Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες

“Οι ιστορίες ταξιδεύουν” – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024

2 Απριλίου, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με πολλές δραστηριότητες. Αφιερώσαμε όλη την εβδομάδα στα βιβλία, τον τρόπο που γίνονται, τους ανθρώπους που τα δημιουργούν. Γνωρίσαμε τη ζωή και το έργο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Μια ζωή δύσκολη και ενδιαφέρουσα, σαν παραμύθι!

Διαβάσαμε κλασσικά και σύγχρονα παραμύθια. Τα παιδιά με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου “Τα τρία μικρά λυκάκια”  δημιούργησαν μια δική τους ιστορία και την εικονογράφησαν, “Ο καλός λύκος και τα τρία κακά γουρουνάκια”.

Διαβάστε την ιστορία:

Μια φορά και έναν καιρό . 1

Διαβάσαμε το βιβλίο “Αν ήμουν βιβλίο” του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Χόρχε Λετρία. Το βιβλίο συνοψίζει όλες τις χαρές της ανάγνωσης, τις απολαύσεις που μπορεί να νοιώσει κανείς διαβάζοντας.

Συζητήσαμε με τα παιδιά, τι είναι ένα βιβλίο;

Είναι εικόνες, είναι λέξεις.

Είναι ιστορίες όμορφες, παράξενες, απίθανες!!!

Μπορεί να είναι φίλος μας ένα βιβλίο;

Πως αισθανόμαστε όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο;

Με τα βιβλία ταξιδεύουμε, ονειρευόμαστε, μαθαίνουμε πολλά πράγματα.

Διαβάσαμε το βιβλίο, το οποίο άρεσε πολύ στα παιδιά, και ήταν αφορμή για μια δημιουργική δραστηριότητα.

Ζητήσαμε από τα παιδιά να φανταστούν πως είναι… ένα βιβλίο.

Σαν βιβλίο τι θα θέλανε να κάνουν;

Τα παιδιά είχανε πολλές ιδέες και τις αποτύπωσαν εικαστικά.

Διαφάνεια2 Διαφάνεια3 Διαφάνεια4

Είδαμε γλυπτά με θέμα την ανάγνωση και τα βιβλία. Κάναμε και τα δικά μας αναγνωστικά συμπλέγματα:

Βιβλια γλυπτα 0001 Βιβλια γλυπτα 0004

Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024

Κάθε χρόνο, 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Καθιερώθηκε πριν από 58 χρόνια (1966), από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία, σε μια προσπάθεια διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό τμήμα του IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Το 2024 το μήνυμα και την αφίσα δημιούργησε το ΙΒΒΥ Ιαπωνίας.

Το μήνυμα γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες. Το 2018 τιμήθηκε από το ΙΒΒΥ με το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τη συγγραφέα και εικονογράφο Nana Furiya, που έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία, σε αρκετά από τα οποία έχει γράψει και το κείμενο.

Το μήνυμα της Eiko Kadono:

Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω σε φτερά, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπο της καρδιάς σας.
Είμαι μια ιστορία που ταξιδεύει.
Πετάω παντού.
Με τα φτερά του ανέμου ή τα φτερά των κυμάτων, ή καμιά φορά και με τα μικροσκοπικά φτερά της άμμου. Πετάω, βέβαια, και με τα φτερά ων αποδημητικών πουλιών. Ακόμα και με τα φτερά των αεροπλάνων.
Στέκομαι δίπλα σου. Γυρίζω τις σελίδες για να σου πω μια ιστορία, εκείνη που θέλεις ν’ ακούσεις.
Θα σου άρεσε μια παράξενη και θεσπέσια ιστορία;
Ή τι θα έλεγες για μια λυπητερή, μια τρομακτική ή μια αστεία;
Αν δεν έχεις διάθεση να την ακούσεις τώρα, δεν πειράζει. Όμως ξέρω πως κάποια μέρα θα θέλεις. Όταν θα θέλεις, λοιπόν, φώναξε: 

“Ιστορία που ταξιδεύεις, έλα! Κάθισε δίπλα μου!” Κι αμέσως θα πετάξω κοντά σου. Έχω τόσες ιστορίες να μοιραστώ!.

