Κανονισμός Λειτουργίας

1

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

22ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ:

1θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Σερρών

Διεύθυνση A’/θμιας Ν. Σερρών

Κωδικός Σχολείου (ΥΠAIΘ) 9440404

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Έδρα του Σχολείου : Αρκαδιουπόλεως 15 Σέρρες

Τηλέφωνο:2321059773

e-mail: mail@22nip-serron.ser.sch.gr

Προϊσταμένη Σχολικής Μονάδας: ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

Περιεχόμενα

Εισαγωγή………………………………………………………………………………………………………………………………2

1ος Άξονας :Προσέλευση – παραμονή-φοίτηση  στο Σχολείο και αποχώρηση από αυτό…2

2ος Άξονας: Συμπεριφορά μαθητών/τριών – Παιδαγωγικός έλεγχος…………………………………4

3ος Άξονας: Πρόληψη φαινομένων Βίας και Σχολικού εκφοβισμού………………………………….6

4ος Άξονας: Σχολικές Εκδηλώσεις – Δραστηριότητες………………………………………………………….6

  1. Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας – Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων…………………………….9

6ος Άξονας :Ποιότητα του σχολικού χώρου………………………………………………………………………10

Έκθεση αποτίμησης – ανατροφοδότηση – προτάσεις βελτίωσης ……………………………………11

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ……………………………………………………………………………………………………………………11

 

 

2

 

Το νηπιαγωγείο είναι ο χώρος όπου τα νήπια, περνούν πολλές ώρες καθημερινά. Μαθαίνουν, παίζουν, χαίρονται, δημιουργούν, συνεργάζονται. Πολλές φορές όμως αντιμετωπίζουν και δυσκολίες, τόσο οι μαθητές , που αφορούν στην προσαρμογή τους στο συγκεκριμένο περιβάλλον και στην συνύπαρξή τους με συνομηλίκους, όσο και το διδακτικό προσωπικό που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ τους, με τους γονείς αλλά ακόμα και στην προσπάθεια παροχής ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου.

Η σχολική ζωή καλό είναι να ρυθμίζεται από κάποιους κανόνες, οι οποίοι βοηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία και το σχολείο να λειτουργεί αποτελεσματικότερα ως μια ασφαλής κοινότητα μάθησης.

Με τον όρο “σχολικός κανονισμός” εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου. Οι συνθήκες αυτές πρέπει να αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση. Στο πλαίσιο αυτό ο όρος “σχολική πειθαρχία” αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό ποιοτικό στοιχείο του σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου.

Για το σκοπό αυτό συντάσσεται ο Κανονισμός Εσωτερικής λειτουργίας του Νηπιαγωγείου μας, ο οποίος είναι πλήρως εναρμονισμένος με την ισχύουσα νομοθεσία για τη λειτουργία του σχολείου. Το 22ο ΝΗΠ/ΓΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ αποτελείται από 1πρωϊνό τμήμα  – υποχρεωτικό και ένα ολοήμερο- προαιρετικό. Υπηρετούν σ’ αυτό 2 εκπαιδευτικοί κι ένα άτομο σαν βοηθητικό προσωπικό – καθαρίστρια.

  1. ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ,προϊσταμένη/ νηπιαγωγός
  2. ΚΑΡΥΔΑ ΔΗΜΗΤΡΑ νηπιαγωγός

 

 

 

1ος Άξονας :Προσέλευση – παραμονή-φοίτηση  στο Σχολείο και αποχώρηση από αυτό.

 

3

*        Έναρξη / λήξη  μαθημάτων

 

Το σχολικό έτος των νηπιαγωγείων αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 31 Αυγούστου του επόμενου έτους. Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 21 Ιουνίου του επόμενου έτους. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες αρχίζουν στις 11 Σεπτεμβρίουme τον Αγιασμό  και λήγουν στις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους, ημέρα κατά την οποία χορηγούνται τα αναμνηστικά στα νήπια. Όταν η 15η Ιουνίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες λήγουν την προηγούμενη Παρασκευή .Σε περιπτώσεις ειδικών συνθηκών, π.χ. λόγω COVID 1,9 βάσει υπουργικών αποφάσεων οι ημερομηνίες αυτές δύναται να τροποποιηθούν.

*        Ωράριο λειτουργίας / Προσέλευση-Φοίτηση – Αποχώρηση

 

Η άφιξη των μαθητών το πρωί γίνεται στο σχολείο από τις 8.15 π.μ. έως τις 8.30 π.μ. Εκτός αν δημιουργηθεί τμήμα πρωΪνής προσέλευσης.

Η έγκαιρη προσέλευση βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και είναι επιβεβλημένη.

Οι ενήλικες, που έχουν ορισθεί από τους κηδεμόνες ως συνοδοί και με υπεύθυνη δήλωση , συνοδεύουν τους μαθητές και τους παραδίδουν στην είσοδο του σχολείου στη Νηπιαγωγό. Προκειμένου να διευκολυνθεί, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η ομαλή προσαρμογή των μαθητών/τριών δύναται να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο Νηπιαγωγείο κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας (παρ. 7, άρθρο 2, Π.Δ. 79/2017).Επίσης, προβλέπεται η μεταφορά ωραρίου εργασίας σε απογευματινές ώρες έως δύο φορές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους για την οποία ενημερώνονται η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης (άρθρο 16, παρ. 10 Π.Δ.79/2017). Σε πολύ ειδικές  περιπτώσεις και μετά από συζήτηση με την Συντονίστρια, μπορεί να παραμείνει συνοδός μόνο τις πρώτες ημέρες προσαρμογής και μόνον εάν χρήζει.

