Προσαρμογή στο Νηπιαγωγείο
Αγαπητοί γονείς,
Σε λίγες μέρες πολλά από τα παιδιά μας, θα φοιτήσουν για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο και θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα μακριά από το στενό και προστατευμένο οικογενειακό τους περιβάλλον, για να βρεθούν, σε μια μικρογραφία της κοινωνίας, όπως είναι το νηπιαγωγείο Για πολλά νήπια η πρώτη φοίτηση στο νηπιαγωγείο μπορεί να αποτελεί και την πρώτη τους εμπειρία παρατεταμένης απομάκρυνσης από τον άνθρωπο που έχει αναλάβει κυρίως την φροντίδα τους (συνήθως την μητέρα). Η δυσκολία αυτή συνδέεται με το λεγόμενο “άγχος του αποχωρισμού, που εκδηλώνεται με κλάματα, άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο κα. Αυτές οι δυσκολίες δεν χρειάζεται να πανικοβάλουν τους γονείς, γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικές και αναμενόμενες, αφού εκφράζουν μια υγιή αντίδραση.
Σε αυτή τη νέα φάση δημιουργούνται έντονα συναισθήματα όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς, οι οποίοι πολλές φορές διακατέχονται από συναισθήματα άγχους και τύψεων επειδή αναγκάζονται να αφήσουν το παιδί τους στη φροντίδα και επίβλεψη άλλων. Τα συναισθήματα αυτά, ακόμη και αν δεν εκφράζονται ανοιχτά, αποκωδικοποιούνται από το παιδί και του δημιουργούν ανασφάλεια. Το παιδί στη φάση της προσαρμογής στο νηπιαγωγείο έχει τα μάτια του στραμμένα στον γονέα του για να βεβαιωθεί ότι θα είναι ασφαλές στο νέο του περιβάλλον και ότι του έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να προσαρμοστεί σ’ αυτό.
Σε αυτό το στάδιο, οι γονείς, με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους, μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αισθανθεί ασφάλεια στο καινούργιο περιβάλλον και να ενισχύσουν την ικανότητα του να προσαρμοστεί γρήγορα και ομαλά στη νέα κατάσταση.
Συμβουλές που μπορούν να διευκολύνουν την ομαλή μετάβαση σε αυτή τη νέα πραγματικότητα:
- Αρχικά, καταπολεμήστε τους δικούς σας φόβους και το άγχος του αποχωρισμού. Πόσο ανησυχείτε για το πώς θα τα πάει το παιδί σας, πόσες δυσκολίες βλέπετε που μπορεί να το εμποδίσουν («Φοβάμαι γιατί βλέπω πόσο δυσκολεύεται να πειθαρχήσει». «Είναι σαν εμένα, δεν του αρέσει η πίεση, πώς θα ανταπεξέλθει» και άλλα παρόμοια) και στη συνέχεια κατά πόσο οι ανησυχίες αυτές έχουν πράγματι να κάνουν με το παιδί και κατά πόσο με τα δικά σας βιώματα, τους δικούς σας γονείς, τα δικά σας προβλήματα στο σχολείο; Μια τέτοια ανασκόπηση μπορεί να μην εξαφανίσει τις ανησυχίες σας αλλά τουλάχιστον μπορεί να σας βοηθήσει να τις κρατήσετε «υπό περιορισμό».
- Είναι πολύ σημαντικό και οι ίδιοι οι γονείς να προετοιμαστείτε ψυχολογικά και να αποδεχτείτε τη νέα πραγματικότητα για να μπορέσετε να προετοιμάσετε με τη σειρά σας κατάλληλα το παιδί. Μη δείξετε ποτέ ότι είστε αγχωμένοι για το σχολείο. Αν είστε θετικοί για το νέο του περιβάλλον θα το βοηθήσετε να αισθανθεί ασφάλεια.
- Μιλήστε με θετικές εικόνες για το νέο σχολικό περιβάλλον στο παιδί σας π.χ. θα κάνετε νέους φίλους, θα μάθετε πολλά νέα πράγματα κ.α. Μπορείτε, επίσης, να του διαβάσετε κατάλληλα παραμύθια με σχετικές απεικονίσεις για να εξοικειώσετε το παιδί με τη νέα πραγματικότητα
- Το πρωινό ξύπνημα πρέπει να γίνεται με ευχάριστη διάθεση και αρκετά έγκαιρα πριν από την αναχώρηση του παιδιού για το σχολείο, γιατί αποτρέπει το ξεκίνημα της μέρας με άγχος και πίεση χρόνου.
- Την πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο, κατά τον αποχωρισμό με τον γονέα, είναι πολύ πιθανό το παιδί να εκδηλώσει άρνηση με κλάματα και φωνές και να προσκολληθεί στον γονέα. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμοι, να αφήσετε το παιδί να εκδηλώσει τα συναισθήματά του και στη συνέχεια να το καθησυχάσετε και να το διαβεβαιώσετε για την επιστροφή σας.
- Μη φεύγετε στα κρυφάγιατί θα χάσετε την εμπιστοσύνη το παιδιού και θα του δημιουργήσετε μεγαλύτερη ανασφάλεια.
- Καθιερώστε μια όμορφη και τρυφερή ρουτίνα αποχωρισμού και αποχωρήστε από το σχολείο, χωρίς παζαρέματα και διαπραγμάτευση του χρόνου αποχώρησής σας, γιατί αυτό παρατείνει το άγχος του αποχωρισμού, και το χρόνο προσαρμογής του παιδιού. Του δίνετε ένα φιλί ή του κάνετε μια μεγάλη αγκαλιά. Δείχνετε χαρούμενοι που έχει μεγαλώσει και πηγαίνει πια στο σχολείο.
- Μην υποχωρείτε ποτέ όσο έντονες κι αν είναι οι αντιδράσεις του. Πιθανό πισωγύρισμα, δηλαδή σταμάτημα του νηπιαγωγείου λόγω της δυσκολίας του παιδιού να ενταχθεί, απλά μεταθέτει τις δυσκολίες για μετά και συνήθως με πιο έντονο τρόπο.
- Μην εκπλαγείτε αν εκεί που νομίζατε ότι λύσατε το πρόβλημα, αυτό επανεμφανιστεί μετά από διακοπές ή κάποια ασθένεια που κράτησε το παιδί μακριά από το σχολείο.
- Να έχετε καλή επαφή και επικοινωνία με τους νηπιαγωγούς του παιδιού. Συζητήστε μαζί τους, για ότι σας απασχολεί και μην ξεχνάτε ότι είναι οι καλύτεροι σας σύμμαχοι και αρωγοί σε αυτήν τη δύσκολη φάση της προσαρμογής.
Καλό ξεκίνημα σε όλους κι ας εργαστούμε όλοι μαζί ώστε να κάνουμε την φοίτηση των παιδιών ένα συναρπαστικό ταξίδι με προορισμό,την αυτονομία, τη γνώση, την κοινωνικοποίηση και τη χαρά.