Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση

Αγαπητοί γονείς,

Σας προσκαλούμε σε ενημερωτική συνάντηση με θέμα:

“Το παιδαγωγικό έργο του νηπιαγωγείου (σκοποί & στόχοι)”

Η συνάντηση θα γίνει την:Πέμπτη 17 Οκτωβρίου  στις 5.30μ.μ. στο σχολείο μας.

Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες

Στις 4 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

To 1978 υπογράφηκε στο Παρίσι η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων. Η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων περιλαμβάνει 14 άρθρα τα οποία κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των ζώων ως προς το σεβασμό του ανθρώπου στη ζωή και το θάνατό τους, τη φυσική αναπαραγωγή τους, τη φροντίδα τους, τις σωστές συνθήκες διαβίωσής τους, την προστασία τους, τη μη κακοποίηση ή θανάτωσή τους και τη μη εκμετάλλευσή τους για κερδοσκοπικούς ή πειραματικούς λόγους.

Poster Animals rights

Τα παιδιά μιλήσανε για τα κατοικίδια τους, την φροντίδα που χρειάζονται το συναισθηματικό δεσμό που αναπτύσσουν μαζί τους καθώς και για τα δικαιώματά τους.

Διαβάσαμε την ιστορία του του Ξουτ και του Ούσκο.

Ποιος ήταν ο πραγματικός Ούσκο

O Ούσκο βρέθηκε το 2015 στη Βόρεια Μακεδονία. Σε ηλικία μόλις λίγων μηνών, είχε έναν σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική του στήλη. Καθώς στη χώρα δεν υπάρχει κατάλληλο κέντρο περίθαλψης, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα για να υποβληθεί σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, με σκοπό εφόσον αναρρώσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα περίθαλψης και επανένταξης που διατηρεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Δυστυχώς οι εξετάσεις του έδειξαν πως ο τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη θα του άφηνε μόνιμη αναπηρία και θα του ήταν πια αδύνατον να περπατήσει κανονικά, χρησιμοποιώντας και τα τέσσερα πόδια του. Ζούσε ήδη στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Οι άνθρωποι που τον φρόντιζαν, αφού συμβουλεύτηκαν εξειδικευμένους κτηνιάτρους άγριας ζωής, ορθοπεδικούς, εκπαιδευτές άγριων ζώων και άλλα καταφύγια, αποφάσισαν να του δώσουν μια ευκαιρία να ζήσει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά. Έτσι, σε συνεργασία με έναν κατασκευαστή αμαξιδίων για ανάπηρα ζωάκια, σχεδίασαν ένα ειδικό καρότσι που είχε σκοπό να διευκολύνει τον Ούσκο στις μετακινήσεις του.

Ο Ούσκο ήταν η πρώτη αρκούδα στον κόσμο που χρησιμοποίησε με επιτυχία αναπηρικό αμαξίδιο, και μάλιστα χρειάστηκε να κατασκευαστούν τρία διαφορετικά, καθώς μεγάλωνε και αυξανόταν το βάρος του. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που είχε δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, ο Ούσκο μπορούσε να κινείται εύκολα με το καροτσάκι του, ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Απολάμβανε τα παιχνίδια στην πισίνα, τις βόλτες στο χορτάρι, τις ειδικές κατασκευές που του έφτιαχναν οι φροντιστές του. Το βράδυ, χωρίς το αμαξίδιό του, αποσυρόταν στη φωλιά του και κοιμόταν.

Δείτε στο video του ΑΚΤΟΥΡΟΥ τον Ούσκο:

https://www.youtube.com/watch?v=QfdVmzBgamY

Τα παιδιά συγκινήθηκαν από την ιστορία του Ούσκο. Πολλά συναισθήματα γεννήθηκαν. Νοιώσανε αγάπη, συγκίνηση αλλά και χαρά και ικανοποίηση που ο Ούσκο τα κατάφερε και δεν έζησε απομονωμένος και μοναχός. Ζωγράφισαν με νερομπογιές τον Ούσκο και του πρόσθεσαν το αναπηρικό αμαξίδιο.

240 245

298