Γράφοντας την Ιστορία του σχολείου μας
Το 1ο Νηπιαγωγείο Ραφήνας είναι το πρώτο νηπιαγωγείο το οποίο ιδρύθηκε στο Δήμο μας, και ως εκ τούτου το αρχαιότερο. Η περίοδος λειτουργίας του καλύπτει μία περίοδο 53 χρόνων. Έχοντας υπηρετήσει στο σχολείο επί 11 συνεχή χρόνια, προσπάθησα μέσα από την ανάγνωση των δημοσίων εγγράφων του αρχείου του σχολείου, τα οποία και η ίδια πολλές φορές διεκπεραίωσα να συνθέσω την ιστορία του.
1η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΜΙΣΘΩΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ
1969 -1981
1968. Στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΕΚ 283/3-12-1968. Τ. Α’ (Β. ΔΙΑΤΑΓΜΑ 807) , (ΦΕΚ 283 3-12-1968 ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ )
διαβάζουμε την ίδρυση του 1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ. Η απόφαση κοινοποιείται από το ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ/ ΕΠΙΘ/ΣΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (αριθμ. Πρωτ 74), στην κ. Δ/ντριαν του Νηπιαγωγείου Ραφήνας ως ακολούθως (1ο ΝΗΠ ΡΑΦΗΝΑΣ ΦΕΚ ΑΠΟΦΑΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ).
Το νεοιδρυθέν σχολείο αρχικά στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο, ιδιοκτησίας Δημητρίου Νικολαϊδη. Από τον ΠΙΝΑΚΑ των μισθωμάτων διαπιστώνουμε ότι η μίσθωση του κριρίου ξεκίνησε στις 3-12-1969. (1ο ΝΗΠ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΧΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΣΤΟΝ Δ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ)
Δεν γνωρίζουμε αν πριν από το Δεκέμβριο του 1969 λειτούργησε προσωρινά σε κάποιο άλλο παραχωρηθέν οίκημα από το Δήμο.
Η απόφαση στη Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου κοινοποιείται την 1η Απριλίου του 1969.
Ανάμεσα δηλαδή στον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο του 1969, δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε προσωρινή λειτουργία του σχολείου. Με δεδομένο την διαδικασία των εγγραφών, δεν θεωρούμε πιθανό να λειτούργησε πριν από το Σεπτέμβριο του 1969 το σχολείο.
Το 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ παραμένει στο μισθωμένο αυτό κτίριο έως τον Σεπτέμβριο του 1981. Δηλαδή 12 περίπου χρόνια.
Επίσης δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης της σχολικής μονάδας του 1ου Νηπ Ραφήνας στον χώρο που βρίσκεται σήμερα. Γνωρίζουμε όμως πότε αυτές αποπερατώθηκαν.
10 ΙΟΥΛΙΟΥ 1981: Κοινοποιείται έγγραφο στη «Σχολική Εφορεία και Διεύθυνση Νηπιαγωγείων Ραφήνας», το οποίο αφορά τον επιβλέποντα μηχανικό της κατασκευής της σχολικής μονάδας, κ. Γεώργιον Πισιμίσην. Στο έγγραφο αυτό δίδεται εντολή στο κ. Πισισμίσην να παραδώσει προς χρήση στη Σχολική Εφορία το σχολείο. Το σχολείο είναι έτοιμο.
Από την αλληλογραφία ανάμεσα στη διεύθυνση του νηπιαγωγείου και τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) διαπιστώνουμε προς έκπληξή μας τα ακόλουθα: 1. Το ΦΕΚ ιδρύσεως του 1ου Νηπιαγωγείου Ραφήνας αναφέρει ρητά την ίδρυση 2/θεσιου νηπιαγωγείου.
2. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΣΚ, προεβλέπετο η κατασκευή μονοθέσιου Νηπιαγωγείου, το οποίο και κατασκευάστηκε. Τούτο γίνεται αντιληπτό, από το γεγονός, οτι στις 10 Νοεμβρίου 1981, έγγραφο Φ. 473.2/419/17598 (ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ 1ου ΝΗΠ ΡΑΦΗΝ),
σε απάντηση του υπ’ αριθμ. Εγγράφου αριθμ πρωτ. 1201/11.9.81 με θέμα «Συμπληρωματικές εργασίες στο 1ο ΝΗΠ ΡΑΦΗΝΑΣ». Η απάντηση αφορά την άρνηση από τη πλευρά του τμήματος κατασκευών (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕ.ΚΑ.Β.Ε.) είτε για τοποθέτηση μονίμου χωρίσματος, είτε για τοποθέτηση κινητού χωρίσματος, με την αιτιολογία ότι δεν «..επαρκεί η επιφάνεια και το σχήμα της αίθουσας, για δύο (2) τμήματα.
Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς χρονική στιγμή τοποθετήθηκε τελικά χώρισμα στη μία αίθουσα που παρέδωσε ο ΟΣΚ, αλλά η εμπειρία μας λέει ότι πρέπει να τοποθετήθηκε τον επόμενο χρόνο λειτουργίας του σχολείου 1982, καθώς υπήρξε επιτακτική η ανάγκη για την λειτουργία 2 τμημάτων
2η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
1981-1988
1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1981: Δίνεται η εντολή λύσης της μίσθωσης του οικήματος, ιδιοκτησίας Δημητρίου Νικολαϊδη, στο οποίο στεγάσθηκε επί 12 έτη η σχολική μας μονάδα.
Οπότε συμπεραίνουμε ότι το σχολείο αρχίζει να λειτουργεί πλέον στο καινούργιο κτίριο το οποίο βρίσκεται επί της οδού Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και Ευβοϊκού 1. Ένα ολοκαίνουργιο σχολείο το οποίο πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου σχολικού κτιρίου νηπιαγωγείου με 1 όμως αίθουσα διδασκαλίας.
04/10/1988: Μία ομάδα 36 γονέων συνεδριάζουν και αποφασίζουν την ίδρυση σωματείου με την επωνυμία ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ του 1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ. Τα ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ μπορέιτε να τα δείτε στο έγγραφο που ακολουθεί.
Η πρώτη προσωρινή διοικούσα επιτροπή αποτελείται από τις: 1. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ, 2. ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΒΑ, 3. ΧΑΡΟΥΛΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ, 4. ΕΛΕΝΗ ΡΟΥΣΣΟΥ και 5. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΗΤΣΟΥ
«……στο άρθρο 2 του καταστατικού που αναφέρεται στους Σκοπούς του Συλλόγου διαβάζουμε: «Σκοποί του Συλλόγου είναι: (…4. η συνεχής καταβολή προσπάθειας για διάδοση και ανάπτυξη του προσχολικού αθλητισμού, …η δημιουργία, οργάνωση και λειτπυργία βιβλιοθήκης και η διάδοση και χρήση του βιβλίου, ως και η ίδρυση μαθητικών εξοχών, αναγνωστηρίων κλπ επίσης δε η υλική και ηθική συμπαράσταση στους μαθητές προσχολικής ηλικίας του Νηπιαγωγείου για την λειτουργία εκθέσεων έργων τέχνης και την οργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων εντός του χώρου του Νηπιαγωγείου…».
15/11/1988: Κατατίθεται άιτηση με νομικό εκπρόσωπο τον κ. Παναγιώτη Στέφο, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, προκειμένου να εγκριθεί το σωματείο με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ του 1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ» Δείτε το Καταστατικό του Συλλόγου εδώ
12/12/1988: Το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ αποφασίσζει την έγκριση της αιτήσεως και την επίσημη πλέον λειτουργία του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ.
3η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ /ΙΔΡΥΣΗ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
1999: Δημιουργία ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ. Η μεγάλη αίθουσα είναι ήδη χωρισμένη στα δύο. Το ένα τμήμα θα στεγάσει το ολοήμερο πρόγραμμα. Απαραίτητες προϋποθέσεις η ύπαρξη κουζίνας, ψυγείου σε ξεχωριστό χώρο και η ύπαρξη χώρου ανάπαυσης των νηπίων. Οπότε, η μεγάλη αποθήκη γίνεται κατά τα 2/3 κουζίνα και κατά το 1/3 αποθήκη. Στην έισοδο του νηπιαγωγείου ο χώρος της σκηνής (που χρησιμοποιείται για τις σχολικές εορτές) με κουρτίνες οριοθετείται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την ανάπαυση των νηπίων το μεσημέρι.
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ
Φ/32/512/Γ1/531/7-6-1999 |
4η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 2006 έως 2010/ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
2006-2007: Mεγάλη τομή τη χρονιά αυτή αποτελεί η απόφαση της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΙΕΙΑΣ για αύξηση των ορίων της σχολικής περιφέρειας. Από έγγραφο της διευθύντριας Β.Κ. μαθαίνουμε ότι κατά τη σχολική χρονιά 2007-08, ο συνολικός αριθμός νηπίων και προνηπίων που εγγράφεται είναι 76. Μόνο 50 νήπια μπορούν να φοιτήσουν , 26 προνήπια αναζητούν αλλού στέγη ή δεν θα φοιτήσουν καθόλου.
