Η προσέγγιση των γεγονότων του Πολυτεχνείου στο Νηπιαγωγείο είναι δύσκολη. Με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοέμβρη 1973 μιλήσαμε στα παιδιά για την έννοια της Δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα παιδιά είδανε πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και διαβάσαμε σχετικά βιβλία.
Με αλουμινόχαρτο δημιούργησαν ανθρώπινες μορφές.
Σ΄ ένα κουτί ζωγράφισαν στο φόντο το κτήριο του Πολυτεχνείου.
Εγκιβωτίσαμε τα γλυπτά των παιδιών και δημιουργήθηκε μια τρισδιάστατη μακέτα με τον αυλόγυρο του Πολυτεχνείου.
Τα παιδιά είδανε πίνακες που εμπνεύστηκαν μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι και χαράκτες από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο. Μέσα από τα χαρακτικά έργα της Βάσως Κατράκη γνωρίσαμε την τέχνη της χαρακτικής και τη διαδικασία της εκτύπωσης.
Πειραματιστήκαμε και με την τεχνική της υψιτυπίας. Στο υλικό milan σκαλίσαμε έναν ήλιο και μια ανθρώπινη μορφή, εμπνευσμένα από τα έργα της χαράκτριας Βάσω Κατράκη.
Τα παιδιά μελάνωσαν τις μήτρες στα ταμπόν και τύπωσαν τις φιγούρες στο χαρτί.
Δημιουργήσαμε και μια μήτρα σε depron, στην οποία ήταν χαραγμένα τα κάγκελα και η πεσμένη πόρτα του Πολυτεχνείου.
Τα παιδιά περνούσαν μαύρο χρώμα με ρολό, στην μήτρα και τοποθετούσαν πάνω ένα χαρτί. Πίεζαν το χαρτί πάνω στη μήτρα και καθώς σηκώνανε το χαρτί αποκαλύπτανε την εκτύπωση.
Η χαρακτική είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τέχνη καθώς μπορείς να παράγεις σειρές όμοιων έργων, τα αντίτυπα.
Κάθε καλλιτεχνικό αντίτυπο που δημιουργείται με τη μέθοδο αυτή είναι πρωτότυπο έργο.
Διαβάσαμε και παίξαμε κουκλοθέατρο με τα παιδιά, το βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου “Ντενεκεδούπολη”. Τα παιδιά ταυτίστηκαν με τους ήρωες της Ντενεκεδούπολης, χόρεψαν μαζί τους, τάισαν τον Λαδένιο…
Στο ολοήμερο τα παιδιά ζωγράφισαν με τέμπερες την πόρτα του Πολυτεχνείου και μετά την γέμισαν με λουλούδια για τους φοιτητές.