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου, τα παιδιά που έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου 6μήνου. Η είσοδος των μαθητών/μαθητριών στο σχολείο γίνεται με επίδειξη και όχι προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Ο δεύτερος έλεγχος, συστήνεται να διενεργείται την 3η ημέρα μετά τον πρώτο σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 53950/4-9-2021 (Β΄4054) ΚΥΑ.

4

Η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) είναι υποχρεωτική για όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες σε όλα τα τμήματα, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των νηπιαγωγείων.

Η εξώπορτα του κτιρίου του Νηπιαγωγείου, κλειδώνεται   στις 8:30 π.μ. και παραμένει κλειστή καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, για να διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών.  Ανοίγει  μόνο κατά τις ώρες αποχώρησης των νηπίων δηλαδή στις 13.00μ.μ., ώρα αποχώρησης των πρωινών τμημάτων και στις 4.00 μμ ώρα αποχώρησης του ολοήμερου τμήματος. Νήπια που προσέρχονται με καθυστέρηση γίνονται δεκτά με την άδεια της προϊσταμένης, αφού αναφέρουν τον λόγο της καθυστέρησής τους.

Η αποχώρηση από το νηπιαγωγείο γίνεται στις 13.00 για τους μαθητές του πρωινού τμήματος   και 16.00 για τους μαθητές του ολοήμερου τμήματος. Τα παιδιά παραδίδονται μόνο στους αναγραφόμενους ενήλικες στην υπεύθυνη δήλωση προσέλευσης/αποχώρησης που συμπλήρωσαν οι γονείς τους κατά την εγγραφή τους.   Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας ανήκει αποκλειστικά στο γονέα ή κηδεμόνα. Οι γονείς/κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους. Οι μαθητές σε καμία περίπτωση δε φεύγουν πριν από τη λήξη των μαθημάτων.  Πρόωρη αποχώρηση από το Ολοήμερο πρόγραμμα δεν προβλέπεται. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια, οικογενειακοί λόγοι), γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα μετά από τηλεφωνική τους ενημέρωση όταν χρειάζεται και πάντα με ενυπόγραφη από μέρους τους υπεύθυνη δήλωση. Σε περιπτώσεις διαζυγίου είναι απαραίτητη η προσκόμιση της δικαστικής απόφασης για την επιμέλεια του νηπίου.

Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτική. Η ανελλιπής φοίτηση του παιδιού αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για την ομαλή προσαρμογή του στο σχολικό περιβάλλον, όσο και για την απρόσκοπτη παρακολούθηση του προγράμματος δραστηριοτήτων του νηπιαγωγείου. Οι απουσίες ενημερώνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του  myschool , για αυτό το λόγο θα πρέπει να γνωρίζουμε την αιτιολόγησή τους. Αν είναι άρρωστο , υποχρεωτικά θα πρέπει να προσκομιστεί ιατρική βεβαίωση στην οποία θα αναφέρεται επακριβώς το είδος της ασθένειας που είχε και θα τονίζεται σαφώς από το θεράποντα ιατρό η δυνατότητά του να επανέλθει στο νηπιαγωγείο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειάς του στα άλλα παιδιά. Αν δεν είναι άρρωστο και πάλι υποχρεωτικά προσκομίζεται  βεβαίωση των γονέων στην οποία θα αναφέρεται ο λόγος της απουσίας του. Σε περίπτωση μακροχρόνιας απουσίας νηπίου χωρίς ενημέρωση και αδιαφορία στις τηλ. οχλήσεις της Προϊσταμένης , από μέρους των γονέων,  ενεργοποιείται η διαδικασία κατά την οποία ενημερώνεται   το γραφείο της Δ/νσης Π.Ε και εάν χρειαστεί και η εισαγγελία. Αν το παιδί υποβάλλεται σε  κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ή αν έχει ευαισθησία σε φάρμακα, σε κάποιες τροφές ή σε κάτι άλλο, γίνεται ενημέρωση για το θέμα αυτό της  νηπιαγωγού, σε έγγραφη μορφή,. Απαγορεύεται η χορήγηση φαρμάκων από τους νηπιαγωγούς, όπως ορίζει σχετική νομοθεσία. Παρέχονται όμως οι πρώτες βοήθειες και ενημερώνονται τηλεφωνικά οι γονείς του παιδιού ή το ΕΚΑΒ (σε περίπτωση εξαιρετικού περιστατικού).

5

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων , των διαλειμμάτων και του κολατσιού, υπεύθυνη για την τήρηση του προγράμματος και την επιτήρηση των παιδιών είναι η εκπ/κός της τάξης.

Για το σχολικό έτος 2021-2022 λαμβάνεται μέριμνα για αποφυγή του συγχρωτισμού και περιορισμός των επαφών μεταξύ μαθητών/τριών-γονέων-προσωπικού κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το Νηπιαγωγείο. Εφαρμόζονται πρακτικά μέτρα για τήρηση αποστάσεων .  Προγραμματίστηκαν  διαφορετικές  ώρες  άφιξης και αναχώρησης των παιδιών με εύρος χρόνου (του 5λέπτου),  που  έχει προκαθοριστεί σε συνεννόηση με τους γονείς/κηδεμόνες.

