2ος Θεματικός Κύκλος: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη
Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων ασχολούμαστε με τα άτομα με αναπηρία με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας σε θέματα αναπηρίας και να μάθουν να σέβονται και να αποδέχονται την ιδιαιτερότητα του συνανθρώπου μας.
Μέσω εκπαιδευτικών βίντεο κατάλληλα για την ηλικίας τους γνωρίζουν άτομα κωφά, τυφλά και σε αναπηρικό αμαξίδιο και με ποιο τρόπο αντιμετωπίζουν την ιδιαιτερότητά τους και πως αισθάνονται και πως τους βλέπουν οι άλλοι. Προσπαθούμε να μπούμε στη θέση τους.
Γνωρίσαμε τη νοηματική και μάθαμε κάποια γράμματα της. Επίσης είδαμε τη γραφή Braille και βάψαμε το αλφάβητο της. Κλείσαμε τα μάτια μας για να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε τι βλέπουν οι τυφλοί. Περπατήσαμε κρατώντας ένα ραβδάκι σαν το “λευκό μπαστούνι” και με κλειστά μάτια και ζωγραφίσαμε με κλειστά μάτια.
Ιανουάριος 2025
Την πρώτη μέρα που επιστρέψαμε στο σχολείο, κόψαμε τη Βασιλόπιτα μας και η Κωνσταντίνα ήταν η τυχερή της χρονιάς καθώς της έτυχε το φλουρί. Κάναμε εργασία για το 2025.
Ο Άη Βασίλης έστειλε στο κάθε παιδί και ένα γράμμα για να το ευχαριστήσει που τον θυμήθηκε και φέτος και του έστειλε το γράμμα του με το δώρο που επιθυμούσε.
Χειμωνιάτικες εργασίες.
Κατανόηση των σχημάτων μέσω παιχνιδιού και των μαθηματικών εννοιών Πάνω-Κάτω, Δίπλα και Ανάμεσα.
Δεκέμβριος 2024
Αρχές Δεκεβρίου στολίσαμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας και ξεκινήσαμε να μιλάμε για τη γιορτή των Χριστουγέννων και τι γιορτάζουμε. Είδαμε σχετικά βίντεο. Κάναμε χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές για να στολίσουμε την τάξη μας. Επίσης ετοιμάσαμε το ημερολόγιο μας, την πρόσκληση για τη γιορτή μας, τη Χριστουγεννιάτικη κάρτα μας και τη φάτνη μας. Επίσης γράψαμε γράμμα στον Άη Βασίλη και το ταχυδρομήσαμε.
Με τα χρήματα από τους κουμπαράδες των παιδιών πήραμε προϊόντα από τον ΚΑΝΤΖΑ και τα δωρίσαμε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης των Σερρών.
Τα νηπιαγωγεία μας (18ο και 22ο) επισκέφτηκαν οι υπεύθυνες από το ΚΔΑΠ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ (για άτομα με αναπηρία) και μας μίλησαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου). Μαζί τους ήταν και μια φοιτήτρια η κα. Γιώτα, άτομο με λευκό μπαστούνι. Μας μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο σχολείο και στην καθημερινή της ζωή, ως άτομο τυφλό.
Νοέμβριος 2024
Με αφορμή το σεισμό που έγινε στην πόλη μας, ασχοληθήκαμε με τους σεισμούς (αιτία, αποτελέσματα). Τα παιδιά μας είπαν την εμπειρία τους αν τον κατάλαβαν ή όχι και το πώς ένιωσαν. Στη συνέχεια είδαν σχετικά βίντεο και κάναμε άσκηση σεισμού στο σχολείο μας, για να είμαστε πανέτοιμοι.
Το ολοήμερο τμήμα ασχολήθηκε με τη φωτοσύνθεση των φυτών.
Μιλάμε για το Πολυτεχνείο και τα γεγονότα του. Βλέπουμε σχετικά βίντεο και μαθαίνουμε διάφορα τραγούδια. (Ο μέρμηγκας, Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο) και κάνουμε διάφορες εργασίες.
Οκτώβριος 2024
Τον Οκτώβριο τον αφιερώσαμε στη γνωριμία με το Φθινόπωρο και με τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.
