Απρίλιος – ΠΑΣΧΑ
Πρωταπριλιά
Τα παιδιά το πρωί που ερχόταν στο σχολείο προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να με ξεγελάσουν λόγω ημέρας και τα κατάφεραν!!!!
Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στο έθιμο της πρωταπριλιάς, το οποίο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο “κώδικας δεοντολογίας” των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο.
Έπειτα τα παιδιά από μόνα τους μου είπαν για τον Πινόκιο και τον Ψεύτη βοσκό. Ξαναθυμηθήκαμε τα συγκεκριμένα παραμύθια και ζωγράφισαν τον δικό τους πινόκιο.
Στο τέλος μάθαμε το τραγούδι “Βατσιτσέλο Βατσιτσό”
Ξεκινήσαμε να μιλάμε για το Πάσχα που πλησιάζει σε λίγες μέρες και διαβάσαμε κάποια θαύματα και παραβολές του Χριστού. Παρακολουθήσαμε και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό από το Youtube.
Στη συνέχεια κάναμε το πασχαλινό μας στεφάνι. Τα παιδιά έβαψαν και έκοψαν τα πασχαλικά αυγά και το πρόσωπο του κουνελιού και έπειτα τα κόλλησαν στο πράσινο στεφάνι.
Το ολοήμερο επισκέφτηκαν “τα πασχαλινά κοκοράκια” και το παπάκι πάει στην …… πασχαλιά !!!!
Με αφορμή την Ανάσταση του Λαζάρου μάθαμε και ακούσαμε τα κάλαντα του Λαζάρου.
Τα παιδιά μας έφεραν 3 βρασμένα αυγά για να τα βάψουμε. Τα δύο τα κάναμε κόκκινα και το τρίτο κίτρινο, το οποίο μεταμορφώθηκε σε κοτοπουλάκι.
Μόλις ετοιμάσαμε τα αυγά μας τα βάλαμε στα καλαθάκια που φτιάξαμε.
Και γράψαμε τις πασχαλινές ευχές μας “ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ” στις καρτούλες μας.
Τα παιδιά του ολοημέρου κατασκεύασαν πασχαλινές λαμπάδες με χαρτόνια.
Επίσης έκαναν με νερομπογιές και με τα δακτυλάκια τους τις δικές τους πασχαλιές.