Οι σχολικές γιορτές, εθνικές, θρησκευτικές ή άλλου τύπου, καθώς και οι διδακτικές επισκέψεις αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής και βοηθούν στην πραγματοποίηση του σχολικού έργου, γι’ αυτό οι μαθητές δεν απουσιάζουν από αυτές αν δεν έχουν σοβαρό λόγο ,για τον οποίο γίνεται ενημέρωση της Προϊσταμένης  από πλευράς των γονέων και όταν χρειάζεται και με ενυπόγραφη δήλωση τους. Σε περίπτωση διδακτικής επίσκεψης τηρείται το ημερήσιο σχολικό διδακτικό ωράριο, ενώ  υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση, προς τους γονείς και γραπτή έγκρισή τους .¨Όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες οργανώνεται,  πάντα στο πλαίσιο του ωραρίου, και μία διδακτική επίσκεψη εντός των ορίων του νομού  με χρήση λεωφορείων, μόνο όμως  με συνοδεία κηδεμόνων.

2ος Άξονας: Συμπεριφορά μαθητών/τριών – Παιδαγωγικός έλεγχος

 

Οι εκπαιδευτικοί  του 22ου Νηπ/γείου Σερρών αποτελούν πρότυπα για τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες με το ήθος τους, το ύφος της γλώσσας και την εν γένει στάση ζωής που ακολουθούν. Συνεισφέρουν στη δημιουργία ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού

κλίματος στο σχολείο. Οι μεταξύ τους σχέσεις, είναι σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, συναδελφικότητας, συνεργασίας και επικοινωνίας. Ακολουθώντας το αναλυτικό πρόγραμμα και τις εκπαιδευτικές τάσεις που επικρατούν, εφαρμόζουν δραστηριότητες που εξασφαλίζουν την ενεργό συμμετοχή των νηπίων στη μαθησιακή διαδικασία σεβόμενοι τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, το μαθησιακό τους προφίλ και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επηρεάζουν την πρόοδο και τη συμπεριφορά τους. . Εκτονώνουν τις εντάσεις που παρουσιάζονται στην τάξη, με παιδαγωγικό τρόπο. Φροντίζουν για την ασφάλεια των μαθητών επιτηρώντας τους κατά την είσοδο, τα διαλείμματα, την παραμονή και την αποχώρησή τους από το σχολείο. . Αντιμετωπίζουν τους γονείς/κηδεμόνες των παιδιών ως συνεργάτες, αρωγούς στο έργο τους για την καλύτερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ακούν με σεβασμό τους όποιους προβληματισμούς τους και προσπαθούν να δώσουν λύσεις ως ειδικοί του χώρου, οι οποίες θα βελτιώσουν τις γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες των παιδιών. . Υπάρχει τακτική επικοινωνία με τους γονείς/κηδεμόνες επιδιώκοντας την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας ανάμεσα στο σχολείο και στην οικογένεια για την αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται.  Η Προϊσταμένη προσπαθεί να αποκαθιστά την επικοινωνία ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικούς για το

6

καλό των παιδιών , όταν υπάρχουν προβλήματα. Δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε ο καθένας να ασκεί σωστά τον ρόλο του εξασφαλίζοντας την έντιμη διοικητικά και παιδαγωγικά σχέση, αναγνωρίζοντας και κατοχυρώνοντας τον ρόλο της κάθε πλευράς με δικαιοσύνη απέναντι σε όλους, εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς.   Σε περίπτωση που υπάρχει κάτι που δυσαρεστεί, προβληματίζει ή ενοχλεί τους γονείς σε σχολικό επίπεδο θα πρέπει να το συζητούν με την υπεύθυνη νηπιαγωγό και την Προϊσταμένη.

Σε περιπτώσεις  παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών στο σχολείο γίνεται ενημέρωση  των περιστατικών από την εκπ/κό της τάξης στην Προϊσταμένη του σχολείου, κι ακολουθούν παιδαγωγικές κινήσεις αντιμετώπισης των θεμάτων . Αν είναι δύσκολό να επιλυθούν , παρ όλες τις προσπάθειες των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μας, καλείται αρωγός η ΣΕΕ για την καλύτερη παιδαγωγική αντιμετώπιση. Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται πάντα στηρίζονται στη βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν έχουμε ποινές, ποινολόγιο, νόμους που να προβλέπουν τιμωρίες για παραπτώματα. Έχουμε, όμως, το παιδαγωγικό μας πλαίσιο, το οποίο ερμηνεύεται με τις εξής κινήσεις : άμεση επικοινωνία με τους γονείς  και αναλυτική συζήτηση μαζί τους το προκύπτον θέμα της παραβατικής συμπεριφοράς, συνεχής ενημέρωσή τους, στο πλαίσιο της καλής  συνεργασίας μας, ευαισθητοποίηση όλων των εκπαιδευτικών ,‘όπως προανέφερα, μιας και είναι πρόβλημα όλης της σχολ. μονάδας, διαρκή επιτήρηση του παιδιού που ασκεί οιανδήποτε μορφή βίας, συνεργασία με φορείς όταν χρήζει (Σ.Ε.Ε., Κ.Ε.Σ.Υ., ΝΗΡΕΑ) γίνονται προγράμματα παρέμβασης.

