Την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025,με την συμμετοχή, στο δεύτερο βιωματικό εργαστήριο μας με γονείς,της ψυχολόγου μας Βασιλείας Δερμεντζοπούλου αλλά και του κοινωνικού μας λειτουργού Γιώργου Γραβάνη ξεκίνησαν οι δραστηριότητες μας.
Επικοινωνία & Δράση – Αντίδραση
1η Δραστηριότητα ενεργητικής ακρόασης: Άνοιγμα της ομάδας με το παιχνίδι σπασμένο τηλέφωνο σε κύκλο.
Μοιράστηκε έντυπο υλικό, με δηλώσεις διαφόρων καταστάσεων, στους συμμετέχοντες στο οποίο καλούνταν να καταγράψουν την αυθόρμητη απάντησή τους.
Στη συνέχεια, ανακατέψαμε το έντυπο υλικό που συλλέξαμε και ξαναμοιράστηκε στους συμμετέχοντες προκειμένου να διαβάσει ο καθένας μια απάντηση σε όλη την ομάδα.
2η δραστηριότητα: Γονείς που δρουν ή αντιδρούν
Πραγματοποιείται προβολή της ταινίας μικρού μήκους “Alike” https://www.youtube.com/watch?v=kQjtK32mGJQ
Ακολουθεί συζήτηση με την ανταλλαγή σχολίων αναφορικά με το περιεχόμενο της ταινίας.
Στην ολομέλεια, διερευνούμε διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας στο γονεϊκό ρόλο. Για να το κάνουμε αυτό δείχνουμε δυο διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης στην ίδια κατάσταση.
Επιλέγουμε ένα παράδειγμα που είναι οικείο στις ηλικίες των παιδιών των συμμετεχόντων προσαρμόζοντας το έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της δικής μας ομάδας.
«Το παιδί γυρίζοντας από το σχολείο πετάει τα πράγματά του στο σαλόνι και αναποδογυρίζει το κουτί με τα παιχνίδια στο πάτωμα για να παίξει ζητώντας να του φέρουν να φάει ενώ παίζει», «ή ένα παιδί ζητάει να δει μία ταινία ή να παραμείνει στον υπολογιστή ενώ μόλις τελείωσε η ταινία που ήδη παρακολουθούσε».
Τα ζευγάρια δραματοποιούν στην ολομέλεια το παράδειγμα που επιλέχθηκε.
Στην ολομέλεια μετά από κάθε δραματοποίηση κάθε ζευγάρι αναφέρει:
- Πως αισθάνθηκε το «παιδί» και τι μηνύματα πήρε από τον γονιό;
- Πως αισθάνθηκε ο γονιός;
Στη συνέχεια, κάνουμε μια μικρή συζήτηση σύμφωνα με τα ακόλουθα ερωτήματα:
- Τι παρατήρησαν τα μέλη ότι συνέβη στην προηγούμενη άσκηση;
- Κατάφερε ο γονιός να επικοινωνήσει και να βάλει όρια;
Αναφερόμαστε στις λεπτομέρειες της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας .
3η δραστηριότητα: φυλλάδιο «Ο ρόλος των γονέων. Δράση ή αντίδραση;»
Μοιράζεται στους συμμετέχοντες ένα φυλλάδιο, το οποίο αναφέρεται στο ρόλο των γονέων και σε 3 διαφορετικές αντιδράσεις που μπορεί να έχει κάθε φορά ο γονιός απέναντι στην συμπεριφορά του παιδιού του.
- Επιθετική αντίδραση
- Παθητική αντίδραση
- Ο «αρκετά καλός γονιός»
Το διαβάζουμε και συζητάμε για το περιεχόμενό του.
Έπειτα, σε ομάδες των τριών οι συμμετέχοντες δραματοποιούν ένα παράδειγμα από την προσωπική τους ζωή, προσπαθώντας να μην αντιδράσουν στην συμπεριφορά του παιδιού αλλά να υιοθετήσουν μια στάση δράσης έτσι όπως περιγράφεται στο παραπάνω φυλλάδιο, οι ρόλοι είναι οι ακόλουθοι:
Ρόλος Α: Παρατηρητής: το μέλος αυτό παρατηρεί οτιδήποτε κάνει ο γονιός.
Ρόλος Β: Γονιός: το μέλος αυτό παίζει τον ρόλο του γονιού προσπαθώντας να κατανοήσει την συμπεριφορά του παιδιού, τα δικά του συναισθήματα και να δράσει σύμφωνα με αυτά.
Ρόλος Γ: Παιδί : το μέλος αυτό παίζει το ρόλο του παιδιού.
Στο κλείσιμο, οι συμμετέχοντες μοιράζονται ό,τι θέλουν σχετικά με τη 2η αυτή συνάντηση.
Η κεντρική ιδέα που προκύπτει είναι ότι οι απόψεις μας και τα συναισθήματα μας επηρεάζουν τις αποφάσεις μας και τη συμπεριφορά μας.