Άρθρα ανά μήνα: Νοέμβριος 2023
Φθινοπωρινά φρούτα
Με αφορμή το δεύτερο εργαστήριο δεξιοτήτων ΕΥ ΖΗΝ – ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ το οποίο έχει ως τίτλο ” Ο Ρούλης ο τροφούλης και η περιπέτεια του στον κόσμο της υγιεινής τροφής” μιλήσαμε για τα φρούτα του φθινοπώρου. Ποια είναι, τι γεύση έχουν και σε τι μας βοηθούν.
τα είδαμε, τα μυρίσαμε και φτιάξαμε μια φρουτοσαλάτα
Επειδή δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε ποιο θα ήταν ο βασιλιάς των φθινοπωρινών φρούτων … ψηφίσαμε!
Κι όπως λέει ο σοφός λαός: ” Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”
Τόσο πολύ μας άρεσε το μήλο που αποφασίσαμε να φτιάξουμε και μια μηλόπιτα!
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με αφορμή τον εορτασμό των 50 ετών από την εξέγερση των φοιτητών κατά της Δικτατορίας, θέλοντας να εισάγουμε την έννοια της Δημοκρατίας αλλά και την αξία της, επιλέξαμε να διαβάσουμε στην ολομέλεια το βιβλίο της Ειρήνης Καμαράτου- Γιαλλούση, Η ΣΟΦΗ ΕΛΙΑ.
Στα παιδιά άρεσε πολύ η ιστορία και αποφασίσαμε να την δραματοποιήσουμε μέσα στην τάξη. Δυσκολεύτηκαν λίγο και χρειάστηκε πολλές φορές να τους υπενθυμίσουμε τους διαλόγους, όμως το διασκέδασαν.
Τους ζητήθηκε να ζωγραφίσουν τον αγαπημένο τους ήρωα αλλά και αυτόν που δεν τους ήταν αγαπητός και να αιτιολογήσουν την απάντησή τους.
Τα παιδιά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κολοκύθα δεν ήταν καλή και δίκαιη ώστε να της αξίζει να είναι αυτή η αρχηγός στο περιβόλι γιατί αν και έδινε την ίδια ποσότητα νερού σε όλα τα φυτά και τα δέντρα η ίδια κατανάλωνε πολύ περισσότερο νερό ( στα κρυφά) χωρίς να δουλεύει και να συνεισφέρει για το καλό του περιβολιού. Η ελιά αν και ήταν ικανοποιημένη με την ποσότητα νερού που της αναλογούσε δέχθηκε να βρει λύση για όλους.
Το παραμύθι στάθηκε η αφορμή ώστε να ασχοληθούμε σε δεύτερο χρόνο και με το δέντρο της ελιάς και τους καρπούς της. Είχαν σαν αποστολή να βρουν παροιμίες με την ελιά και να τις ζωγραφίσουν…
Eίχαμε την ιδέα να παίξουμε με την πολυαγαπημένη μας bee bot. Αυτή την φορά την βοηθήσαμε να πάει στο χωράφι να μαζέψει ελιές, να τις βάλει σε δοχεία, να τις πάει στο ελαιοτριβείο, να γίνουν λάδι, να εμφιαλωθεί το ελαιόλαδο και να φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
17η ΝΟΕΜΒΡΗ
Εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου χωρίς την αγαπημένη μας Ντενεκεδούπολη, δεν γίνεται! Πριν το κουκλοθέατρο, διαβάσαμε την ιστορία, ψηφίσαμε τον αγαπημένο μας ήρωα, ετοιμάσαμε ομαδικά εργασία με τα συνθήματα, διαδηλώσαμε και φτιάξαμε τον αγαπημένο μας ήρωα κούκλα για το σπίτι….
Άσκηση σεισμού- Έκτακτη Ανάγκη
Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στη συχνότητα σεισμών και την έκτη παγκοσμίως. Οπότε θεωρήσαμε σωστό να είμαστε προετοιμασμένοι, κάνοντας πρόβα σεισμού όπως ακριβώς κάνουμε και με τις γιορτές μας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι…
Είδαμε βίντεο σχετικά με τον σεισμό, διαβάσαμε ιστορίες οι οποίες προσπαθούσαν να εξηγήσουν το φυσικό φαινόμενο κατά την Αρχαιότητα ( Αθηνά και Εγκέλαδος) και συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να μας ” πιάνει ” πανικός όπως λέει και το τραγούδι από τα ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑ.
Μόλις τους δόθηκε το σήμα του σεισμού έγιναν μικροί, σαν χελώνες και έπειτα μπήκαν κάτω από τα τραπεζάκια τους κρατώντας το πόδι του τραπεζιού.
Έπειτα χωρίς να τρέχουν, το ένα πίσω από το άλλο (σαν τρενάκι) βγήκαν έξω στην αυλή, στο σημείο συνάντησης ( την τεράστια ρόδα) από όπου θα τα παραλάβουν οι γονείς τους σε περίπτωση σεισμού.
Τέλος φτιάξανε ομαδικά μια αφίσα με οδηγίες…
Ακολουθούν φωτογραφίες από τις ασκήσεις σεισμού μέσα στην τάξη
Μετά από έναν σεισμό ίσως χρειαστεί να καλέσουμε βοήθεια. Ξέρουμε ποιοι είναι οι αριθμοί έκτακτης ανάγκης;
Πότε καλούμε;
τι στοιχεία δίνουμε;
- Λέμε το όνομα μας
- Από που τηλεφωνούμε
- Και ποια είναι η έκτακτη ανάγκη
- Δεν κλείνουμε πρώτοι το τηλέφωνο
Όμως ετοιμάσαμε και σακίδια έκτακτης ανάγκης
και γράψαμε τα νούμερα έκτακτης ανάγκης, να τα μάθουν και οι γονείς μας.