 

3ος Άξονας: Πρόληψη φαινομένων Βίας και Σχολικού εκφοβισμού

 

Όπως προανέφερα γίνονται κινήσεις ανάπτυξης διαύλων  ουσιαστικής επικοινωνίας και σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας.  Δημιουργία κλίματος  ομάδας,  αναπτύσσοντας σε κάθε εκπαιδευτικό αίσθημα αφοσίωσης στην αποστολή του σχολείου , μεταφραζόμενο σε ένα ήρεμο εργασιακό περιβάλλον. Τακτική επικοινωνία με τους γονείς/κηδεμόνες επιδιώκοντας την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας ανάμεσα στο σχολείο και στην οικογένεια για την αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται. Με εφαλτήριο τις παραπάνω βάσεις, γίνεται από την αρχή ως το τέλος της σχολ. χρονιάς καθημερινή και με κάθε αφορμή αναφορά και εφαρμογή των αξιακών αρχών που στηρίζουν και καθορίζουν τη στάση και συμπεριφορά μας  μέσα στο χώρο του σχολείου και όχι μόνο. Εντοπίζονται πιθανές παραβατικές συμπεριφορές εν τη γενέσει τους και ακολουθώντας τις παιδαγωγικές αρχές προσπαθούμε να τις εξομαλύνουμε. Κάθε χρόνο παρουσιάζουμε και ακολουθούμε προγράμματα, εγκεκριμένα από  το Υπουργείο,  που αφορούν την πρόληψη φαινομένων  βίας και σχολικού εκφοβισμού. Η δημιουργία αφίσας και η εκπόνηση συνθήματος από μέρους μας πάντα κλείνει το συγκεκριμένο θέμα και μας ακολουθεί αναρτώμενο σε εμφανές μέρος καθ’ όλη τη σχολ. χρονιά. Για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού ακολουθείται, όταν χρειάζεται, η προαναφερθείσα διαδικασία στον άξονα 2, δηλ. άμεση επικοινωνία με τους γονείς  και αναλυτική συζήτηση μαζί τους το

7

προκύπτον θέμα της παραβατικής συμπεριφοράς, συνεχής ενημέρωσή τους, στο πλαίσιο της καλής  συνεργασίας μας, ευαισθητοποίηση όλων των εκπαιδευτικών ,‘όπως προανέφερα, μιας και είναι πρόβλημα όλης της σχολ. μονάδας, διαρκή επιτήρηση του παιδιού που ασκεί οιανδήποτε μορφή βίας, συνεργασία με φορείς όταν χρήζει (Σ.Ε.Ε., Κ.Ε.Σ.Υ., ΝΗΡΕΑ) γίνονται προγράμματα. Ορίζεται υπεύθυνος διαχείρισης Πρόληψης Φαινομένων Βίας και Σχολ. Εκφοβισμού.

4ος Άξονας: Σχολικές Εκδηλώσεις – Δραστηριότητες

Το Ωρολόγιο πρόγραμμα Νηπιαγωγείου και Ολοήμερου Νηπιαγωγείου καθορίζεται από το προεδρικό Διάταγμα 79/1-8-2017 ,συντάσσεται από το σύλλογο διδασκόντων και υπογράφεται από τον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων της Α/θμιας Εκπ/σης Σερρών.

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων το οποίο ακολουθούμε έχει καθοριστεί με όσα προβλέπει και περιλαμβάνει το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) για το νηπιαγωγείο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είναι επίσης σύμφωνο με τις απαιτήσεις της εποχής μας, τόσο για την παροχή ποιοτικής αλλά και άρτιας εκπαίδευσης. Πρωταρχικό μας  λοιπόν μέλημα η καλύτερη δυνατή παροχή εκπαίδευσης και παιδείας στους μαθητές, βάσει του αναλυτικού προγράμματος. Προτείνονται και υποστηρίζονται  καινοτόμες δράσεις, οι οποίες προάγουν τη μάθηση και παρέχουν κίνητρα τόσο για τα παιδιά όσο και για τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας. Ακολουθώντας το αναλυτικό πρόγραμμα και τις εκπαιδευτικές τάσεις που επικρατούν, εφαρμόζονται δραστηριότητες που εξασφαλίζουν την ενεργό συμμετοχή των νηπίων στη μαθησιακή διαδικασία σεβόμενοι τα ενδιαφέρονται, τις κλίσεις και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, το μαθησιακό τους προφίλ και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επηρεάζουν την πρόοδο και τη συμπεριφορά τους .Κατά την οργάνωση  των μαθημάτων , υιοθετούνται σύγχρονες και κατάλληλες μεθόδοι διδασκαλίας, αξιοποιώντας τα εποπτικά μέσα και τις νέες τεχνολογίες με βάση τις ανάγκες των μαθητών και τις ιδιαιτερότητες των γνωστικών αντικειμένων.

Σύμφωνα με το άρθρο 52 του ν. 4807/2021 (Α΄96) εισήχθη στο πρόγραμμα σπουδών και στο Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα όλων των τύπων σχολικών μονάδων υποχρεωτικής εκπαίδευσης η διδακτική ενότητα με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων». Για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων έχουν εκδοθεί οι υπ. αρ. πρωτ. 94236/ΓΔ4/2021 (Β΄ 3567), Φ.31/94185/Δ1/2021 (Β΄ 3791) Υ.Α. και 94189/Δ3/03-08-2021 ( Β’3540) Υ.Α. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν. 4807/2021(Α’96) εισάγεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα των νηπιαγωγείων της χώρας δράση για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών/τριών με την αγγλική γλώσσα μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές/τριες αλληλεπιδρούν με έναν/μια εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας παρουσία της νηπιαγωγού. Με την υπ. αρ. Φ. 80378/ ΓΔ4/ 2021 (Β΄ 3311) Υπουργική Απόφαση ορίζεται η διάρκεια ενασχόλησης των μαθητών/τριών με την αγγλική γλώσσα και ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.

