Απόκριες, μια γιορτή γεμάτη χαρα!

Μπήκαμε για τα καλά στο αποκριάτικο κλίμα…και με αφορμή τον Αρλεκίνο της Άλκης Ζέη, φτιάξαμε τους δικούς μας στην τάξη! Ακόμη, γνωρίσαμε το καρναβάλι της Βενετίας μέσα από πίνακες ζωγραφικής και εμπνευστήκαμε για τη δημιουργία των μασκών μας!

Σταθήκαμε περισσότερο και γνωρίσαμε καλύτερα τον πίνακα του ζωγράφου Μιρό «Το καρναβάλι του Αρλεκίνου» και αφού τον είδαμε να ζωντανεύει, φτιάξαμε τη δική μας εκδοχή.

αρλεκινος

Ακόμα, χορέψαμε το γνωστό Γαϊτανάκι αλλά και άλλους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, με τη “Σκούπα της Λέρου” να γίνεται ο αγαπημένος χορός της ομάδας μας!!

 

Πάντα βρίσκουμε  χρόνο για ομαδικά παιχνίδια μέσα στην τάξη μας… αυτή την εβδομάδα πρωταγωνίστησαν τα αποκριάτικα μπαλόνια!  Με κέφι πολύ  φουσκώνουμε μπαλόνια με τους φίλους μας, βάζουμε μουσική και το παιχνίδι ξεκινά…στο τέλος φυσικά μαζευόμαστε  όλοι μια παρέα  σε ένα ομαδικό χορό!

Η αποκριάτικη διάθεσή μας κορυφώθηκε στο αποκριάτικο πάρτυ του σχολείου! Όλα τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε ευφάνταστους ήρωες, χόρεψαν και έπαιξαν με την καρδιά τους, έσπασαν πινιάτες γεμάτες εκπλήξεις, ευγενική χορηγία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και αναβίωσαν το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος γεμίζοντας με αλεύρι, γέλια και όμορφες στιγμές μια αξέχαστη γιορτή!

Αμυγδαλιά, η νυφούλα του χιονιά

Λίγο πριν βγει ο Χειμώνας, γνωρίσαμε το μύθο της Αμυγδαλιάς, παρατηρήσαμε τα άνθη της και τα παράγωγά της και στολίσαμε την τάξη μας με την μας ομαδική εργασία! Μια πανέμορφη αμύγδαλια από τέμπερες, περικυκλώθηκε από τα έργα των παιδιών που αποτύπωσαν τη νύφη του χειμώνα με το Βοριά! Επίσης εμπνευστήκαμε από τον πίνακα του Βαν Γκογκ «ανθισμένη αμυγδαλιά» και φτιάξαμε τα δικά μας εικαστικά έργα!

Ταξίδι στην Ιστορία!

Ξεκινήσαμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο μελετώντας την ακρόπολη στο πέρασμα των εποχών

Φτάσαμε στην αρχαία Ελλάδα! Μιλήσαμε για την διαμάχη ανάμεσα στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα και ζωγραφίσαμε τους δικούς μας αμφορείς .

20250222 233455

Μάθαμε για τον τρόπο ζωής στην αρχαία Ελλάδα, προβληματιστήκαμε και δημιουργήσαμε.

20250222 23371920250222 233746

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Νιρέτα η καρέτα & τα θαλάσσια απορρίμματα»

476485694 1101685921704673 1261907730389589643 n

Το βιωματικό εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Νιρέτα η Καρέτα” που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών για τις απειλούμενες με εξαφάνιση θαλάσσιες χελώνες, τους βιοτόπους τους και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει ο άνθρωπος στο περιβάλλον με έμφαση στα θαλάσσια απορρίμματα, πραγματοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο μας και ενθουσίασε τα παιδιά!

Εξερευνώντας την εποχή των δεινοσαύρων!

Μια περίεργη βαλίτσα έφτασε ξαφνικά στο σχολείο μας και έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο! Χάρτες, πυξίδες, αξίνες, πινέλα απολιθώματα και πολλά άλλα ξεπήδησαν από τη βαλίτσα και τα παιδιά άρχισαν να τα περιεργάζονται, να εξοικειώνονται με το υπό διερεύνηση θέμα και να κάνουν υποθέσεις σχετικά με το περιεχόμενό της, το «γιατί» μας την έστειλαν και το «ποιος» ήταν ο πιθανός ιδιοκτήτης της.

Ο αποστολέας αποκαλύφθηκε πως δεν ήταν άλλος από τον διάσημο Δόκτωρ Δεινοσαυρόπουλο που έμαθε πως οι μαθητές και οι μαθήτριες του Νηπιαγωγείου μας είναι εξαιρετικοί ερευνητές και χρειαζόταν τη βοήθειά τους! Τα νήπια με χαρά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και ανέλαβαν την επιστημονική αυτή αποστολή και την ευθύνη να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, στο ερώτημα «Υπήρχαν δεινόσαυροι στην Ελλάδα;»

Στα πλαίσια του σταδίου αυτού, οι μαθητές έφεραν και παρουσιάσαν στην τάξη σχετικό οπτικό υλικό, βιβλία αλλά και αντικείμενα σχετικά με το υπο διερεύνηση ερώτημα, με τα οποία αργότερα συνέθεσαν μια γωνιά γεμάτη ερεθίσματα προς ανακάλυψη!!