Τι θα έλεγες για την ιστορία ενός μικρού νησιού που βαρέθηκε τη μοναξιά του, έμαθε να κολυμπάει κι αποφάσισε να βρει έναν φίλο;
Ή για την ιστορία μιας παράξενης νύχτας, όταν παρουσιάστηκαν δύο φεγγάρια;
Ή για τη νύχτα που χάθηκε ο Άι-Βασίλης.
Ω! Μπορώ ν’ ακούσω την καρδιά σου. Χτυπάει όλο και πιο γρήγορα. Ταπ ταπ, τίκι τακ, τικ τοκ,τικ τικ τακ!
Η ιστορία που ταξιδεύει πήδηξε μέσα σου κι έκανε την καρδιά σου να χτυπάει δυνατά.Τώρα θα γίνεις κι εσύ μια τέτοια ιστορία ανοίγοντας τα φτερά σου να πετάξεις.

Και έτσι, μια ακόμα ιστορία που ταξιδεύει γεννιέται.

Το μήνυμα μετέφρασε στα ελληνικά η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη και διανέμεται με τη φροντίδα τους.

 

Δημοσιεύθηκε στην Εκπαιδευτικά προγράμματα

Παιχνίδια με την τέχνη στον κήπο της Εθνικής Πινακοθήκης

Την τελευταία Κυριακή του Μάρτη επισκεφτήκαμε την Εθνική Πινακοθήκη για να γνωρίσουμε τα γλυπτά που κοσμούν τον χώρο της εισόδου και τον υπέροχο κήπο της.

Η Εθνική Πινακοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1900. Τα πρώτα έργα ήταν 258 και προέρχονταν από τις συλλογές του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου, ενώ το 1901 προστέθηκαν σ’ αυτά και τα 107 έργα της δωρεάς του Αλέξανδρου Σούτσου.

Τον Μάιο 2021 η Εθνική Πινακοθήκη -Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου επαναλειτούργησε στο ανακαινισμένο κτήριο της. Οι εργασίες διήρκεσαν 10 χρόνια. Στην Πινακοθήκη μπορούμε να εξερευνήσουμε την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης.

Σε ειδικά επιλεγμένα σημεία του περιβάλλοντα χώρου εκτίθενται 8 σημαντικά έργα από τις συλλογές γλυπτικής της Εθνικής Πινακοθήκης. Στην είσοδο του μουσείου, τις επισκέπτριες και τους επισκέπτες υποδέχεται “Ο Άνθρωπος που βαδίζει πάνω σε κολόνα”, εμβληματικό έργο του αποκαλούμενου “πατέρα” της μοντέρνας γλυπτικής Ωγκύστ Ροντέν, που φιλοτεχνήθηκε το 1900, έτος ίδρυσης της Εθνικής Πινακοθήκης. Αριστερά είναι τοποθετημένο το γλυπτό “1211 Α” του Γιώργου Νικολαΐδη και δεξιά το “Αιολικό” του Takis.

506 511

O Takis, καλλιτεχνικό όνομα του Παναγιώτη Βασιλάκη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925 και έφυγε από τη ζωή το 2019. Έζησε πολλά χρόνια στο Παρίσι. Λάτρευε τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και εμπνεύστηκε από τους ήρωες του. Πειραματίστηκε με διάφορα υλικά και ανακάλυψε πως το υλικό που τον εκφράζει και ήθελε να κάνει τα γλυπτά του είναι ο σίδηρος.

Σε μια πλατφόρμα τρένου συνέλαβε την ιδέα και άρχισε να δημιουργεί τα σινιάλα, τα έργα αυτά που τον κατέστην ως έναν από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης εποχής.

Μιλήσαμε για τα σινιάλα, τα παιδιά σκέφτηκαν διάφορα σινιάλα ηχητικά και οπτικά.

164

Ζωγράφισαν το σινιάλο του Takis και δικά τους.

040 045

Στη συνέχεια γίνανε τα ίδια σινιάλα και κινήθηκαν γύρω από το σινιάλο του Takis.

053 064

Μπήκαμε στον χώρο υποδοχής. Η “Λαϊκή Αγορά”, ένα έργο τεραστίων διαστάσεων αλλά και μεγάλου συμβολισμού του Παναγιώτη Τέτση καλωσορίζει το κοινό στην Νέα Εθνική Πινακοθήκη.