(Εγγραφο αριθμ. Πρωτ. 380/07, της Προϊσταμένης του 1ου Νηπ Ραφήνας Β.Κ., το οποίο απευθύνεται προς την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Ραφήνας, τη Σχολική Επιτροπή Νηπιαγωγείων και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Νηπ Ραφήνας. Δείτε το έγγραφο εδώ.
Όπως διαπιατώνουμε υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση νηπίων στο ολοήμερο πρόγραμμα το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όσα νήπια έχουν εγγραφεί (όσον αφορά τις προυποθέσεις που οφείλουν να ικανοποιούνται σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου [λειτουργία ολοήμερων τμημάτων νηπιαγωγείων]-ανάγκες σίτισης, ξεκούρασης κλπ.
Προκαλεί έκπληξη; το γεγονός ότι 14 χρόνια μετά με υπερ-διπλάσιο αριθμό φοιτούντων νηπίων στο κεντρικό κτίριο, οι συνθήκες παραμένουν ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΙΔΙΕΣ.
2008-2009: Το σχολείο λειτουργεί με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Την χρονιά αυτή εγγράφονται 77 νήπια -προνήπια εκ των οποίων τα 27 προνήπια πάλι δεν θα βρούν θέση στο σχολείο λόγω πληρότητας των θέσεων από νήπια
2009-2010: Το σχολείο εξακολουθεί να λειτουργεί με οχι μόνιμους εκπαιδευτικούς. Εγγράφονται συνολικά 79 νήπια προνήπια. Μετά από πολλές πιέσεις των γονέων προς τον Δήμο, παραχωρείται στο παρακείμενο κτίριο το ΛΙΜΑΝΑΚΙ -ΚΔΑΠ μία από τις 2 αίθουσες που χρησίμευαν ως αποθήκες του εν λόγω κτιρίου. Τα 4 νήπια που δεν χωρούν θα μεταφερθούν σε παρακείμενη σχολική μονάδα. Εκεί θα στεγαστεί για το σχολικό έτος 2009 -2010 το 2ο Κλασσικό Τμήμα ΤΟΥ 1ου ΝΗΠ ΡΑΦΗΝΑΣ
5η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 2010 έως 2012 / ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 4ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ
2010-2011: Στο σχολείο έχουν γραφτεί 86 νήπια. Θα παραμείνουν χωρίς θέση σε δημόσιο σχολείο 33 προνήπια.
Ο Δήμος αναγκάζεται να παραχωρήσει και τη δεύτερη αποθήκη που βρίσκεται στο κτίριο ΚΔΑΑΠ «ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ». Διευθύντρια του 1ου Νηππιαγωγείου αναλαμβάνει η Γεωργία Βεζύρη.
Η πρώτη μου επαφή με το σχολείο γίνεται την 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ του 2010. Η εικόνα που αντικρύζω αποκαρδιωτική. Στην είσοδο του σχολείου ένας τεράστιος σωρός από αντικείμενα στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Στις τουαλέττες των νηπίων τα τζάμια σπασμένα και πεταμένα παντού στο χώρο. Στον μικρό αποθηκευτικό χώρο δεν χωράς να μπείς. Αντικείμενα άτακτα πεταμένα φράζουν το χώρο. Απο το χώρο που υπήρχαν στρωματάκια ύπνου (περίπου 30 τον αριθμό) λείπουν όλα.
Στη πορεία διαπιστώνουμε ότι το σχολείο χρησιμοποιήθηκε από περιφερόμενες ομάδες Ρωμά στη διάρκεια του καλοκαιριού (κυρίως πριν και κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου) οι οποίες είχαν κατασκηνώσει στο χώρο παρακείμενα της εκβολής του Μέγα Ρέματος, απέναντι από την είσοδο του σχολείου μας (μαρτυρίες γειτόνων). Το σχολείο μοιάζει βομβαρδισμένο τοπίο.
Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο 3 νέοι εκπαιδευτικοί γεμάτοι όνειρα, όρεξη για δουλειά και θάρρος παρουσιάζονται στο σχολείο.
Σε μερικές μέρες είναι ο αγιασμός. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι για να μπορέσει το σχολείο να λειτουργήσει. Το σχολείο θα λειτουργήσει με 2 ολοήμερα και 2 κλασσικά τμήματα. Προσπαθούμε να συνεφέρουμε το σχολείο (κεντρικό κτίριο). Στο παρακείμενο κτίριο ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ μέσα στις αίθουσες /αποθήκες δύο μόνιμοι νηπιαγωγοί, μία με νέα οργανική θέση και μία με απόσπαση από άλλη περιοχή, δουλεύουν πρωι και απόγευμα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τις τάξεις. Αναζητούμε έπιπλα από άλλα νηπιαγωγεία και μοιραζόμαστε το υπάρχον εκπαιδευτικό υλικό (ό,τι έχει απομείνει) για τα παιδιά που θα φοιτήσουν στις τάξεις μας. Το έγγραφο προς τον ΟΣΚ έχει ήδη φύγει αλλά δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθουν τα έπιπλα και το παιδαγωγικό υλικό που έχουμε στείλει.
Οι αίθουσες στο ΛΙΜΑΝΑΚΙ και ο διάδρομος που οδηγεί προς αυτές είναι χώροι χωρίς φωτισμό και με πολλή υγρασία. Υπάρχουν 2 τουαλέττες για τα 45 νήπια. Δεν υπάρχει χώρος για αποθήκευση. Δεν υπάρχει τηλέφωνο, πράγμα πολύ ανησυχητικό για την ενδοεπικοινωνία μας αλλά και για την επικοινωνία με τους γονείς, σε περίπτωση κάποιας ανάγκης. Ο προαύλειος χώρος εξίσου εγκαταλελειμένος. Υπάρχει αμμοδόχος (χώρος ελκυστικός για τα παιδιά) αλλά όχι ασφαλής, ένα παλιό όργανο αυλής που χρειάζεται συντήρηση, τα κιγκλιδώματα σαπισμένα από την έλειψη συντήρησης εκτεθειμένα στην αλμύρα και την άμμο που μεταφέρεται χωρίς σταματημό από τη θέση του σχολείου.
Μετά τον αγιασμό ακολουθεί συνάντηση με τους γονείς και παρουσιάζονται τα προβλήματα. Οι γονείς δεν είναι διατεθειμένοι να επαναλειτουργήσουν τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ, ο οποίος παρέμεινε ανενεργός από το 2007-08. Ο βασικότερος λόγος ότι η επανασύσταση του Συλλόγου χρειάζεται χρήματα και τα παιδιά θα φοιτήσουν στο σχολείο για 1 μόνο χρόνο, γεγονός που αποθαρρύνει τους γονείς να συμμετέχουν. Προτείνεται η ένταξή μας στον Σύλλογο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ραφήνας, αλλά και αυτή η ιδέα εγκαταλείπεται γιατι αδυνατεί να λύσει πολλά πρακτικά ζητήματα.
Συστήνεται προσωρινή επιτροπή γονέων για να βοηθήσει στην επίλυση των λειτουργικών μας προβλημάτων. Την ονομάζουμε «Ομάδα εκπροσώπισης Γονέων» και αποτελείται από τους: Μωραϊτη Σοφία, Ντολτσέτι Μαρία, Διαμαντή Αλεξία, Κούτρη Ελένη και Σκιτζοπούλου Ευαγγελία.
Η περίοδος μέχρι τα Χριστούγεννα κυλάει γρήγορα, ο καιρός ήπιος και οι βροχοπτώσει όχι πολύ έντονες ώστε να βρεθούμε μπροστά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στη συνέχεια.
Η επάνοδος στο σχολείο μετά τις εορτές των Χριστουγέννων μας επιφυλάσσει πολύ άσχημες εκπλήξεις. Στο έγγραφο που κατατέθηκε την ίδια μέρα προς το Δήμο (Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου) αριθμ πρωτ. Δήμου 2341/10-01-2011, με θέμα: «Καταγγελία σχετικά με την παραβίαση/βανδαλισμό του χώρου του 1ου Νηπιαγωγείου Ραφήνας (Παράρτημα συστεγαζόμενο με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Το Λιμανάκι») κατέστη φανερό ότι το σχολείο είναι παντελώς απροστάτευτο και στο έλεος βανδάλων. Ο κοινόχρηστος (δύο διάδρομοι ένας προς τις αίθουσες και ένας προς το Λιμανάκι-χώρος των κλασσικών τμημάτων -κατεστραμμένος και πασαλειμένος σοκολάτες και περιττώματα (το υλικό στις ντουλάπες λεηλατημένο)….βλέπε έγγραφο εδώ
Την ίδια μέρα καταθέτω στο ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ το περιστατικό για να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία από την Αστυνομία (βλέπε έγγραφο εδώ).
8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011: Καταθέτουμε προς τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου και προς την Τεχνική Υπηρεσία έγγραφο με το οποίο ενημερώνουμε για την προβληματική κατάσταση των αιθουσών που στεγάζονται στο ΚΔΑΑΠ ΛΙΜΑΝΑΚΙ (δείτε το έγγραφο εδώ)
3, 10 και 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011:
Γίνονται αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Ο στόχος είναι, αφενός, να ενημερωθούν διεξοδικά για την κατάσταση του κτιριακού προβλήματος του σχολείου, και αφετέρου για τη δεινή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Από τα μέσα Οκτωβρίου υπάρχει πάγωμα ακόμα και των πενιχρών κονδυλίων που υπήρχαν στον λογαριασμό του σχολείου για την αντιμετώπιση των λειτουργικών του δαπανών (κοινοποίηση εγγράφου από την προσωρινή πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Δήμητρα Τσεβά, στις 17/10/2011). Η αλλαγή της δημοτικής αρχής προκαλεί καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των αναγκών των σχολείων. Η νέα δημοτική αρχή αναμένεται να αναλάβει με το νέο έτος 2012.
Οι προσπάθειες να πείσουμε τους γονείς να επαναλειτουργήσουν τον Σύλλογο Γονέων πέφτουν στο κενό. Ευτυχώς, η ομάδα εκπροσώπησης των Γονέων αναλαμβάνει δράση. Προσφέρονται στο σχολείο καθαριστκά είδη, τα οποία δεν μπορούμε να αγοράσουμε. Αντικαθίστανται τα έπιπλα/ερμάρια στον χώρο του ΛΙΜΑΚΙΟΥ (χώρος κλασσικών τμημάτων), τα οποία είχαν καταστραφεί μετά τον βανδαλισμό του κτιρίου και επιτέλους αποκτόύμε εξωτερικό κουδούνι, προκειμένου να ελέγχουμε την είσοδο/έξοδο από το σχολείο.
Στις συνεδριάσεις του άτυπου Συλλόγου Γονέων θέτουμε το ζήτημα της ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του 4ου ΝΗΠ ΡΑΦΗΝΑΣ, το οποίο παραμένει σε αναστολή λειτουργίας από το 2007.
21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011: Με τη βοήθεια της Προϊσταμένης κατατίθεται από την «Επιτροπή Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΝΗΠ ΡΑΦΗΝΑΣ», έγγραφο προς την νέα Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. ‘Αννα Ραφτοπούλου, με κοινοποίηση και προς τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των δύο άλλων νηπιαγωγείων της περιοχής (2ο και 3ο νηπ Ραφήνας) (έγγραφο αριθμ. Πρωτ 2341/21-3-2011)
Στο έγγραφο αυτό, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της επαναλειτουργίας του 4ου ΝΗΠ ΡΑΦΗΝΑΣ, και επίσης τα πολλά κτιριακά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα Κλασσικά τμήματα στο παραχωρημένο κτίριο του ΛΙΜΑΝΑΚΙΟΥ. Εκτός των άλλων, το επιτακτικό πρόβλημα της εξέρευσης πόρων για να αντιμετωπίσουμε τα λειτουργικά μας προβλήματα.
Στο εν λόγω έγγραφο επισημαίνονται με αγωνία από την πλευρά των γονέων το γεγονός ότι δεν υπάρχει επικοινωνία με τις αίθουσες των κλασσικών τμημάτων, δυσκολία επικοινωνίας του εκπαιδευτικού προσωπικού με τους γονείς ή επισκέπτες στο σχολείο/ η εκάστοτε εκπαιδευτικός θα πρέπει να αφήσει τη τάξη της και να διανύσει απόσταση έως την έξοδο του σχολείου για να ανοίξει χειροκίνητα την σιδερένια εξωτερική πόρτα του σχολείου, οι επισφαλείς κτιριακές υποδομές (εισροή υδάτων κατά την έντονη βροχόπτωση, παραβιάσεις του χώρου, βανδαλισμός των κοινόχρηστων χώρων των κλασσικών τμημάτων με τις αίθουσες του ΛΙΜΑΝΑΚΙΟΥ, και τέλος η παντελής εγκατάλειψη του προαύλειου χώρου κλπ).
Επίσης επισημαίενται επιτακτικά η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης από την πλευρά της σχολικής επιτροπής (πάγωμα πιστώσεων από τον Οκτώβριο του 2010).
Τα έγγραφα με αριθμούς πρωτ. 358/ 06-04-2011, 367/13-05-2011 καταδεικνύουν τον ισχυρισμό μας για τη δεινή οικονομική κατάσταση καθώς αιτούμεθα την πληρωμή τιμολογίου που αφορά , ενθύμια για το τέλος της σχολικής χρονιάς καθώς και μελάνια για τον εκτυπωτή του γραφείου του σχολείου.
Κατά τη διάρκεια των εγγραφών οι νέοι γονείς ενημερώνονται για το προφίλ του σχολείου μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με επιστολή που διανέμεται ταυτόχρονα με την εγγραφή του παιδιού τους.
Στο τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς καταθέτουμε έγγραφο με αριθμ. Πρωτ. 456/21-06-2011, προς την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής υπενθυμίζοντας τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η Επιτροπή προκειμένου να λειτουργήσουμε εύρυθμα την επόμενη σχολική χρονιά (βλέπε έγγραφο εδώ).
2011-2012: Το σχολείο ξεκινά τη λειτουργία με 4 τμήματα 2 ολοήμερα και 2 κλασσικά και 85 συνολικά νήπια.
Αυτό που έχει αλλάξει και που αποτυπώνεται στις συζητήσεις των συνεδριάσεων της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, της οποίας η διευθύντρια του 1ου Νηπιαγωγείου Ραφήνας, παρευρίσκεται ως εκπρόσωπος όλων των νηπιαγωγείων της δημοτικής ενότητας Ραφήνας, ως αρχαιότερη, είναι η συνειδητοποίηση ότι το σχολείο πρέπει να χωριστεί και να επαναλειτουργήσει το 4ο Νηπιαγωγείο Ραφήνας, που βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας από το 2007. Η μόνη εφικτή πρόταση είναι τα 2 σχολεία να συστεγαστούν και να χρησιμοποιούν από κοινού τους χώρους του κεντρικού κτιρίου και του ΛΙΜΑΝΑΚΙΟΥ. Να τοποθετηθεί νέα διευθύντρια η οποία από κοινού με την διευθύντρια του 1ου να «τρέξουν» τα πολλά και δυσεπίλυτα κτιριακά προβλήματα.
6 Απριλίου 2012 κατατίθεται με αριθμό πρωτοκόλου 49/06-04-2012, έγγραφο προς την νέα Πρόεδρο της Δημοτικής Σχολικής Επιτροπής, κα Κατερίνα Παπαδοπούλου, με κοιν στη Διευθύντρια Π.Ε. Ανατ. Αττικής με θέμα: «Αίτημα για επαναλειτουργία του 4ου Νηπιαγωγείου Ραφήνας, το οποίο βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας, στο χώρο του Παραρτήματος του 1ου Νηπιαγωγείου Ραφήνας».
Η επαναλειτουργία του 4ου ΝΗΠ ΡΑΦΗΝΑΣ είναι πια γεγονός.
Η σχολική χρονιά 2011-12 φτάνει στο τέλος της και γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να γίνουν οι εργασίες συντήρησης στις αίθουσες που στεγάζονται στο ΛΙΜΑΝΑΚΙ (βάψιμο αιθουσών, στεγανοποίηση οροφής και διαδρόμου, εγκατάστασης τηλεφωνικής γραμμής και ιντερνετ κλπ. Οι εγγραφές στο σύνολο είναι 101 (71 νήπια και 30 προνήπια). Ο μέγιστος αριθμός που μπορούμε να καλύψουμε με δεδομένη την μικρή σχετικά επιφάνεια των αιθουσών είναι 85.
Με έγγραφό μας στις 28 Ιουνίου 2012 που απευθύνεται στην Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σχολείων Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, κ. Χρήστου Παρασκευή, ζητάμε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες όπως π.χ. τοποθέτηση τηλεφωνικής σύνδεσης και internet σε μία από τις δύο αίθουσες που βρίσκονται στο ΚΔΑΑΠ «ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ» και εκεί θα λειτουργήσει το ένα από τα δύο τμήματα του 4ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ.
Τοποθετείται νέα διευθύντρια στο 4ο ΝΗΠ ΡΑΦΗΝΑΣ. Τα δύο σχολεία ενωμένα συνεργάζονται ώστε να λυθούν τα πολλά λειτουργικά και πρακτικά ζητήματα.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, οι γονείς ενημερώνονονται με επιστολή η οποία είχε διανεμηθεί αμέσως μετά τον αγιασμό, για την ιστορία του σχολείου μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και προτρέπει όσους γονείς επιθυμούν να συμμετέχουν στην Επιτροπή Γονέων Εκπροσώπησης των σχολείων μας προς το Δήμο.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 συνεδριάζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και 4ου Νηπιαγωγείων Ραφήνας. Στη συνεδρίαση παρευρίσκονται η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Παρασκευή Χρήστου και ο κ. Ξηρόκωστας μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής προκειμένου να επιλύσουμε ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία των κλασσικων τμημάτων καθώς και τη μέχρι τότε λειτουργία της αμμοδόχου στον προαύλειο ΄χώρο.
Κατά τη σχολική χρονιά 2012-13 η νέα Πρόεδρος της Πρωτοβάιμιας Σχολικής Επιτροπής προσπαθεί να βοηθήσει τα συστεγαζόμενα σχολεία, και κυρίως την διαμόρφωση του προαυλείου το οποίο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Με χορηγία του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος (το οποίο ενισχύει με αντισταθμιστικά οφέλη, τα σχολεία των «πλητόμενων περιοχών»), στρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του προαύλειου χώρου με αντικραδασμικό δάπεδο. Οι οικονομικοί πόροι που έχουν να διαχειστούν τα σχολεία, εξακολουθούν να μην επαρκούν.
6η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 2012-2017
Η διαφοροποίηση ανάμεσα στην 6η και την 7η περίοδο λειουργίας της σχολικής μας μονάδας, αποτελούν δύο καταλυτικής σημασίας γεγονότα.
1ο Ανάμεσα στο 2012 και το 2017 έχουμε μία συνεχή αλλαγή των προσώπων που αναλαμβάνουν τα ηνία τόσο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, όσο και του/της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής. Πέντε συνολικά πρόσωπα περνούν από το αξίωμα του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη των μνημονίων η οποία αντανακλά σε όλα τα επίπεδα και τις δημόσιες δομές. Από αυτήν τη δύσκολη, εξοντωτική περίοδο για τους περισσότερους συμπολίτες μας, εξαίρεση δεν θα μπορύσαν να αποτελέσουν τα σχολεία μας. Βιώνουμε λοιπόν σε όλα αυτά τα χρόνια τις προσπάθειες των υπευθύνων για τη συντήρηση του σχολείου μας οι οποίες είτε αργούν να έρθουν είτε δεν είναι τόσο αποτελεσματικές στο βαθμό που θα έπρεπε.
2ο Η θεσμοθέτηση της ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, το οποίο ήταν πάγιο αίτημα του κλάδου μας τα τελευταία 20 χρόνια.
7η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 2017-ΣΗΜΕΡΑ
2017-2018: Με την απόφαση (ΑΡΙΘΜ. ΑΠΟΦ: 200/2017) 11-09-2017 με Θέμα: Λήψη απόφασης περί: α) ορισμού μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ν.π.δ.δ. με την επωνυμία ΕΝΙΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ, β) εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, ορίζεται Πρόεδρος της Επιτροπής ο κ. Σάββας Αραπκιλής.
Εκείνη τη στιγμή δεν γνωρίζαμε ότι μία νέα εποχή θα ξεκινούσε τόσο για το σχολείο μας όσο και για τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου μας.
Έχοντας βιώσει εκ των έσω και από τη θέση της Προϊσταμένης της σχολικής μονάδας τη συνεργασία με τον νέο Πρόεδρο, είμαι βέβαιη ότι την περίοδο που διανύουμε, γίνεται κάθε φορά το καλύτερο δυνατό για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.
Ο νέος πρόεδρος, άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων και των υποσχέσεων, βρίσκεται πάντα εκεί με την βέλτιστη δυνατή λύση. Το σχολείο μας, το αρχαιότερο της περιοχής με αρκετά κτιριακά προβλήματα, τα οποία επιδεινώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, καθώς δεν έλαβαν την απαιτούμενη φροντίδα, άρχισε να αλλάζει όψη. Η καθημερινότητά μας διευκολύνθηκε καθώς ξέραμε ότι είχαμε τον κατάλληλο άνθρωπο για να μας ακούσει και να βρεί την καλύτερη δυνατή λύση.
Στις 2 Μαρτίου 2018 με τον νόμο υπ’αριθμ 4521, αριθμ φύλλου 38 στο άρθρο 33 παραγραφος 3 και 4, θεσμοτείται η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. (δείτε έγγραφο εδώ)
Το πάγιο αίτημά του κλάδου μας γίνεται πραγματικότητα αλλά χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία. Η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης προϋποθέτει μεγαλύτερο αριθμό διαθέσιμων αιθουσών καθώς και τοποθετήσεις περισσότερων εκπαιδευτικών.
Ο νομοθέτης προβλέπει μία περίοδο τριών ετών, προκειμένου οι δήμοι ανά την χώρα να υλοποιήσουν στην πράξη τον νόμο. Στη συνέχεια έχουμε εξειδίκευση της απόφασης στους δήμους που είναι ήδη έτοιμοι να ξεκινήσουν άμεσα την υλοποίηση της απόφασης.
Στο ΦΕΚ 1586, τ.Β΄08-05-2018, Αριθμ. 66981/Δ1, αναφέρονται οι Δήμοι της χώρας στους οποίους η εφαρμογή θα αρχίσει από το σχολικό έτος 2018-19.
Ο Δήμος μας αναλαμβάνει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο, προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή να υλοποιήσει τη κυβερνητική εντολή.
Αυτό προϋποθέτει την ανεύρεση σχολικού χώρου, πλησίον του κεντρικού κτιρίου προκειμένου να απορροφήσει όλα τα προνήπια (δηλαδή παιδιά τα οποία στις 31/12 του έτους εγγραφής/φοίτησης συμπληρώνουν την ηλικία των 4 ετών).
Στην αρχή το εγχείρημα μοιάζει αδιέξοδο καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει χώρος προς μίσθωση που να πληροί τις προυποθέσεις λειτουργίας μιας σχολική μονάδας (ή/και συμπληρωματικά της κεντρικής σχολικής μονάδας). Η λύση δίνεται απρόσμενα, καθώς αποφασίζεται το Παράρτημα /τρίτο τμήμα του σχολείου μας να στεγασθεί σε κτίριο (διώροφη κατοικία με κήπο) η οποία αποτελεί ευγενική δωρεά δημότη μας.
2019-2020 ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ του 1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ ΣΕ ΟΙΚΗΜΑ ΔΩΡΕΑ ΔΗΜΟΤΗ ΜΑΣ
Το νέο κτίρο βρίσκεται επί της οδού ΑΡΑΦΗΝΟΣ 2Β
Από την Άνοιξη του 2019 ξεκινούν οι εργασίες διαμόρφωσης κυρίως του εξωτερικού χώρου προκειμένου το κτίριο να ικανοποιεί τις προδιαγραφές της επιτροπής της Νομαρχίας που θα εγκρίνει την κταλληλότητα του χώρου. Στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών οι εργασίες ανάπλασης και διαμόρφωσης του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου εντείνονται και στις 10 Σεπτεμβρίου του 2019, πραγματοποιείται η τελετή παράδοσης-παραλαβής του νέου σχολικού κτιρίου που θα φιλοξενήσει 23 νήπια-προνήπια.
Στο σχολείο τοποθετείται νέα εκπαιδευτικός. Το 1ο Νηπ Ραφήνας από τη σχολική χρονιά 2019-20 λειτουργεί με 3 τμήματα και 73 συνολικά παιδιά.
ΜΑΙΟΣ 2021: Τελευταίος σταθμός στην ιστορία του σχολείου μας ο Μάιος του 2020, εν μέσω πανδημίας, το Παράρτημα του σχολείου μας ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ. Η Διεύθυνση προτείνει λόγω του μεγάλου αριθμού των νηπίων-προνηπίων που έχουν αιτηθεί ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, να λειτουργήσει και ως ΟΛΟΗΜΕΡΟ. Η ενέργεια αυτή θα ανακουφίσει κάποιες περισσότερες οικογένειες συμπολιτών μας, καθώς τώρα θα έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν τα παιδιά τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον έως τις 16.00μμ. Επιπλέον μία ακόμα θέση εκπαιδευτικού δημιουργείται.
Ετσι από το σχολικό έτος 2021-22 το σχολείο μας λειτουργεί πλέον με 3 τμήματα και 5 μόνιμους εκπαιδευτικούς.
Θεωρούμε πως το σημαντικότερο κομμάτι της ιστορίας μας είναι ότι στο χώρο που πρωτολειτούργησε το 1ο ΝΗΠ ΡΑΦΗΝΑΣ από το 2012 βρίσκονται πλέον 2 συστεγαζόμενα σχολεία, τα οποία συνεργάζονται αξιοθαύμαστα προκειμένου να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους μαθητές και τους γονείς τους. Τόσο οι 2 διευθύντριες (κ. Βεζύρη και κ. Χατόγλου), όσο και οι εκπαιδευτικοί εκτός από τους κοινούς χώρους που μοιραζόμαστε, μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες, πολλά κοινά οράματα και το κυριότερο αγωνιζόμαστε για να δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στη νέα γεννιά που εκπαιδεύουμε για να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα του 21ου αιώνα…
Η ιστορία του σχολείου μας δεν τελειώνει εδώ…συνεχίζεται…