Μάθαμε για την ιστορία παρακολουθώντας στο διαδίκτυο ένα σχετικό βίντεο, μάθαμε τραγούδια και αναλύσαμε την Ελληνική μας σημαία (τα χρώματά της, τι σημαίνει ο σταυρός και γιατί έχει τόσες λωρίδες).
Στις 31 Οκτωβρίου ¨Ημέρα αποταμίευσης” το κάθε παιδί έκανε τον κουμπαρά του, τον οποίο πήρε στο σπίτι του για έναν ολόκληρο μήνα και όταν τον επιστρέψει τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν για την αγορά προϊόντων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
1ος Θεματικός κύκλος: Ζω Καλύτερα-Ευ ζην. “Το παπάκι πάει”
Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων και συγκεκριμένα στην ενότητα «Ζω
καλύτερα- Ευ Ζην» επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που προάγει
τη αυτο- μέριμνα και αυτο- προστασία των παιδιών. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Το Παπάκι πάει…» και στόχοι του είναι:
- H ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών σε περίπτωση που
βρεθούν σε συνθήκες εξαφάνισης, δηλαδή σε συνθήκες που χάνουν τον
προσανατολισμό τους ή για κάποιον λόγο δεν βρίσκονται κοντά στο
άτομο που νόμιμα ασκεί την επιμέλεια τους. - Η εκπαίδευση να έχουν αυξημένη επίγνωση των κινδύνων και να είναι σε
ετοιμότητα αναπτύσσοντας την ικανότητα της αυτοπροστασίας και της
αυτομέριμνας. - Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της κοινωνικής αντίληψης των
μαθητών/τριών μέσω της συμμετοχής τους στην αφήγηση παραμυθιού
και του κουκλοθέατρου, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την
ομαδοσυνεργατικότητα, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.
Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα παρουσιάζοντας στα παιδιά ένα παπάκι τον ΠΑΚΟ, που βρέθηκε μόνο του στην αυλή του νηπιαγωγείου μας και το οποίο χάθηκε από τη μαμά του.
Προσπαθήσαμε να βρούμε πως χάθηκε ο ΠΑΚΟ, καταγράψαμε τις απόψεις των παιδιών και στη συνέχεια τις ζωγραφίσαμε.
Στη συνέχεια παίξαμε σε κουκλοθέατρο την ιστορία του Αλέξανδρου, ενός παιδιού που αφαιρέθηκε, άφησε το χέρι της μαμάς του και χάθηκε. Ζήσαμε τις περιπέτειες του μέχρι να τη βρει και μάθαμε τι πρέπει να κάνουμε και εμείς σε ανάλογη περίπτωση.
Το πρώτο που κάνουμε είναι να μείνουμε σταθεροί στο σημείο που χαθήκαμε και μέσα σε κόσμο.
Παίρνουμε ή ζητάμε να πάρουν την Αστυνομία ή το Χαμόγελο του παιδιού. Μαθαίνουμε τα τηλέφωνά τους. Παίζουμε τον Αστυνόμο που τον παίρνουν τηλέφωνο οι γονείς που έχασαν το παιδί τους.
Σεπτέμβριος 2024
Επειδή ο αποχωρισμός και η προσαρμογή σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον είναι δύσκολη για κάποια παιδιά, για να νοιώσουν πιο άνετα και χαρούμενα, διαβάσαμε την ιστορία του Τσέστερ.
https://video.link/w/vl67016c3b0edc6#
Στη συνέχεια τους είπα ότι οι μανούλες τους μου έστειλαν την καρδούλα τους στο σχολείο για να τη βλέπουν τα παιδιά και να νοιώθουν ότι είναι δίπλα τους. Με αυτόν τον τρόπο κάποια παιδάκια που έκλαιγαν τις πρώτες μέρες, ένοιωσαν ασφάλεια και σταμάτησαν τα κλάματα.
Μιλήσαμε για τους κανόνες που υπάρχουν παντού (σπίτι, σχολείο, κοινωνία) και για τους λόγους που τους βάζουμε και φτιάξαμε τους δικούς μας κανόνες για να περνάμε όμορφα και χαρούμενα μέσα στο σχολείο μας.
Παίξαμε με τα ονόματά μας. Μάθαμε το αρχικό μας γράμμα, το ζωγραφίσαμε και το μετατρέψαμε σε ανθρωπάκι. Κάναμε παζλ το όνομα και δημιουργήσαμε για πόλη.
