Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις

Επίσκεψη στην Δ΄ Τάξη

Τον προηγούμενο μήνα μας επισκέφτηκε η Δ΄τάξη του συστεγαζόμενου Δ.Σ. Ο κ. Σπύρος με τους μαθητές του μας διάβασαν τα ποιήματά τους που γράψανε για την Άνοιξη.

Sthn D΄taxh 0004

Τα παιδιά απήγγειλαν τα ποιήματά τους και καταχειροκροτήθηκαν από τα νήπια.

Sthn D΄taxh 0005

Χάρισαν στα παιδιά του νηπιαγωγείου τα ποιήματά τους για αν τα  χρωματίσουν.

066 068 077 078

Είχαμε υποσχεθεί πως θα τους επισκεφτούμε στην τάξη τους. Χθες πήγαμε στην τάξη τους που είναι στον 2ο όροφο του κτηρίου.

Επιτέλους λύσαμε και το μυστήριο που οδηγούν οι σκάλες του διαδρόμου!!!

Sthn D΄taxh 0001

Η τάξη τους ήταν πολύ όμορφη, γεμάτη με ζωγραφιές, κατασκευές, δημιουργίες των παιδιών. Είδαμε το προαύλιο και την τάξη μας από ψηλά!!!

Sthn D΄taxh 0003

Τα παιδιά μας υποδέχτηκαν πολύ θερμά. Μας μίλησαν για την χρονιά που πέρασε, τα συμβούλια που κάνανε, τους καινούργιους φίλους. Τα νήπια εντυπωσιάστηκαν από όλα αυτά!!!

Sthn D΄taxh 0002

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σπύρο τους μαθητές και τις μαθήτριες για την ζεστή φιλοξενία!!!

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!!!

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις

“Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου”.

Διαβάσαμε το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, “Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου”.

Σε συνέντευξή του ο συγγραφέας αναφέρει:

Η ιδέα του βιβλίου γεννήθηκε όταν είδα την άδεια θέση της Καρυάτιδας στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Τελικά το έγραψα πριν τέσσερα χρόνια αλλά περίμενε υπομονετικά να συναντήσει τον Χαρίτωνα Μπεκιάρη. Εκείνος με την εικαστική του παρέμβαση έδωσε στο βιβλίο άλλη διάσταση, οδηγώντας τον αναγνώστη στην ψυχή κάθε καλλιτεχνήματος. Αυτό είναι το μυστικό: τα έργα τέχνης έχουν ψυχή.

Κάθε δημιούργημα λοιπόν έχει ψυχή. Την ψυχή που του έδωσε ο δημιουργός του. Έτσι κι εκείνη. Η δική της ψυχή είναι που την κάνει να ονειρεύεται ότι βρίσκεται στην λαμπερή πόλη στην οποία γεννήθηκε, στο σπίτι της. Θυμάται ότι την άρπαξαν βίαια και την ανάγκασαν να ζει ξενιτεμένη. “Μα περνάς καλά εδώ”, της λένε. Κι εκείνη, η κλεμμένη και μοναχή Καρυάτιδα ζώντας με τη νοσταλγία και τη θλίψη για το άδικο. … τα βράδια ονειρεύεται ότι είναι σπίτι της. Βαγγέλης Ηλιόπουλος για το elniplex

Στο βιβλίο αυτό, όπως επισημαίνει ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος στο εισαγωγικό σημείωμα, “θίγεται το θέμα του σεβασμού στην πολιτιστική μας κληρονομιά”.

Στα παιδιά άρεσε πολύ το βιβλίο.

Είδαμε εικόνες από το Ερέχθειο το μουσείο της Ακρόπολης όπου βρίσκονται οι πέντε Καρυάτιδες.

Είδαμε video από το Μουσείο της Ακρόπολης με την συντήρηση – καθαρισμός της Καρυάτιδας.

Τα παιδιά παρατήρησαν τα γλυπτά και τα περιγράψανε. Εντυπωσιάστηκαν από την ομορφιά τους.

Είδανε και την Καρυάτιδα που βρίσκετε στο Βρετανικό μουσείο. Συγκινήθηκαν από την ιστορία της Καρυάτιδας.Δραματοποίησαν την ιστορία της. Μέσα από τη δραματοποίηση μπήκανε στον συναισθηματικό κόσμο της Καρυάτιδας και των αδελφών της.

Νιώσανε την ταλαιπωρία κατά την βίαιη μεταφορά, την μοναξιά στην κρύα αίθουσα του Βρετανικού μουσείου.

Καρυάτιδα ζει με τη ελπίδα της επιστροφής στην πατρίδα της, εκεί όπου ανήκει.

Diafaneia2 Diafaneia3 Diafaneia5

Τα παιδιά ζωγράφισαν το Ερέχθειο και την Καρυάτιδα στο Βρετανικό Μουσείο.

070 2 071 2 112 180 181 184

Στην γιορτή λήξης του προγράμματος “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία”, τα παιδιά παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα την αρπαγή της Καρυάτιδας.

009 018

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις

Γιορτάσαμε στον Εθνικό Κήπο την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

“Τα μυστικά του Κήπου” ολοκληρώθηκαν σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στον Εθνικό Κήπο, τον Κήπο της καρδιάς μας!!!

