ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ!

Το καρναβάλι ήρθε και στο Νηπιαγωγείο μας.

Το υποδεχόμαστε με “βοηθό” τη Δήμητρα παίζοντας κυνήγι θησαυρού με αινίγματα, μεταμφιεσμένοι σε ιππότες και πριγκίπισσες.

Τα παιδιά συνεργάζονται, λύνουν τους γρίφους και μαζεύουν τα κλειδιά για να ανοίξουν τον θησαυρό!

Η διασκέδαση συνεχίζεται με το μεγάλο πάρτι της Τσικνοπέμπτης, με χορούς, τραγούδια και παιχνίδια. Οι λιλιπούτειοι ήρωες χόρεψαν ποικίλους χορούς από τα παπάκια, την μακαρένα, τη γιάγκα, το λίμπο μέχρι και παραδοσιακούς χορούς, το μήλο μου κόκκινο και το Χαραλάμπη. Παίξανε παραδοσιακά παιχνίδια (χάσκα) αλλά και αγαπημένα μουσικοκινητικά με το χόκι- πόκι, κεφάλι, ώμοι,γόνατα και πόδια, τη γάτα, βόλτα στο δάσος, χαρούμενος σαν είσαι, 4 εποχές κ.ά. Ακολούθησαν νόστιμα εδέσματα, προσφορά γονέα παιδιού του Νηπιαγωγείου.

1. ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ 1

ΠΑΡΤΥ

2. ΚΕΦΙ ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Διαβάζουμε τον “Αρλεκίνο” της Ζωρζ Σαρή και φτιάχνουμε το δικό μας παραμύθι, κατασκευάζοντας τις κατάλληλες στολές.

Τα παιδιά ντύνονται Γοργόνες και Πειρατές και δραματοποιούν την όμορφη ιστορία τους στην τάξη.

ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ

Από τις αποκριές δεν θα μπορούσε να λείπει  καιΤο καρναβάλι των ζώων” γνωστή σύνθεση του γάλλου συνθέτη Καμίγ Σεν Σανς .Το Καρναβάλι των Ζώων είναι ένα χιουμοριστικό έργο, όπου ο συνθέτης μιμείται 13 ζώα. Αφού διαβάσαμε το παραμύθι, συζητήσαμε για το συνθέτη και το έργο. Φανταστήκαμε το χαρακτήρα που θα έχει η μουσική του κάθε ζώου, ακούσαμε τα αποσπάσματα, εντοπίσαμε τα μουσικά όργανα που κυριαρχούν σε κάθε μελωδία, κινηθήκαμε σαν τα ζώα του έργου και στο τέλος παίξαμε παιχνίδια ακρόασης.
3. ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Γνωρίζουμε τα αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας και ξεχωρίζουμε τον κουδουνοφόρο του Σοχού που με την τρομακτική του μάσκα θέλει να διώξει τον χειμώνα και με τα φωτεινά του χρώματα να φέρει την άνοιξη!

Φτιάχνουμε και τις ανάλογες μάσκες.

Με βοηθό τον Ηρακλή φτιάχνουμε και μάσκες ζωάκια με δακτυλομπογιές!ΜΑΣΚΕΣ

Στο αποκριάτικο κλίμα των ημερών οι λιλιπούτειοι μαθητές εκτοξεύτηκαν στο διάστημα ως αστροναύτες.  Στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων «STEAM  και η ΓΗ γυρίζει….», οι αποστολές συνεχίζονται με 2η αποστολή να γνωρίσουν πως είναι οι αστροναύτες, τι χρησιμοποιούν και πως χρειάζεται να εκπαιδευτούν για να γίνουν αστροναύτες. Φυσικά τα κατάφεραν περίφημα και βραβεύτηκαν ως οι καλύτεροι αστροναύτες της ελληνικής αποστολής.

4 2η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ

Το σχολείο μας υποδέχεται τη θεατρική ομάδα La strada με την παράσταση “Το Γαϊτανάκι”.

Τα παιδιά διασκέδασαν με ζωντανή μουσική, παραδοσιακά τραγούδια, γαϊτανάκι, αλευρομουτζουρώματα και πολλά παιχνίδια!

ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ

Στο πλαισιο του project “Τα σχήματα στις μορφές και στο περιβάλλον μας μέσα από την ζωγραφική”  έγινε γνωριμία, ανακάλυψη και επαφή με τα σχήματα γύρω μας. Προσεγγίσαμε διαθεματικά έργα ζωγραφικής του J. Miro όπως και το «Καρναβάλι του Αρλεκίνου». Αναζητήσαμε πίνακες ζωγραφικής του Miro στο διαδίκτυο, κάναμε υποθέσεις για τις μορφές και τα πλάσματα που ζωγράφιζε και για άντληση της έμπνευσής του. Παρακολουθήσαμε βιντεο με τους πίνακες του σε «κινούμενες εικόνες» και μουσική Φανταστήκαμε και υποθέσαμε ποια μπορεί να είναι τα πλάσματα και τα αντικείμενα από τα οποία εμπνεύστηκε ο μεγάλος ζωγράφος που παρουσιάζονται στο «Καρναβάλι του Αρλεκίνου». Πειραματιστήκαμε και μιμηθήκαμε τον ζωγράφο ζωγραφίζοντας  μικρά μεμονωμένα σχέδια και αντικείμενα από τον πίνακα “το καρναβάλι του Αρλεκίνου” και δημιουργήσαμε τον δικό μας πίνακα του Αρλεκίνου. Κατασκευάσαμε, χρωματίσαμε και κόψαμε καρναβαλίστικες μάσκες από σχέδια και μορφές από τους πίνακές του. Δημιουργήσαμε με σύρμα πίπας σε στέκα κεφαλιού διακοσμητικά από τα φανταστικά πλάσματα του Miro. Ντυθήκαμε καρναβαλια  και μεταμορφωθήκαμε… σαν τις δημιουργίες Miro!

” Προσπαθώ να βάζω χρώματα…….σα λέξεις που φτιάχνουν ποιήματα….σα νότες που φτιάχνουν μουσική…”      Joan Miro

5. ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΟΥ ΜΙΡΟ

Αυτές τις αποκριάτικες μέρες δεν έλειψαν και τα παιχνίδια με τον κλόουν της τάξης μας!!   Κλείσε τα μάτια και φτιάξε τον δικό σου κλόουν !!! Παιχνίδι προσανατολισμού στο χώρο και αυτογνωσίας του προσώπου. Το παιχνίδι στον ουρανό συνεχίστηκε με τον χαρταετό και τον ήλιο τον ηλιάτορα.  Έτσι οι μικροί αστροναύτες γνώρισαν τον ήλιο με τα χαρακτηριστικά του και τη θέση του στο ηλιακό σύστημα αλλά και τον Ήλιο τον ηλιάτορα του Οδυσσέα Ελύτη.   Ο ήλιος  στο έργο του Ελύτη κατέχει εξέχουσα θέση κι ευθύς εµύρισε Άνοιξη, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Ελύτης, ενώ δηλώνει τη χαρά την ελπίδα και την αισιοδοξία για την Ελλάδα. Ο Ήλιος, ο Ηλιάτορας. Ο Πετροπαιχνιδιάτορας. Λίγο το στόμα του άνοιξε κι ευθύς εμύρισε Άνοιξη. Τα δέντρα κελαηδήσανε τα ζωντανά σουνίσανε. Και οι άνεμοι χρωματιστούς γεμίσανε χαρταετούς.                                                                                                                          Οδυσσέας Ελύτη

6. Ο ΗΛΙΟΣ Ο ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ

Με τον Μιχάλη και τη Μαλαματένια βοηθούς ζυμώνουμε και ψήνουμε πεντανόστιμες και λαχταριστές λαγάνες!

ΛΑΓΑΝΕΣ

7. ΟΙ ΛΑΓΑΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑΣ

Δεν έλειψε, φυσικά, και το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής. Ένα ιδιόμορφο ημερολόγιο με το οποίο μετρούσαν τις εβδομάδες της νηστείας (Σαρακοστής). Η κυρά Σαρακοστή απεικονίζει μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, σαν καλόγρια χωρίς στόμα, λόγω νηστείας με επτά πόδια που αναπαριστούν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.  Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες εβδομάδες νηστείας έμειναν μέχρι το Πάσχα. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή ήταν φτιαγμένη από χαρτί και σε άλλα από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν με αλεύρι, αλάτι και νερό, όπως λέει και το τραγούδι, που μπορείτε να το ακούσετε εδώ, Η Κυρά Σαρακοστή.

ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

 

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και δεν υπάρχει παιδί που να μην περιμένει πώς και πώς να πετάξει τον χαρταετό του ψηλά στον ουρανό.

Ο χαρταετός μας φέτος αντλεί έμπνευση από τα “Άνθη αμυγδαλιάς” του Vincent van Gogh.

Μαθαίνουμε την ιστορία της Αμυγδαλιάς και γνωρίζουμε τα οφέλη των αμυγδάλων για την υγεία μας.

Βγαίνουμε στην αυλή για να πετάξουμε τους χαρταετούς μας.

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ

735040 1

Η Ανθισμένη αμυγδαλιά του Van Gogh

 

 ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