8

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων προεκτείνεται και συμπληρώνεται με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Μουσεία, θέατρα,  με θρησκευτικές και επετειακές εκδηλώσεις. Οργανώνονται μπαζάρ φιλανθρωπικού χαρακτήρα με στόχο την ευαισθητοποίηση τους και την καλλιέργεια κουλτούρας προσφοράς .Με τη χρήση της νέας τεχνολογίας ανοίγεται ένας καινούργιος κόσμος επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης όπως η επικοινωνία  με σχολ. μονάδες άλλων γεωγραφικών περιοχών.

Δράσεις – Προγράμματα εκπονούνται και υλοποιούνται  κατά τη διάρκεια της χρονιάς βασιζόμενοι πάντα στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των παιδιών υπό την επίβλεψη της Συντονίστριας ή των Υπευθύνων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, αλλά ακολουθώντας και τις εκάστοτε συνθήκες της κοινωνίας. Γίνεται συνεργασία με φορείς με στόχο την παρουσίαση της αντίστοιχης θεματολογίας από εξειδικευμένο προσωπικό, όπως πχ. συνεργασία με Κέντρο Υγείας για τη στοματική υγιεινή, με διατροφολόγο για την υγιεινή διατροφή κ.α.

Για την υλοποίηση προγραμμάτων, δράσεων και εκδηλώσεων καθώς και για την παρουσία ειδικών επιστημόνων, καλλιτεχνών κλπ. στα σχολεία, στο πλαίσιο της σχολικής ζωής και του πολιτισμού, ισχύουν τα αναφερόμενα στο άρθρο 16 του ΠΔ 79/2017 (Α΄109 ) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από το άρθρο 23, ν. 4559/2018 (Α΄142) , το άρθρο 204 του ν. 4610/2019 (Α΄70) και το άρθρο 87 του ν 4823/2021 (Α΄136). Η  Προϊστάμενη της σχολικής μονάδας, μετά από εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων και εν συνεχεία με απόφαση του, προχωράει στη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με κάθε φορέα που κρίθηκε σκόπιμος, με σκοπό τη συμμετοχή της σχολικής μονάδας σε προγράμματα και δράσεις πολιτιστικού, αθλητικού, κοινωνικού ή εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τα οριζόμενα στο άρθρο 87 του ν 4823/2021 (Α΄136).

Οι σχολικές γιορτές, εθνικές, θρησκευτικές ή άλλου τύπου, καθώς και οι διδακτικές επισκέψεις αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής και βοηθούν στην πραγματοποίηση του σχολικού έργου, γι’ αυτό οι μαθητές δεν απουσιάζουν από αυτές αν δεν έχουν σοβαρό λόγο.

Για το σχολ. έτος 2021-2022 ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου, των Χριστουγέννων , ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου καθώς και  της 17ης Νοέμβρη γίνεται μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών, λόγω αποφυγής συγχρωτισμού ,μιας και  δε διαθέτουμε χώρο πολλαπλών χρήσεων  .  Στις Εθνικές γιορτές αλλά και στις θρησκευτικές  μετά τη λήξη της γιορτής αποχωρούν τα παιδιά και δεν λειτουργεί το Ολοήμερο.

Ειδικότερα: 1. Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιούνται στις 27 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και η ελληνική σημαία και για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου στις 24 του ίδιου μήνα. Σε περίπτωση που η 28η Οκτωβρίου και η 25η Μαρτίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή. 2. Έκτακτες εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή του οικείου Νομάρχη όταν πρόκειται για εκδήλωση τοπικού ενδιαφέροντος. 3. Τα νηπιαγωγεία μπορούν να παίρνουν μέρος στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών,

9

σύμφωνα με το πρόγραμμα της Νομαρχίας ή της δημοτικής αρχής. 4. Εκκλησιασμός νηπίων μπορεί να γίνει ύστερα από απόφαση του διδακτικού προσωπικού, εφόσον το επιτρέπουν οι τοπικές συνθήκες και εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για ασφαλή μετάβασή τους στο ναό.  5. Τα Νηπιαγωγεία παραμένουν επίσης κλειστά  όταν οι Νηπιαγωγοί παρακολουθούν υποχρεωτικά σεμινάρια της Συντονίστριας καθώς και σε  εκλογές (Δημοτικές, Βουλευτικές, Συνδικαλιστικές).

Σε περίπτωση διδακτικής επίσκεψης τηρείται το ημερήσιο σχολικό διδακτικό ωράριο, ενώ θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση, προς τους γονείς και γραπτή έγκρισή τους .¨Όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες οργανώνεται,  πάντα στο πλαίσιο του ωραρίου, και μία διδακτική επίσκεψη εντός των ορίων του νομού  με χρήση λεωφορείων, μόνο όμως  με συνοδεία κηδεμόνων.

Για τις μετακινήσεις των νηπίων και των εκπαιδευτικών ισχύουν όσα προβλέπονται από την Υπουργική Απόφαση με αρ. πρωτ. Φ.14/89494/ΓΔ4/9-7-20 (Β’2888) με θέμα «Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών και μετακινήσεις εκπαιδευτικών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».

