Η Ελλάδα είναι η πρώτη σε σεισμικότητα χώρα στην Ευρώπη και η έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η απόκτηση γνώσεων για τη σωστή αντιμετώπιση του φαινομένου του σεισμού, σε μία χώρα με συνεχή σεισμική δραστηριότητα όπως η Ελλάδα, πρέπει να ξεκινά από τα πρώτα σχολικά χρόνια.
Εστιάσαμε στην ενημέρωση και τα μέτρα προστασίας στο σχολείο και τα βήματα που ακολουθούμε.
- Αν είμαι στα τραπεζάκια και ζωγραφίζω ή τρώω μπαίνω κάτω από το τραπέζι και κρατάω το πόδι του τραπεζιού. Αν είμαι κοντά στο κουκλόσπιτο ή στην παρεούλα, γίνομαι χελωνίτσα και καλύπτω το κεφάλι μου με τα χέρια.
- Μόλις σταματήσει ο σεισμός, κάνουμε τρενάκι μπροστά στην πόρτα της τάξης, ήρεμα και χωρίς πανικό για να βγούμε στην αυλή.
- Στο προαύλιο στεκόμαστε μπροστά στο παρτέρι, ήρεμα και υπομονετικά. Σε φύλλα εργασίας κατέγραψαν έναν σεισμό, όπως οι σεισμογράφοι και γράψανε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
Τα παιδιά ενημερώθηκαν και ακολούθησαν τις οδηγίες.
Καλό είναι σε περίπτωση σεισμού να έχουμε προετοιμάσει κάποια βασικά πράγματα. Τα παιδιά ετοιμάσανε τα σακιδιάκια με τα απαραίτητα αντικείμενα που χρειάζονται σε περίπτωση σεισμού.
Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δε μπορούμε να το αποφύγουμε. Μπορούμε όμως να προφυλαχτούμε από αυτόν και να “διαχειριστούμε” τον φόβο που νιώθουμε κάθε φορά που “χτυπά” ο Εγκέλαδος αρκεί να γνωρίζουμε τι να κάνουμε αν συμβεί.
Αγαπητοί γονείς, καλό είναι η κάθε οικογένεια να συζητήσει το ενδεχόμενο του σεισμού και να έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης.
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) ιδρύθηκε το 1983. Σκοπός του Ο.Α.Σ.Π. είναι η επεξεργασία και ο σχεδιασμός της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών δημοσίου και ιδιωτικού δυναμικού για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής.
Ο Ο.Α.Σ.Π. δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό παιδαγωγικά και διδακτικά κατάλληλο για θέματα αντισεισμικής προστασίας με στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευσή τους σε θέματα διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου.
Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε από το: https://oasp.gr/