Διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ – Επαναλειτουργία σχολικών μονάδων

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 επαναλειτουργούν δια ζώσης τα Νηπιαγωγεία.

Τηρώντας τα ήδη ισχύοντα μέτρα για την αποφυγή διασποράς της πανδημίας COVID-19 :

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • η χρήση αντισηπτικών,
  • οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,

ενώ προβλέπεται υποχρεωτική διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορωνοϊού για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 27707/5-5-2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ1825/τβ) μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων καλούνται τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test).


Το αυτοδιαγνωστικό τεστ κορωνοϊού παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης. Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις ώρες πριν την προσέλευση στην σχολική μονάδα.

Τα βήματα είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και προσωπικό των σχολείων παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν όλοι από την Τετάρτη 5 Μαΐου. Από τη Δευτέρα 10/5 θα μπορούν να παραλάβουν και το δεύτερο τεστ της ερχόμενης εβδομάδας.

Ένα βίντεο με λεπτομερείς οδηγίες, που ετοίμασε η συνάδελφος Φωτεινή Πιτάκη από το 16ο Νηπιαγωγείο Σερρών:

 

 

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί κάνουν το self-test στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί. Μετά τη διενέργεια του τεστ, οι γονείς δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ καθώς και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό:

Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους κάθε ημέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης ή όποτε τους ζητηθεί.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να συμπληρώνεται χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Μην ξεχάσετε να γράψετε τον κωδικό που αναγράφεται πάνω αριστερά μόλις δηλωθεί το αποτέλεσμα!

Αν το self-test είναι θετικό:

Εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid-test σε δημόσια δομή.
Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικόακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, τότε δεν γίνεται δεκτός/ή, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από τη σχολική μονάδα. 

 

Παρακάτω θα βρείτε την σχετική ΚΥΑ:

Λήψη αρχείου

Μπορείτε να κατεβάσετε την σχολική κάρτα μαθητή:

Λήψη αρχείου 

Eδώ θα βρείτε την σχετική ΚΥΑ με τονισμένα τα σημεία που πρέπει να προσέξετε:

Λήψη αρχείου

Οδηγίες από το Υπουργείο:

Λήψη αρχείου

 

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως γίνεται το τεστ:

Καλή επιστροφή με ασφάλεια !