Με αφορμή την γιορτή της σημαίας (27η Οκτωβρίου) γνωρίσαμε την ιστορία της Ελληνικής Σημαίας. Είδαμε σημαίες πολλών κρατών, ομάδων συλλόγων κ.α. Μας εντυπωσίασαν τα χρώματα και τα σύμβολα.
Η σημαία μαζί με τον εθνικό ύμνο είναι η εικόνα-σύμβολο που οι περισσότεροι θα αναγνωρίσουμε ακόμη και αν δεν γνωρίζουμε ποια χώρα αντιπροσωπεύουν ή δεν την έχουμε ποτέ επισκεφτεί. Οπτικοποιούν τις αξίες και την ιστορία ενός έθνους με τα χρώματα και τα σύμβολά τους.
Η σημαία μας, η Γαλανόλευκη, άλλαξε μορφές στην πορεία της διαμόρφωσης του Ελληνικού κράτους. Η σημαία κάθε χώρας είναι κρατικό σύμβολο και προστατεύεται από το Σύνταγμα. Είναι σύμβολα που ισχυροποιούν την ταυτότητα μιας χώρας, μιας ομάδας, μιας συλλογικότητας. Καταφέρνουν ταυτόχρονα να ενοποιούν και να διαχωρίζουν, λειτουργώντας την ίδια στιγμή ως αντικείμενα λατρείας και μίσους.
Ζωγραφίσανε τα παιδιά ελληνικές σημαίες.
Γράψανε λέξεις σχετικές με την επέτειο.
Αφού παίξαμε με τις σημαίες των χωρών προτείναμε στα παιδιά να δημιουργήσουν τη σημαία της τάξης μας. Τα παιδιά σκέφτηκαν τι θα ήθελαν να έχει ως σύμβολα η σημαία μας και πως θα θέλανε να διαμορφωθεί το φόντο.
Σε λίγο οι ιδέες άρχισαν να πέφτουν βροχή. Η σημαία να έχει:
- Λουλούδια γιατί είναι όμορφα.
- Άλογο για να σημαίνει πως δεν έχει άλλο πόλεμο.
- Το σήμα της Ειρήνης.
- Ένα πουλάκι γιατί είναι για την Ειρήνη.
- Ένα λιοντάρι, για να μην έχει βόμβες.
Για το φόντο επιλέξανε πολλά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, μπλε, πράσινο, μοβ). Αυτά τα χρώματα να είναι σε γραμμές “ξαπλωμένες” (οριζόντιες) και “όρθιες” ή “σηκωμένες” (κάθετες).
Τα παιδιά ξεκίνησαν ζωγραφίζοντας τις γραμμές.
Στη συνέχεια κολλήσανε τα σύμβολα που επέλεξαν.
Γράψανε περιμετρικά τα ονόματά τους.
Έτοιμη η σημαία μας!!!
Στη συνέχεια ενθαρρύναμε τα παιδιά να δημιουργήσουν σημαίες για φανταστικές χώρες, να επινοήσουν κράτη και να ζωγραφίσουν τις σημαίες τους.
Τώρα πολλά νέα κράτη έχουν νέες ευφάνταστες σημαίες!!!