Ειδικότερα, για το σχολικό έτος 2021-2022 ,ανάλογα με τις συνθήκες, θα προχωρήσουμε  στη διοργάνωση επιλεκτικών εκδρομών και εκπαιδευτικών επισκέψεων κατά τμήμα με τήρηση όλων των μέτρων απόστασης και ατομικής υγιεινής και σε κάθε περίπτωση προσπάθεια για τη διασφάλιση της μη ανάμιξης διαφορετικών τμημάτων, ύστερα από συνεκτίμηση των δυνατοτήτων της σχολικής μας  μονάδας (ανθρώπινοι και υλικοί πόροι) και των τρεχόντων επιδημιολογικών δεδομένων.

Από φέτος υπάρχει σε επίπεδο σχολ. μονάδας και ο θεσμός του Ενδοσχολικού Συντονιστή /Συντονιστή Τάξης    που επικουρεί  την Προϊσταμένη στο έργο της, ο οποίος στο σχολείο μας θα είναι η Νηπ/γος Καρύδα Δήμητρα . Αναλαμβάνει επίσης και το νέο ρόλο  ως  παιδαγωγικός σύμβουλός – μέντοράς την καθοδήγηση και την υποστήριξη της ένταξης στη σχολική μονάδα νεοδιοριζόμενου ή πρόσφατα τοποθετημένου στη σχολική μονάδα μόνιμου ή αναπληρωτή ή ωρομίσθιου.

Φέτος,  λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών COVID-19 που συνεχίζουν να υφίστανται ,γίνεται  αντιληπτό ότι μπορεί να έχουμε , στο πρόγραμμά μας, αναπροσαρμογές που επιβάλλονται από ειδικές συνθήκες.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνεται με πλήρη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ωστόσο, άλλες μορφές λειτουργίας (π.χ. εξ αποστάσεως διαδικτυακή διδασκαλία) μπορεί να απαιτηθούν εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβληθούν είτε στο σύνολο της χώρας είτε σε επιμέρους πιο επιβαρυμένες περιοχές.

Πρόγευμα – γεύμα

Κάθε παιδί θα πρέπει, από την αρχή της σχολικής χρονιάς να έχει μαζί του μία σχολική τσάντα νηπιαγωγείου (με εύχρηστο κούμπωμα), μέσα στην οποία θα φέρνει καθημερινά το πρόγευμα και το γεύμα του (ολοήμερο τμήμα) η προετοιμασία του οποίου γίνεται από το

10

σπίτι. Θα πρέπει επίσης να έχει μία μικρή υφασμάτινη πετσέτα την οποία θα στρώνει επάνω στο τραπέζι , το μπολ του φαγητού του , κουτάλι / πιρούνι και το παγουρίνο / μπουκάλι του. Οι ώρες του προγεύματος και του γεύματος είναι ιδιαίτερες στιγμές της ημέρας. Προτείνετε να μην δίδονται στο παιδί τρόφιμα τα οποία δεν του αρέσουν ή τα οποία δυσκολεύεται να φάει, γιατί αυτό είναι πιθανόν αυτό να αποτελέσει αφορμή για αντιδράσεις του προς το νηπιαγωγείο. Βασικό μέλημα να παίρνει μαζί του υγιεινές τροφές – ως επί το πλείστον – και «απαγορεύονται» τα γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες, κρουασάν τυποποιημένα κ.α. Δεν πρέπει να έχει μαζί του ξηρούς καρπούς, τσίχλες, ή καραμέλες, για λόγους ασφάλειας τόσο του ιδίου, όσο και των άλλων παιδιών. Κατά το γεύμα του ολοημέρου τα παιδιά εκπαιδεύονται στη χρήση των σκευών τους και της όλης διαδικασίας ώστε να γίνουν ικανοί και αυτόνομοι χρήστες .  Κατά τις ονομαστικές γιορτές και τις ημέρες των γενεθλίων των νηπίων μπορούν αυτά  να κεράσουν ατομικά γλυκά στα παιδιά .Τα γλυκά καταναλώνονται πάντα στο σπίτι μετά από απόφαση και υπό την επίβλεψη των γονέων μιας και ενημερώνονται για το κέρασμα.

Λόγω των ειδικών συνθηκών της φετινής χρονιάς (COVID-19), θα  εφαρμοστούν  όλα τα υγειονομικά  πρωτόκολλα ,γίνονται  μαθησιακές προσεγγίσεις ενημέρωσης των παιδιών για τον υιό, ενημερώνονται  για την προστατευτική αξία της μάσκας με τη σωστή και αυστηρά προσωπική χρησιμοποίησή της, ώστε να υιοθετηθεί η χρήση της όσο πιο αβίαστα από μέρους των παιδιών, η τήρηση αποστάσεων στην τάξη και ανοιχτούς χώρους πάντα στο πλαίσιο του εφικτού ,γίνεται  διαχείριση του αύλειου χώρου σε διαφορετικό χρόνο από τα όμορα νηπιαγωγεία , εκπαίδευση για  το σωστό πλύσιμο των χεριών τους και στην εφαρμογή αντισηπτικού διαλύματος μετά από το διάλλειμα , το παιχνίδι και ιδιαίτερα πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας, συμμετοχή  στον συχνό καθαρισμό των επιφανειών-πέραν αυτού που κάνει  η υπεύθυνη καθαριότητας στο ενδιάμεσο της ημέρας- , μαθαίνουν να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα μεταξύ τους όπως μαρκαδόρους, ψαλιδάκια κ.λ.π. Φυσικά επιβεβλημένη η ενημέρωση των γονέων για τα παραπάνω όπως για τις περιπτώσεις ασθενείας, πέραν των κλασσικών καταστάσεων που μπορεί να εκδηλώσουν ,και οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα το σχολείο, τόσο και των πιθανόν  COVID-19 και της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί και  αναφέρεται παρακάτω . Αυτό περιλαμβάνει ,επικοινωνία μαζί τους μετά τη διερεύνηση με μοριακό τεστ, και ενημέρωση του αποτελέσματος. Αν είναι θετικό το τεστ, ο υπεύθυνος COVID της σχολ. μονάδας ενημερώνει  άμεσα τις οικογένειες ,τη Δ/νση Π.Ε  Ν. Σερρών και συντάσσεται αναφορά από την Προϊσταμένη.

Ρουχισμός: Προτείνονται ρούχα εύχρηστα και λειτουργικά ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή τους στις διάφορες δραστηριότητες ,αλλά και να μπορούν να τα χειρίζονται.

Η παρουσία στο χώρο του σχολείου προϋποθέτει τον σεβασμό  στους κανόνες του σχολείου οι οποίοι επεξεργάζονται και ορίζονται με το ξεκίνημα της σχολ. χρονιάς .Ο σεβασμός είναι απαραίτητος και πολυεπίπεδος και αφορά τόσο τον καθορισμό της συμπεριφοράς μεταξύ των παιδιών , την στάση απέναντι στην εκπ/κο της τάξης και την Προϊσταμένη και εν γένει την κόσμια και αξιακή συμπεριφορά που πρέπει να μας συνοδεύει σε κάθε έκφανση της ζωής μας γενικότερα.

11

  1. Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας – Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων

Οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να συμπεριφέρονται προς όλους τους εκπαιδευτικούς με την δέουσα ευγένεια, σοβαρότητα και σεβασμό που επιβάλλει το λειτούργημά τους και ο χώρος του σχολείου.  Οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν και πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από τη νηπιαγωγό της τάξης. Για το λόγο αυτό οι συναντήσεις γονέων και εκπαιδευτικών θα είναι τακτικές και εκτός διδακτικού ωραρίου , ώστε όλοι οι γονείς να μπορούν να παρευρίσκονται σ’ αυτές. Οφείλουν να διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που αναρτώνται σε σημείο της κεντρικής εισόδου του σχολείου , στο προσωπικό τους e-mail, και τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές. Σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων πρέπει το Νηπιαγωγείο να γνωρίζει ποιος από τους δυο γονείς έχει την κηδεμονία.

Οφείλουν να γνωστοποιούν εμπιστευτικά στη νηπιαγωγό της τάξης και στην προϊσταμένη κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή αλλά και οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή του παιδιού (π.χ. διαζύγιο, νέο μωρό κ.λπ.), προκειμένου η νηπιαγωγός να γνωρίσει καλύτερα τις ανάγκες και τις αδυναμίες του και να δουλέψει πάνω σ’ αυτές.  Σε περίπτωση απουσίας μαθητή, ιδιαίτερα μακροχρόνιας ή επαναλαμβανόμενης, είναι απαραίτητο να ενημερώνεται έγκαιρα το σχολείο. Το τηλέφωνο του σχολείου αλλά και αυτά των εκπαιδευτικών ,είναι στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε ενημέρωση .Πολλές φορές η επικοινωνία γίνεται  και μέσω e-mails

Προσκομίζουν στο σχολείο τους αριθμούς τηλεφώνων τους για άμεση επικοινωνία μαζί τους και ενημερώνουν το σχολείο για κάθε αλλαγή του αριθμού τηλεφώνου τους.   Σε περίπτωση που ένα νήπιο, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο σχολείο, δηλώσει αδιαθεσία, αμέσως ενημερώνεται τηλεφωνικά από τη νηπιαγωγό ή την προϊσταμένη του σχολείου ο γονέας/κηδεμόνας του για την άμεση προσέλευσή του στο σχολείο και την παραλαβή του παιδιού του.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών θα πρέπει να προσκομίζουν έγκαιρα τα διάφορα έγγραφα (π.χ. Α.Δ.Υ.Μ., Βιβλιάρια Εμβολίων, Υπεύθυνες Δηλώσεις, κ.ά.) που τους ζητούνται από το σχολείο. Οι γονείς και κηδεμόνες με προθυμία  συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του άτυπου Συλλόγου  και  συνδράμουν στη εύρυθμη λειτουργία της σχολ. μονάδας.

Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να νουθετεί, να επιπλήττει ή να τιμωρεί ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ στο χώρο του σχολείου. Όταν κάποιος μαθητής δημιουργεί πρόβλημα πρέπει να το συζητούν πρώτα με την υπεύθυνη νηπιαγωγό και στη συνέχεια – αν δεν επιλυθεί- με την Προϊσταμένη.

Σε περίπτωση που υπάρχει κάτι που δυσαρεστεί, προβληματίζει ή ενοχλεί τους γονείς σε σχολικό επίπεδο θα πρέπει να το συζητούν με την υπεύθυνη νηπιαγωγό και την Προϊσταμένη.

Στο σχολείο μας δεν υφίσταται νόμιμο ιδρυμένο σωματείο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και κατ επέκταση δεν υπάρχει συμμετοχή  τους στις οριζόμενες διαδικασίες.

