Άρθρα ανά μήνα: Μάρτιος 2025
6η Μαρτίου: Hμέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού
Η 6η Μαρτίου καθιερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Η σχολική βία μπορεί να είναι σωματική, λεκτική, κοινωνική ή και διαδικτυακή. Στο σχολείο μας προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μικρούς μας μαθητές και μαθήτριες σε θέματα που αφορούν τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη, τον σεβασμό και την αποδοχή. Αξίες που αποτρέπουν τον σχολικό εκφοβισμό. Διαβάσαμε σχετικά παραμύθια και συζητήσαμε για τις μορφές της σχολικής βίας και για τους τρόπους αντιμετώπισής της. Είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να αντιδρούν και να μιλούν όταν τα ίδια δέχονται βία ή εκφοβισμό αλλά και όταν είναι παρατηρητές ενδοσχολικής βίας σε άλλα παιδιά. Διαβάσαμε παραμύθια και είδαμε εικόνες με συμπεριφορές σωματικής και λεκτικής βίας και κοινωνικής απομόνωσης. Συζητήσαμε για τις συμπεριφορές αυτές και τα συναισθήματα που μας προκαλούν. Είδαμε όμως και εικόνες με θετικές συμπεριφορές και όλοι συμφωνήσαμε πως όλοι είμαστε χαρούμενοι κι ευχαριστημένοι με τις καλές συμπεριφορές.
Τα χέρια δεν είναι για να χτυπάνε! Τα χέρια είναι για να….(Τα παιδιά είπαν και κατέγραψαν τις ιδέες τους στις ομαδικές τους εργασίες)
Απόκριες στο νηπιαγωγείο μας
Οι αποκριάτικες κατασκευές μας.
Την Πέμπτη, 27/2/2025, πραγματοποιήθηκε το αποκριάτικο πάρτι μας. Τα παιδιά, μεταμφιεσμένα, ξεφάντωσαν στο ρυθμό του καρναβαλιού. Χόρεψαν το παραδοσιακό γαϊτανάκι, έπαιξαν αποκριάτικα παιχνίδια ,όπως ” Μην πέσει το μπαλόνι”,” Ταίζουμε τον κλόουν”.
Επίσης, τα νήπια μαζί με τα παιδιά της Α΄ Τάξης του συστεγαζόμενου δημοτικού σχολείου παρακολούθησαν την παράσταση ” Το καρναβάλι των ζώων” από το κουκλοθέατρο Λαμίας της κ. Αναστασίας Ξηρομερίτου. Η διαδραστική αυτή παράσταση δημιούργησε μια χαρούμενη αποκριάτικη ατμόσφαιρα στο νηπιαγωγείο μας και τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στην εξέλιξη της ιστορίας της, χόρεψαν, τραγούδησαν και διασκέδασαν .