4 Οκτωβρίου Παγκόσμια μέρα των Ζώων.
Μάθαμε με τα παιδιά πως από τα βασικά χρώματα (κόκκινο-κίτρινο-μπλε-άσπρο-μαύρο) αν τα αναμείξουμε μεταξύ τους, προέρχονται και τα υπόλοιπα.
Φθινοπωρινές εργασίες των παιδιών του ολοήμερου τμήματος.
Παίξαμε ομαδικά παιχνίδια με τη μπάλα. Προσπαθούσαν σε ζευγάρια να μεταφέρουν τη μπάλα με διάφορα μέρη του σώματος τους χωρίς να τους πέσει κάτω.
Μάιος 2024
Το Μάιο ασχοληθήκαμε με τα έντομα και τα λουλούδια. Γνωρίσαμε πως ένα φυτό μεγαλώνει και ζωγραφίσαμε λουλούδια χρησιμοποιώντας χαρτιά κουζίνας, μπατονέτες και τέμπερες.
Κάναμε διάφορα παιχνίδια κατανόησης, αντιστοίχισης ποσοτήτων και εμπέδωσης των αριθμών από 1-10.
Παρακολουθήσαμε, από μια αθηναϊκή θεατρική ομάδα, το κουκλοθέατρο “Ο Μεταξούλης” που αναφερόταν στο σχολικό εκφοβισμό και στον τρόπο αντιμετώπισής του από τα μικρά παιδιά.
Στα πλαίσια του σχεδίου δράσης του σχολείου μας, που αφορά τη συνεργασία και αλληλοσεβασμό των νηπίων, επισκέφτηκε το νηπιαγωγείο μας η προπονήτρια του αθλήματος Padel Γιώτα Χατζηστουγιάννη και μίλησε στα παιδιά για το νέο αυτό άθλημα και τα έφερε σε επαφή με τη ρακέτα και τον τρόπο που παίζεται. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν.
Απρίλιος 2024
Μιλήσαμε για το έθιμο να λέμε ψέματα την πρώτη μέρα του Απρίλη και μάθαμε το τραγούδι “Βατσιτσέλο Βατσιτσό”. Βρήκαμε ποια παραμύθια μιλάμε για ψεύτες όπως “Ο ψεύτης βοσκός” και “Ο Πινόκιο”.
Την Τρίτη 2 Απριλίου μας επισκέφτηκε μια εκπαιδεύτρια ζώων συντροφιάς η κα. Ελένη Γραμματίκη για να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων και πως συμπεριφερόμαστε όταν συναντάμε κάποιο ζώο στο δρόμο μας. Μαζευτήκαμε στην αυλή και με τη συνοδεία του κατοικίδιου σκύλου της μας έδειξε σε ποιες εντολές υπακούει, τα παιδιά χάϊδεψαν το σκυλάκι και το τάισαν μια λιχουδιά που τους έδωσε η κα. Ελένη. Έπειτα τον άφησε ελεύθερο στην αυλή και δίνοντάς του συγκεκριμένες εντολές αυτό τις εκτελούσε. Μπήκε στο τούνελ-κάμπια, πήδηξε πάνω από τις ρόδες, έκανε υπόκλιση στα παιδιά και γυρνούσε σαν βαρελάκι. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικής Φιλοζωίας (4 Απριλίου).
Στη συνέχεια το ολοήμερο τμήμα έκανε μια αφίσα για τα σκυλάκια.
Μιλήσαμε για την άνοιξη και τα έντομά της. Τα χωρίσαμε σε αυτά που πετούν, που πηδούν και περπατούν. Είδαμε σχετικές εικόνες και βίντεο. Μάθαμε για τον κύκλο ζωής της πεταλούδας και το αίνιγμα για το χελιδόνι.
Μάθαμε τι γιορτάζουμε το Πάσχα παρακολουθώντας σχετικό εκπαιδευτικό βίντεο.
https://video.link/w/vl661ffb1e6064f#
Γνωρίσαμε τα ήθη και έθιμα του Πάσχα.
https://video.link/w/EAMKT6_JQ0g#
Κάνουν διάφορες κατασκευές αυγουλάκια, καλαθάκια και κάρτες.
Τα παιδιά του ολοημέρου έκαναν το σταυρό του Χριστού.