Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες

Χριστουγεννιάτικα Pixel Art

Το Pixel art είναι μια μορφή ψηφιακής τέχνης όπου σχηματίζουμε εικόνες γεμίζοντας τα pixel (τετράγωνα). Σε αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά χρωματίζουν τα κουτάκια-τετράγωνα (pixel) ανάλογα με το χρώμα και τη θέση που δίνεται από τον κώδικα. Μετρούν και χρωματίζουν τετράγωνα για να γίνει το σχέδιο που βλέπουν.

Τα παιδιά χρωμάτισαν με υπομονή τα τετραγωνάκια και αποκάλυψαν χριστουγεννιάτικες εικόνες.

Χριστουγεννιάτικα PIXEL ARTΧριστουγεννιάτικα PIXEL ART 1Χριστουγεννιάτικα PIXEL ART 2Χριστουγεννιάτικα PIXEL ART 3

Μ΄αυτές τις δραστηριότητες τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν και να γνωρίσουν πώς αναπαριστάται μια εικόνα σε ένα ψηφιακό μέσο.

Έρχονται σε επαφή με τον κώδικα και την υπολογιστική σκέψη. Κάθε pixel έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κι αυτός λέει στον υπολογιστή ποιο χρώμα πρέπει να είναι το pixel.
Μια ψηφιακή εικόνα είναι μια εικόνα αποθηκευμένη σε έναν υπολογιστή. Έχει ψηφιοποιηθεί, δηλαδή έχει μετατραπεί σε μια ακολουθία αριθμών που μπορούν να κατανοήσουν οι υπολογιστές.

Τα παιδιά εισάγονται με έναν φυσικό τρόπο στον προγραμματισμό των Η/Υ σε ένα περιβάλλον εναλλακτικό. Καλλιεργούν επίσης την αρίθμηση, τη συμμετρία, τη μέτρηση, τα χρώματα και τα σχήματα.

Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες

3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία

Μιλήσαμε για τις αναπηρίες και την δυσκολία που έχουν αυτά τα άτομα να έχουν μια ζωή κανονική στις πόλεις μας.

Είδαμε πεζοδρόμια που έχουν την ειδική λωρίδα για τους τυφλούς όπου οι πλάκες είναι διαφορετικής υφής και χρώματος από το υπόλοιπο δάπεδο, που αποσκοπεί στην καθοδήγηση και ασφαλή διακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης. Είδαμε σε φωτογραφίες στους οδηγούς όδευσης των τυφλών να υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα, φυσικά εμπόδια, παρκαρισμένα οχήματα και όλα αυτά να δυσκολεύουν την μετακίνηση των ανάπηρων συνανθρώπων μας.

Διαβάσαμε την ιστορία του ΞΟΥΤ και για λίγο τα παιδιά παίξανε τον τυφλό και τον σκύλο οδηγό.

ελιά και λάδι 1

Γνωρίσαμε την γλώσσα γραφής των τυφλών. Την γραφή Braille με την οποία άτομα με μειωμένη ή καθόλου όραση διαβάζουν τα γράμματα του κώδικα μέσω της αφής, όπου οι κουκκίδες είναι εκτυπωμένες ανάγλυφα πάνω σε ειδικό χαρτί.

4 Jan Braille 09 1024x1024 1

Τα παιδιά έφτιαξαν το αρχικό γράμμα του ονόματός τους ανάγλυφο σύμφωνα με το ελληνικό αλφάβητο Braille.

064 068 1

Παρακολουθήσαμε το αγαπημένο τραγούδι μας Το ελεφαντάκι στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Η νοηματικά απευθύνεται σε κωφούς ή άτομα με περιορισμένη ακοή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία θεσπίστηκε με απόφαση του ΟΗΕ να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, είναι μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης σχετικά με τα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων με αναπηρία.

Είναι μια υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, όπου κάθε άνθρωπος θα έχει την ευκαιρία να ζει με αξιοπρέπεια και ισότητα, στο πλαίσιο ενός κόσμου πιο δίκαιου και προσβάσιμου για όλους.

Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες

“Η ελιά & το λάδι”

Αυτές τις μέρες ασχοληθήκαμε με την ενότητα “Η ελιά & το λάδι”. Αναφερθήκαμε στην μεγάλη διατροφική αξία του ελαιόλαδου, στη μεσογειακή διατροφή. Είδαμε φωτογραφίες από ελαιόδεντρα, ελιές, λάδι και άλλα προϊόντα με βάση το λάδι.  Προβάλαμε  video με την διαδικασία παραγωγής του λαδιού. Αναφερθήκαμε σε λαϊκές εκφράσεις και παροιμίες που αφορούν την ελιά, το λάδι και χρησιμοποιούμε.

Είδανε τον πίνακα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου με θέμα το λιομάζομα.

theofilos

Τα παιδιά δημιούργησαν ένα κολάζ, εμπνεόμενα από τον πίνακα του Θεόφιλου.

Νέο Παρουσίαση του Microsoft PowerPoint

Διακόσμησαν αγγεία με σκηνές από το λιομάζωμα.

075

Σε ένα μικρό βιβλίο εικονογράφησαν την ιστορία ενός κουκουτσιού ελιάς.

066 067 068 074

Διαβάσαμε τον μύθο του Ποσειδώνα και της Αθηνάς. Μάθαμε από που πήρε το όνομά της η πόλη μας.

Δραματοποίηση του μύθου!

ελιά και λάδι

Τραγουδήσαμε το Ντίλι-ντίλι, ένα παραμυθοτράγουδο, που ανήκει στο είδος των λεγόμενων cumulativetales. Τα “προσθετικά” αυτά παραμύθια, που λέγονται και “αλυσιδωτά”, εμφανίζουν σταθερή επανάληψη δράσεων ή διαλόγων και χτίσουν την πλοκή τους κυριολεκτικά λέξη-λέξη. Έχουν βαθιές ρίζες στην προφορική παράδοση, όχι μόνο την ευρωπαϊκή, και είναι ιδιαιτέρως αγαπητά στα μικρά παιδιά. Το παραμύθι αυτό αγαπήθηκε σ’ όλον τον κόσμο και κυκλοφορεί σε αμέτρητες διασκευές και παραλλαγές.

Στη συνέχεια προγραμμάτιζαν τα παιδιά την beebot και αφηγούνταν την ιστορία.

ελιά και λάδι1

Δημιούργησαν και ένα κλαδί ελιάς σε ένα πλέγμα Pixel Art.

018 019