Ο πίνακας αναβλύζει τη χαρά της ζωής, της δημιουργίας και σκορπίζει χρώματα. Το μήνυμα που θέλει να περάσει η Πινακοθήκη είναι το ανοιχτό πνεύμα που την διακατέχει και η πρόσκληση σε όλο το ελληνικό κοινό να περάσει τις πύλες της.

067

Κατευθυνθήκαμε στον κήπο της Πινακοθήκης. Μυρωδιές και χρώματα μας κατέκλυσαν.

121 127

Η φύτευση του κήπου περιλαμβάνει 99 είδη φυτών, κυρίως αυτοφυή. Η σύνθεση της φύτευσης αντικατοπτρίζει τις εναλλαγές των εποχών του χρόνου, καθώς έχουν συνδυαστεί είδη διαφορετικής καλλωπιστικής αξίας, ποικίλων χρωμάτων και υφών, αλλά και διαφορετικής περιόδου ανθοφορίας. Με τον τρόπο αυτό, τα τμήματα του κήπου της Εθνικής Πινακοθήκης σχηματίζουν έναν “ζωντανό κάνναβο” με πλούσια παλέτα σχημάτων, χρωμάτων και υφών.

Μεταξύ των φυτών συγκαταλέγονται είδη τα οποία απεικονίζονται σε έργα που εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη, έχουν δηλαδή αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες καλλιτέχνες.

Συνεχίσαμε την ξενάγηση στα γλυπτά του κήπου. Είδαμε τις “Ομπρέλες” του Γ. Ζογγολόπουλου. Το γλυπτό “Ο Μαχητής” του Δ. Αβραμίδη, μια “Μορφή” του Χ. Καπράλου, “Το πουλί” της Φρόσως Μιχαλέα και την “Σπείρα” του Κ. Βαρότσου.

Στον όμορφο κήπο δίπλα στα γλυπτά τα παιδιά ζωγράφισαν όποιο γλυπτό τους άρεσε.

090 093

Με την βοήθεια των γονιών συμπλήρωσαν στον χάρτη τα γλυπτά που γνωρίσαμε.

104

Περάσαμε πολύ όμορφα!!!

Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες

“Χαίρε ω χαίρε Ελευθεριά”

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου γνωρίσαμε τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό. Μιλήσαμε για τα παιδικά του χρόνια στην Ζάκυνθο, τις σπουδές του στην Ιταλία, την επιστροφή του στην χώρα και την προσπάθεια του να μάθει την γλώσσα της μητέρας του, την γλώσσα των απλών ανθρώπων της πατρίδας του.

Είδαμε την σκηνή από την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου “Μια αιωνιότητα και μια ημέρα” όπου ο ποιητής αγοράζει λέξεις…

Τα παιδιά δραματοποίησαν αυτή τη σκηνή.

Μαζί με τους ήρωες, αγωνίστηκε και ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Δεν πήδησε ποτέ ραχούλες. Δεν κράτησε ποτέ πιστόλια. Δε μύρισε μπαρούτι. Μόνο από μακριά άκουγε το θόρυβο της μάχης.

Κι όμως πολεμούσε. Με την πένα του. Πολεμούσε με ποιήματα. Το 1823 ολοκλήρωσε το ποίημα “Ύμνος εις την Ελευθερίαν”, που ήταν εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση και τον αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία.

Ο “Ύμνος εις την Ελευθερίαν” αποτελείτε από 158 στροφές. Οι δύο πρώτες στροφές έγιναν από το 1865 ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και από το 1966 ο Εθνικός Ύμνος της Κύπρου. Την μελοποίηση του ύμνου έκανε ο Νικόλαος Μάντζαρος.

Τα παιδιά σε μικρά κουτάκια εγκιβώτισαν στοιχεία από την ζωή του ποιητή φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, στιχάκια με τον Εθνικό Ύμνο. Έγραψαν το “Χαίρε ω χαίρε Ελευθεριά”, το όνομα του ποιητή, και διακόσμησαν την κατασκευή με σημαιάκια.

065 096

 

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!!!

pp 8