Ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Το νηπιαγωγείο μας τη φετινή χρονιά 2021-2022 συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Προώθηση της ευημερίας των παιδαγωγών μέσω της ενίσχυσης της θετικής συμπεριφοράς στην Αγωγή Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας» (ProW), το οποίο συντονίζουν η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και ο δήμος Καλαμαριάς, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) και εφαρμόζεται στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Το Έργο στοχεύει στη δημιουργία μιας θετικής σχολικής κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς,  με στόχο τη βελτίωση της ευημερίας των παιδαγωγών και του γενικότερου σχολικού κλίματος.

Στο πλαίσιο αυτό οι εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου μας επέλεξαν τρεις αξίες (ευγένεια, υπευθυνότητα, σεβασμός), οργάνωσαν και υλοποίησαν τρία σχέδια μαθημάτων ” Μιλώ ευγενικά, Κρατώ τακτοποιημένο το σχολείο μου, Μιλώ χαμηλόφωνα” με στόχο να  αποτραπούν προβληματικές συμπεριφορές, να συμβάλλουν στη διατήρηση κοινωνικών συμπεριφορών που ακολουθούν τις παραπάνω αξίες, να αυξηθεί η θετική συμπεριφορά και να βελτιωθεί το  σχολικό κλίμα.



Λήψη αρχείου

Οι γονείς  ενημερώθηκαν, συνεργάστηκαν και εφάρμοσαν το ίδιο σύστημα θετικής ενίσχυσης και στο σπίτι, με υποστηρικτικό υλικό που δόθηκε από το νηπιαγωγείο.

Είμαι ευγενικός – Μιλάω ευγενικά

Τα παιδιά διδάχτηκαν βιωματικά την αξία της ευγένειας και έβαλαν στο καθημερινό τους λεξιλόγιο λέξεις όπως ευχαριστώ, παρακαλώ, καλημέρα, συγνώμη κ.ά.

Έπαιξαν σενάρια με κουκλοθέατρο

P1016389

 

Δραματοποίησαν γεγονότα

P1016398

 

P1016393 2

P1016394 2

Δημιούργησαν τις δικές τους ιστορίες

P1016402

P1016399

P1016403

P1016401

P1016400

 

Δημιούργησαν πίνακες αναφοράς- αφίσες

P1016410

P1016483

P1016406

P1016480

Έγραψαν ευγενικές λέξεις

P1016388 2

Χρησιμοποιήσαμε πίνακα αναφοράς με μικρές ανταμοιβές (αυτοκόλλητα).

P1016808

 

 

Είμαι υπεύθυνος – Κρατώ τακτοποιημένο το σχολείο

Παρακολουθήσαμε video για τη σημασία της τακτοποίησης: https://www.youtube.com/watch?v=Qk4QCvNYjE4

Μάθαμε ένα τραγούδι στα αγγλικά με την Κα Κωνσταντίνα: https://www.youtube.com/watch?v=SFE0mMWbA-Y

Παίξαμε παιχνίδια ρόλων

P1016523

P1016526

P1016532

Χρησιμοποιήσαμε πίνακα αναφοράς με μικρές ανταμοιβές (αυτοκόλλητα).

P1016818

Σέβομαι τους άλλους –  μιλώ χαμηλόφωνα

Υλοποιήσαμε  ποικίλες δραστηριότητες με ή χωρίς φωνή και προσπαθήσαμε να προσαρμόσουμε την ένταση (σπασμένο τηλέφωνο, ποιος κάνει ησυχία, ο καθρέφτης, βάλε φαντασία). Τραγουδήσαμε με διαφορετική ένταση φωνής.

Ακούσαμε το παραμύθι “Ο βασιλιάς Φωνακλάς” https://www.youtube.com/watch?v=ail_mNWWvRI

Με ποια φωνή; Συζητήσαμε και αποφασίσαμε με ποια ένταση φωνής θα μιλάμε καθημερινά σε κάθε δραστηριότητα, ώστε να μπορούν όλα να  λειτουργούν μέσα στο σχολείο μας χωρίς δυνατούς θορύβους. Κατασκευάσαμε ένα φωνόμετρο.

νηπιαγωγείου

 

Σκεφτήκαμε και συζητήσαμε «τι θα γινόταν αν φωνάζαμε στο νοσοκομείο ή αν ψιθυρίζαμε στην πλατεία; κ.λ.π.

Ακολουθήσαμε τη ρουτίνα.

Screenshot 2022 06 22 141241

 

Θεωρήθηκε σημαντικό να δοθούν  στους γονείς ερωτηματολόγια αποτίμησης στο τέλος κάθε σχεδίου μαθήματος, για να λάβουν οι εκπαιδευτικοί ανατροφοδότηση σχετικά με το υλικό που δόθηκε και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε στο σπίτι. Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων έδειξαν ότι η στήριξη του προγράμματος  από τους γονείς είχε πολύ θετικά αποτελέσματα στην  κατάκτηση των αξιών από τα παιδιά. Επίσης έδειξαν ότι η θετική ενίσχυση λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά στην καλλιέργεια των συγκεκριμένων δεξιοτήτων. Δυσκολίες υπήρξαν αρκετές στο τελευταίο σχέδιο μαθήματος “Σέβομαι τους άλλους –  μιλώ χαμηλόφωνα” όπου η ένταση της φωνής των παιδιών ήταν πιο δύσκολο να αλλάξει δεδομένου ότι είχε παγιωθεί  στο σχολείο και στο σπίτι για ολόκληρη περίπου τη χρονιά.

Ενδεικτικά παρατίθεται το ερωτηματολόγιο του σχεδίου μαθήματος “Είμαι ευγενικός – Μιλάω ευγενικά”.



Λήψη αρχείου

Το φύλλο αυτοαξιολόγησης που συμπλήρωσαν οι μαθητές επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων και απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο αυστηροί και δίκαιοι κριτές του εαυτού τους είναι τα παιδιά.

παιδιού

Στο τέλος της χρονιάς τα παιδιά βραβεύτηκαν από το νηπιαγωγείο για όλα όσα κατάφεραν

κοινωνικών δεξιοτήτων

και πήραν βεβαίωση συμμετοχής από τους υπεύθυνους και διοργανωτές του ευρωπαϊκού προγράμματος.

συμμετοχής ευρωπαικό

 

Ευχαριστούμε τα παιδιά και τους γονείς για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε μαζί τους. Το πρόγραμμα θα συνεχίσει να υλοποιείται και την επόμενη σχολική χρονιά.