20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Τα δικαιώματα των μικρών παιδιών θα έπρεπε να είναι κάτι αυτονόητο για όλους, δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει ούτε για όλες τις οικογένειες ούτε για όλες τις χώρες. Εν έτει 2023 και φαντάζει πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να εξασφαλίσουμε για τα παιδιά όλου του κόσμου ίσα δικαιώματα στη ζωή, στην υγεία, στη μόρφωση, στην αγάπη!

Σήμερα μιλήσαμε για τα δικαιώματα των παιδιών, αναζητήσαμε εικόνες παιδιών από όλο τον κόσμο, συγκρίναμε με το περιβάλλον μας, επικεντρωθήκαμε σε αυτά που έχουμε, αλλά και σε αυτά που λείπουν από τα λιγότερο τυχερά παιδιά. Τέλος, αποφασίσαμε κάθε τμήμα να φτιάξει μια αφίσα με το δικό του μήνυμα για τα δικαιώματα των παιδιών και να το αναρτήσουμε έξω από το νηπιαγωγείο μας για να ευαισθητοποιήσουμε όσους πιο πολλούς μπορούμε.

Η ευτυχία των παιδιών είναι υπόθεση όλων μας!

IMG 20231120 103103

IMG 20231120 122856

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!

“Ένα το χελιδόνι κι η Άνοιξη ακριβή

για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή!

1964, Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

 

Πράγματι, θέλει πολλή δουλειά για να γυρίσει ο ήλιος…Και αυτή η δουλειά πρέπει να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες. Γι΄ αυτό κι εμείς στο Νηπιαγωγείο προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε αυτό το δύσκολο για την προσχολική ηλικία θέμα, σαν ένα  παραμύθι, παραμύθι όμως όχι κάποιου γνωστού παραμυθά της εποχής, αλλά βγαλμένο από τα ίδια τα γεγονότα της ζωής και της ιστορίας.

Παρακολουθήσαμε το χρονικό των γεγονότων, ακούσαμε ηχητικά ντοκουμέντα, προσπαθήσαμε να μπούμε στη θέση αυτών των νέων παιδιών και να βιώσουμε τα συναισθήματά τους….

Δοκιμάσαμε να κάνουμε ένα παραλληλισμό με τη δική μας εποχή και πραγματικότητα….Πώς θα ήταν αν ερχόταν κάποιος απαιτητικά να μας δώσει διαταγές στο σχολείο μας; Πώς θα αντιδρούσαμε; Ποια θα ήταν τα συναισθήματά μας;

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μη συμπεριλάβουμε σε αυτή τη δράση την αγαπημένη μας και πάντα διαχρονική ¨ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ¨, που τόσο ενθουσιάζει τα παιδιά.

IMG 20231117 091716

IMG 20231117 091442

IMG 20231115 114543