Από το πρωί ο Κήπος στα καλύτερά του, υποδέχτηκε 400 παιδιά με τους εκπαιδευτικούς τους που ξεχύθηκαν σε κάθε γωνιά του.

Επισκεφτήκαμε την έκθεση με τις μαθητικές δημιουργίες όπως χάρτες του κήπου, μικρά βιβλία, μακέτες, πανό για τον Περιβάλλον. Το σχολείο μας συμμετείχε στην έκθεση με ένα φυτολόγιο του Κήπου που δημιούργησαν τα παιδιά με την τεχνική της κοινοτυπίας και δύο σινιάλα. Το ένα μεταφέρει το μήνυμα “SAVE THE BEES” και το δεύτερο την αγάπη για τα δάση και το Περιβάλλον.

Khpos 1 0002 Khpos 1 0003

Πολλές εκπλήξεις μας περίμεναν στη συνέχεια. Περπατήσαμε στα μονοπάτια, είδαμε τα ανθισμένα νούφαρα, ακούσαμε συνοδεία κιθάρας ένα υπέροχο παραμύθι κάτω από τα δέντρα, πήραμε μέρος σε εργαστήρια κηπουρικής, γίναμε μελισσοκόμοι, παίξαμε στο γρασίδι.

Khpos 1 0004 Khpos 1 0005 Khpos 1 0006

Παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική θεατρική παράσταση από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου Δ.Σ. Αθηνών με θέμα την ιστορία του Κήπου.

Khpos 1 0007

Να ευχαριστήσουμε την διευθύντρια του Εθνικού Κήπου την κ. Κατερίνα Αγοραστού, τον κ. Νίκο Φουρναράκη, τον κ. Θοδωρή Τσιλιγιάννη για την άψογη οργάνωση, την φιλοξενία.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Μαρία Δημοπούλου και Πολιτιστικών Θεμάτων  την κ. Πόπη Κύρδη για την υποστήριξη και τη βοήθεια στην υλοποίηση του προγράμματος.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα σχολεία!!!

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις

“Το παιδί, η πόλη και μνημεία” γιορτάζουν στην Τεχνόπολη

Γιορτάσαμε τη λήξη του προγράμματος “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” μαζί με μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς από όλη την Αθήνα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα!!!

Επισκεφτήκαμε την έκθεση με τις υπέροχες δημιουργίες των σχολείων. Είδαμε πόστερ με την πορεία του προγράμματος, γλυπτά, βιβλία, παιχνίδια, κατασκευές όλα μοναδικά και όλα καταδείκνυαν την δουλειά που έγινε σε βάθος σε κάθε τάξη.

TECHNOPOLH 4 TECHNOPOLH 5 TECHNOPOLH 6

Πήραμε μέρος σε ένα δημιουργικό εργαστήριο όπου τα παιδιά ζωγράφισαν τα μνημεία – γλυπτά που υιοθετήσαμε.

TECHNOPOLH 2 TECHNOPOLH 3

Στο αμφιθέατρο είδαμε ταινίες, παρουσίασαν τα παιδιά τις γειτονιές τους, τραγούδησαν.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα την αρπαγή της Καρυάτιδας.

TECHNOPOLH 1 TECHNOPOLH 7

Ήταν η 8η χρονιά που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που αγαπήσαμε πολύ παιδιά, εκπαιδευτικοί, γονείς καθώς κάθε χρόνο έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε όλο και περισσότερο όλο και καλύτερα την γειτονιά και την πόλη μας και ανακαλύπτουμε πως ζούμε σε μια από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου, στην Αθήνα μας!!!

Ευχαριστούμε πολύ:

  • Την Τεχνόπολη του Δ. Αθηναίων για τις επιμορφώσεις, τις ξεναγήσεις στην πόλη, και την υποστήριξη στην υλοποίηση του προγράμματος.
  • Τις κυρίες Μαρία Δημοπούλου και Πόπη Κύρδη για την βοήθεια και την υποστήριξή τους όλα τα χρόνια που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα.
  • Τους γονείς που συμμετείχαν στις δράσεις.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση:

Νίκη Κοκκινοπλίτη

Βιργινία Κόκα

Συνεργάστηκε η Σίλια Ροδίτη

Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες

Το πέταγμα της Μέλισσας

Μια πολύ όμορφη εβδομάδα περάσαμε στο σχολείο εξερευνώντας με βιωματικές δραστηριότητες τον μαγικό κόσμο των μελισσών.

Χρησιμοποιώντας όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό της μελισσοκομίας και µε τις κατάλληλες στολές, τα παιδιά ζήσανε την ζωή της μέλισσας.

Γνώρισαν την σπουδαία δουλειά των μελισσοκόμων και παρακολούθησαν πως γίνεται ο τρύγος του μελιού – η παραγωγή μελιού.

Melissa SINIALA1 Melissa SINIALA2 Melissa SINIALA

Είδανε πολύτιμα προϊόντα για την υγεία μας που μπορούμε να κάνουμε από μέλι και κερήθρα. Στο τέλος γευτήκανε νόστιμα – σπιτικά μπισκοτάκια μελιού!

Ζωγράφισαν μέλισσες τις τοποθέτησαν στην κυψέλη και μετά τις τοποθετήσαμε σε ένα σινιάλο. Γράψανε και το μήνυμα του σινιάλου “SΑVE THE BEES”.

Melissa SINIALA4 Melissa SINIALA5