητας και την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων κάθε μαθητή/τριας, που μπορεί να αφορούν τη σωματική, γνωστική, πολιτισμική, κοινωνική και συναισθηματική του/της ανάπτυξη.
Μέσα από τη συζήτηση ανιχνεύσαμε τις απόψεις και τις πρότερες εμπειρίες των νηπίων για τη διαφορετικότητα. Έπειτα, το κάθε νήπιο παροτρύνθηκε να μιλήσει για τον εαυτό του και να περιγράψει τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του και τις προτιμήσεις του. Διαπιστώσαμε ότι κανένας και καμιά δεν είναι ίδιος/α με τον/την άλλον/η, είμαστε όμως όλοι ίσοι και όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Στη συνέχεια φτιάξαμε τις δικές μας ταυτότητες ,γράψαμε το όνομά μας, το επώνυμό μας, την ηλικία μας και τι μας αρέσει να κάνουμε.
Σχεδιάσαμε, κόψαμε και ζωγραφίσαμε τις παλάμες μας. Στη συνέχεια, τοποθετήσαμε τις κομμένες παλάμες (που η κάθε μία είχε γραμμένο το όνομα του παιδιού που του ανήκε η παλάμη) μέσα σε ένα κουτί. Το κάθε παιδί έπαιρνε τυχαία μια «παλάμη» και βρίσκαμε τα θετικά στοιχεία του παιδιού που του ανήκε η παλάμη, τα οποία και καταγράφαμε. Τέλος, κολλήσαμε όλες τις παλάμες σε ένα χαρτόνι.
Διαβάσαμε το παραμύθι «ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ» WENINGER BRIGITTE , το επεξεργαστήκαμε και το ζωγραφίσαμε.
Με αφορμή το παραπάνω παραμύθι και μέσα από εποτικό υλικό από παραολυμπιακούς αγώνες, προβληματιστήκαμε και συζητήσαμε για το είδος των δυσκολιών που μπορεί να συναντούν τα άτομα ΑΜΕΑ, τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των δυσκολιών, τα συναισθήματα που μπορεί να νιώθουν όσοι δεν έχουν την όρασή τους, το πώς μετακινούνται οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και με προβλήματα όρασης και γιατί είναι σημαντικό για εμάς να έχουν κι αυτά τα άτομα τις ίδιες με τις δικές μας δυνατότητες. Επίσης, μιλήσαμε για τη διασκέδασή τους, την εκπαίδευσή τους και γενικά για τη ζωή τους. Έπειτα παίξαμε παιχνίδια ενσυναίσθησης: Tα παιδιά με δεμένα μάτια βάδισαν στον γνώριμο χώρο της τάξης μόνα τους χωρίς την βοήθεια του «οδηγού». Στη συνέχεια έκαναν το ίδιο με την βοήθεια του «οδηγού». Στο τέλος του παιχνιδιού τα παιδιά εξέφρασαν τα συναισθήματά τους. Προσπάθησαν να μαντέψουν πράγματα που έπιαναν μέσα σ’ ένα κουτί, καθώς επίσης να αναγνωρίσουν τους συμμαθητές τους χρησιμοποιώντας την αίσθηση της αφής . Τέλος, δοκίμασαν να ζωγραφίσουν με κλειστά μάτια.
Αποτίμηση της δράσης μας ήταν η δημιουργία μιας αφίσας από τα παιδιά με κυρίαρχο σύνθημα: «Αυτό το σχολείο μας χωράει όλους! Όλοι διαφορετικοί ,όλοι ίσοι!». H αφίσα παρουσιάστηκε και διανεμήθηκε σε αντίτυπα στα παιδιά της Α’ τάξης του συστεγαζόμενου δημοτικού σχολείου, καθώς και στα δικά μας παιδιά και κατ’ επέκταση στους γονείς τους.
Η αφίσα μας:
Oμάδα νηπίων διανέμει αντίγραφα της αφίσας μας στους μαθητές/τριες της Α΄δημοτικού:
Επίσης, με την αφίσα μας συμμετείχαμε στην εικαστική έκθεση με έργα μαθητών/τριών νηπιαγωγείων του νομού Μαγνησίας, που διοργάνωσε η Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ60 κα Ελισάβετ Αντωνίου, με τίτλο “Ενεργώ-Συμμετέχω-Συμβάλλω”, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ενεργός Πολίτης”. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στις 5/6, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, στον Εκθεσιακό πολυχώρο του Δήμου Βόλου, με σκοπό να περάσουν τα παιδιά μηνύματα που συνδέονται με την Ενεργό Πολιτειότητα και τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Tα δικά μας μηνύματα ήταν: Aυτό το σχολείο μας χωράει όλους, όλοι διαφορετικοί-όλοι ίσοι, ενσυναίσθηση, κατανόηση, σεβασμός, αγάπη, φιλία, παιχνίδι, αποδοχή, αγκαλιά. Μπράβο στα δικά μας παιδιά και σε όλα τα παιδιά των νηπιαγωγείων που συμμετείχαν και με τα έργα τους ανέδειξαν αξίες κοινωνικής και περιβαλλοντικής σημασίας!
Μερικές φωτογραφίες από την έκθεση: