Ανοιξιάτικες αποστολές

Μιας και η Άνοιξη έχει μπει για τα καλά, ώρα να βγούμε έξω στην φύση! Παρακάτω θα βρεις μερικές Ανοιξιάτικες αποστολές. Θα καταφέρεις να τις φέρεις εις πέρας; Μην ξεχάσεις να βάλεις Χ στο κουτάκι κάθε αποστολής που ολοκληρώνεις.

https://blogs.sch.gr/1nipperam/files/2021/03/Ανοιξιατικες-αποστολές.pdf

 

Η Επανάσταση του 1821 με φιγούρες Playmobil

Μιας και ο κορωνοϊός δεν μας αφήνει να επισκεφθούμε κάποιο μουσείο για να δούμε από κοντά έργα που απεικονίζουν την καθημερινότητα και τον αγώνα των ανθρώπων εκείνης της εποχής, ας επισκεφθούμε διαδικτυακά την έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL»  από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο,  για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

(Πηγή φωτογραφίας: https://www.eleftheroi.gr/koinwnikes-draseis/to-21-allios-i-elliniki-epanastasi-me-figoures-playmobil)

Πατώντας τον σύνδεσμο, https://my.matterport.com/show/?m=YgSoR9ub9Ln μπορείτε να περιηγηθείτε στην έκθεση και στα σημαντικότερα γεγονότα του 1821 και να μάθετε γι’ αυτά.

Στη συνέχεια, μπορείτε να παίξετε με τις δραστηριότητες από το συνοδευτικό εκπαιδευτικό φυλλάδιο.

Καλή περιήγηση!

Ο Θούριος- Ρήγας Φεραίος

Πριν 200 χρόνια, οι Έλληνες αποφάσισαν να ξεκινήσουν την αγώνα και να πολεμήσουν τους Τούρκους που για 400 χρόνια είχαν σκλαβωμένους τους Ελληvες. Το σύνθημα ήταν ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ. Ο Ρήγας Φεραίος, Έλληνας συγγραφέας και επαναστάτης γραφεί τον Επαναστατικό ύμνο Θούριο για να ξεσηκώσει τους Έλληνες για να ξεκινήσουν την Επανάσταση και να ελευθερωθούν από τους Τούρκους. Ακούστε το και δείτε και τις εικόνες!

Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού!

Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο κλπ. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, είναι ο φυλετικός ρατσισμός.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα ας μιλήσουμε και ας προβληματιστούμε λίγο με τα παιδιά σχετικά με το ρατσισμό με ένα παιγνιώδη τρόπο!

 

Παγκόσμια ημέρα σχολικού εκφοβισμού!

Πριν λίγες μέρες, στις 6 Μαρτίου,  την Παγκόσμια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού οπλιστήκαμε με θάρρος και τόλμη απέναντι σε κάθε μορφή βίας!

Παρακολουθήσαμε βίντεο που βοήθησαν να αντιληφθούμε τι σημαίνει σχολικός εκφοβισμός!

Έπειτα συζητήσαμε αρκετά και βρήκαμε τρόπους να σταματήσουμε κάθε μορφή βίας και άσχημης συμπεριφοράς είτε αφορά τους εαυτούς μας, είτε κάποιον άλλο!

 

Στην προσπάθειά μας να εξαφανίσουμε τον σχολικό εκφοβισμό φτιάξαμε την μαγική “Γόμα του Εκφοβισμού”!

Στη συνέχεια βγήκαμε στην αυλή μας και μέσα από ένα ψυχοκινητικό παιχνίδι είπαμε ένα δυνατό “STOP” σε κάθε μορφή και είδος βίας!

Ας δούμε όμως και την ιστορία “Ο δίκαιος βασιλιάς”.

Και ας ξεχωρίσουμε τις σωστές από τις λάθος συμπεριφορές με ένα παιχνίδι!

Ο εκφοβισμός είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, χωρίς να κάνει διακρίσεις! Ας ευαισθητοποιήσουμε λοιπόν τις αθώες ψυχούλες των παιδιών, ενδυναμώνοντας τα με θάρρος και τόλμη απέναντι σε κάθε μορφή του!

Ήρωες- Από το 1821 στο σήμερα

Ήρωας. Μια λέξη που μας φέρνει στο μυαλό διαφορετικές εικόνες.

  

(εικόνες από το διαδίκτυο πηγή:google images)

Οι παραπάνω εικόνες απεικονίζουν όλες κάποιους ήρωες.  Τι είναι αλήθεια ο ήρωας; Ποια τα χαρακτηριστικά του;

Οι ήρωες  χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους φανταστικούς (σούπερ ήρωες) και τους πραγματικούς (ήρωες της καθημερινότητας), μα όλοι έχουν έναν σκοπό, να κάνουν μια καλή πράξη μεγάλης σημασίας. Επιλέγουν το καλό, ξεπερνούν με θάρρος δυσκολίες και προβλήματα, βοηθούν τον κόσμο -διαφορετικά ίσως ο καθένας- χωρίς να περιμένουν κάποιο αντάλλαγμα.

Ήρωες υπήρχαν από πολύ παλιά στον κόσμο. Ήρωες λέμε και τους ανθρώπους που έμειναν στην ιστορία της χώρας μας, γιατί πολέμησαν γι’ αυτήν και την ελευθερία του λαού της. όπως οι ήρωες του 1821. Πριν 200 χρόνια λοιπόν, θαρραλέοι άντρες και γυναίκες δεν δίστασαν να επαναστατήσουν ενάντια στους Τούρκους κατακτητές και να θυσιαστούν για να φέρουν πίσω την ειρήνη στην Ελλάδα, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Μέχρι σήμερα θυμόμαστε τις ηρωικές πράξεις τους και τους τιμάμε στις 25 Μαρτίου. Μερικοί από τους πιο γνωστούς ήρωες της επανάστασης του 1821 είναι οι παρακάτω:

(Πηγή:http://dreamskindergarten.blogspot.com/2012/03/blog-post_13.html)

Παίζοντας το παρακάτω παιχνίδι, μπορείς να βρεις ποιοι είναι σούπερ ήρωες και ποιοι ήρωες του 1821;

Παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο μπορείς να δημιουργήσεις κι εσύ με πλαστελίνη μερικούς από τους ήρωες του ’21 και να μάθεις παίζοντας…

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=465587584879489&id=285056971626383&fs=1&focus_composer=0

 

 

Η Τέχνη της Γης-Land Art

Η Δημιουργία δεν απαιτεί πάντα την αγορά υλικών!
Η Τέχνη της Γης είναι ένα κίνημα που βοήθαει τα παιδιά να αναπτύξουν την Αισθητική τους και να δημιουργήσουν ερχόμενοι σε επαφή και με την φύση!
Αυτό που χρειάζεται είναι
1)η επιλογή σωστής τοποθεσίας(κήπος -χωράφι -δάσος- παραλία)
2) η συγκέντρωση υλικών από την φύση (πέτρες, φύλλα, ξυλαράκια)
3)φαντασία
Μετά την ολοκλήρωση της δημιουργίας μπορείτε με την βοήθεια της τεχνολογίας, να αποθανατίσετε το έργο σας γιατί αυτό είναι που θα το κάνει διαχρονικό. Tα έργα χαλάνε με το πέρασμα του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες και για να τα κρατήσουμε ζωντανά αρκεί μια φωτογραφία.