12

6ος Άξονας :Ποιότητα του σχολικού χώρου

Κοινός στόχος όλων είναι ο σεβασμός του σχολικού χώρου. Ο σεβασμός στα περιουσιακά στοιχεία του Νηπιαγωγείου, τις υποδομές, τον εξοπλισμό αλλά και το φυσικό περιβάλλον του σχολείου αποτελεί βασική υποχρέωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Με το ίδιο σκεπτικό υπάρχει φροντίδα για την τάξη και την καλαισθησία στις σχολικές αίθουσες, καθώς είναι ο ιδιαίτερος χώρος, όπου παραμένουν και εργάζονται μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί πολλές ώρες. Φροντίδα όλων είναι να διατηρούνται οι χώροι καθαροί. Τεράστια συμβολή σε αυτό έχει και η υπεύθυνη καθαριότητας του Νηπιαγωγείου.

Σημαντική είναι η χρήση των κανόνων υγιεινής ,ξεκινώντας από την καθαριότητα των σχολικών χώρων και ό,τι άλλο σχετίζεται με την υγιεινή των μαθητών. Απαραίτητη η προστασία του σχολικού χώρου και της σχολικής περιουσίας, καθώς και η ευκοσμία του σχολείου γενικά . Σε περίπτωση που προβεί μαθητής σε καταστροφή σχολ. περιουσίας αναλαμβάνει ο κηδεμόνας και την αποκατάσταση της ζημιάς. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται τόσο στην ατομική υγιεινή και με την χρήση αντισηπτικών  όσο και στην υγιεινή του σχολικού χώρου ,με απολύμανση κατά τη διάρκεια του διαλείμματος από το Βοηθητικό προσωπικό , αλλά και με την απολύμανση του χώρου από ειδικό συνεργείο με την έναρξη της σχολ. χρονιάς.

Έκθεση αποτίμησης – ανατροφοδότηση – προτάσεις βελτίωσης

Ο κοινά συμφωνημένος Κανονισμός βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές. Η τήρησή του από όλους τους παράγοντες του σχολείου (μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες, βοηθητικό προσωπικό) με αμοιβαίο σεβασμό στον διακριτό θεσμικό ρόλο τους αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του Νηπιαγωγείου. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί το σχολείο να οικοδομήσει για να πετύχει τους στόχους και το όραμά του.

Θέματα που ανακύπτουν στην εκπαιδευτική καθημερινότητα και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από την Προϊσταμένη και το Σύλλογο Διδασκόντων, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την κείμενη εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

 

Φέτος κατά τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου μας, λόγω των ειδικών συνθηκών του COVID-19, έχουν παρθεί και τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας – διάδοσης της διασποράς του Κορωνοϊού, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως  self-test μάσκες, αποστάσεις, συχνό πλύσιμο χεριών, αντισηπτικά, καθημερινές και σχολαστικές απολυμάνσεις των χώρων υγιεινής, των αντικειμένων και του Νηπιαγωγείου γενικότερα κ.α

 

Στη σύνταξη  του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Νηπιαγωγείου, δεν  συμμετείχαν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων καθώς δεν υφίσταται νόμιμο

13

ιδρυμένο σωματείο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Ο Σύλλογος Γονέων είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής ζωής και μπορεί να  γίνει σημαντικός αρωγός και υποστηρικτής της σχολικής μονάδας.

Με την ίδρυση νόμιμου σωματείου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, θα συζητηθεί εκ νέου ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας με τα μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου  του Συλλόγου ώστε να υπάρχει ομόφωνη συμφωνία όπως ορίζει η νομοθεσία

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Στη φετινή σχολ. χρονιά έχουμε και πάλι το χειρισμό της κατάστασης COVID 19.Επειδή είναι μια περίπτωση που καθορίζει πολλές στάσεις και δεν γνωρίζουμε αν και  πότε θα είναι διαχειρίσιμη επιδημιολογικά , θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα με την συνέχιση της αυστηρής ατομικής και σχολικής υγιεινής ,τη χρήση μάσκας και στο σχολείο ,τη διενέργεια self-test από όλα τα νήπια  και rapid test το βοηθητικό προσωπικό ,καθώς οι εκπ/κοι είναι  πλήρως εμβολιασμένοι, σε περίπτωση δε πιθανού κρούσματος κατά τη διάρκεια του σχολείου απομόνωση του παιδιού σε άλλο χώρο ,άμεση επικοινωνία με τους κηδεμόνες για την παραλαβή του. Σε επικοινωνία μαζί τους μετά τη διερεύνηση με μοριακό τεστ, ενημερωνόμαστε για τα αποτελέσματα. Αν είναι θετικό το τεστ, ο υπεύθυνος COVID της σχολ. μονάδας ενημερώνει άμεσα,τη Δ/νση Π.Ε  Ν. Σερρών. Η Προϊσταμένη κρατάει φωτοτυπία του επιβεβαιωμένου κρούσματος συντάσσει αναφορά του συμβάντος που κοινοποιείται στην Δ/νση Π.Ε. Το παιδί παραμένει στο σπίτι επί 10ημέρου, ομοίως  και στις περιπτώσεις που νοσεί και κάποιος από το οικογενειακό του περιβάλλον.  Το τμήμα κλείνει και με πράξη του Συλλόγου ακολουθείται η εξ αποστάσεως εκπ/ση ,σε περίπτωση ποσοστού 50%+1 κρουσμάτων επί του συνόλου της τάξης. Όλα τα παραπάνω καθορίζονται με Υπουργικές Αποφάσεις και είναι πιθανόν να τροποποιηθούν

 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΝΗΠ/ΓΕΙΟΥ

ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

 

 

 

 

 

ΣΕΡΡΕΣ  26/10/2021