Στο επόμενο στάδιο, τα παιδιά μέσα από μικρές «προκλήσεις» που τους ετοίμαζε ο Δόκτωρ Δεινοσαυρόπουλος και τη «γωνιά ανακάλυψης δεινοσαύρων» που στήθηκε στην τάξη, ενεπλάκησαν σε διαδικασίες πειραματισμού και διερεύνησης. Αποκορύφωμα της διαδικασίας ήταν το πείραμα που υλοποιήθηκε στην τάξη, με την έκρηξη του ηφαιστείου που αποτύπωνε τον τρόπο με τον οποίο επηρεάστηκε η μορφολογία της γης και τη σταδιακή κατάτμησή της.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, σε ομάδες ανέπτυσσαν και κατέγραφαν περισσότερα δικά τους ερωτήματα και υποθέσεις σχετικά με τα απολιθώματα, τους δεινοσαύρους, τις περιόδους του Μεσοζωϊκού αιώνα και την αντίστοιχη ιστορία και μορφολογία της Γης.

Ακόμη, ασχολήθηκαν και διασκέδασαν με σχετικά επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια γνώσεων αλλά και άλλα συμβολικού χαρακτήρα, αφού η γωνιά που δημιουργήθηκε έδινε την ευκαιρία για περαιτέρω εμπλοκή ακόμη και στο ελεύθερο παιχνίδι.

Στο τέλος, οι ομάδες παρουσίασαν η μία στην άλλη τα ευρήματά τους, τα συνέκριναν και κατέληξαν σε συμπεράσματα.

Στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν όλα όσα έμαθαν και να αποτυπώσουν τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις τους, για τους δεινοσαύρους και τις γεωλογικές περιόδους που μελέτησαν, τα παιδιά δημιούργησαν μία ιστοριογραμμή.  Χωρίστηκαν σε ομάδες και αυτενεργώντας με ποικίλα υλικά  απέδωσαν σε κάθε περίοδο, τα κύρια χαρακτηριστικά καθεμίας (κλίμα, βλάστηση, εμφάνιση λουλουδιών και υγρών στοιχείων).

Παράλληλα γνώρισαν καλύτερα το επάγγελμα του παλαιοντολόγου και μπόρεσαν να σειροθετήσουν τα βήματα που ακολουθούνται σε μία ανασκαφή και να συνδέσουν τα εργαλεία που βρήκαν στη βαλίτσα με την πράξη.

Η εμπειρία των παιδιών εμπλουτίστηκε με την ανασκαφή που πραγματοποίησαν οι ομάδες με «αντίγραφα» των ευρημάτων από ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα που μας έστειλαν οι συνεργάτες του Δόκτωρος Δεινοσαυρόπουλου.

Τα παιδιά αφού κατόρθωσαν να συναρμολογήσουν τους σκελετούς, έκαναν τις εκτιμήσεις τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μεταγενέστερα ζώα και όχι για δεινόσαυρους, απαντώντας στο βασικό ερώτημα της έρευνας.

Καθόλη τη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας, τα παιδιά κατέγραφαν στον πίνακα που αναρτήθηκε στη γωνιά των δεινοσαύρων της τάξης μας, τις προϋπάρχουσες γνώσεις τους, τις απορίες, τα ευρήματά τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκαν (πίνακας KWLH).

Στο τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες αποφάσισαν να καλέσουν την άλλη τάξη του νηπιαγωγείου σε μία παρουσίαση και να μοιραστούν την εμπειρία και τις γνώσεις τους για την ιστορία της Γης.

473326812 1153824619751942 1550505156560499949 n

 

Κρύο πολύ….λέτε να χιονίσει;

Η επιστροφή μας στην τάξη την νέα χρονιά συνοδεύτηκε και από την πτώση της θερμοκρασίας, ο Ιανουάριος άλλωστε βρίσκεται στην καρδιά του χειμώνα! Η αλλαγή αυτή του καιρού παρατηρήθηκε από τα παιδιά και το τέλος του μήνα  έφερε σημαντικά επιστημονικά ερωτήματα στην ομάδα μας. Γιατί κάνει κρύο τον Ιανουάριο; Κάνει κρύο παντού;

Τα ερωτήματα πολλά…αποφασίσαμε να τα συγκεντρώσουμε, να τα καταγράψουμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε τις απαντήσεις!

20250215 122946

 

Τις πρώτες απαντήσεις τις πήραμε από το διάστημα, μελετώντας την περιφορά της Γης γύρω από τον ήλιο αλλά και από τον εαυτό της!

Στην “διαστημική” μας τάξη παίξαμε πολλά παιχνίδια και συνειδητοποιήσαμε την αλλαγή των εποχών αλλά και την εναλλαγή της μέρας με τη νύχτα!

Όμως πως μετράμε το κρύο; Κάνει το ίδιο κρύο παντού; Το θερμόμετρο αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο στα επόμενα πειράματα μας! Κάθε μέρα παρατηρούσαμε το θερμόμετρο μέσα στην τάξη και καταγράφαμε την θερμοκρασία.

 

Ιδέα των παιδιών να αφήσουμε το θερμόμετρο και σε άλλα σημεία του σχολείου, λιγότερο συνηθισμένα… Αλήθεια τι δείχνει το θερμόμετρο….

Όλη την εβδομάδα κάναμε παρατηρήσεις και μετρήσεις!

Επόμενο ερώτημα, τι συμβαίνει στο νερό όταν συναντά κρύο; Αυτή τη φορά η έρευνα στο διαδίκτυο μας βοήθησε πολύ!

Όλη την εβδομάδα η παρακολούθηση του οπτικοακουστικού υλικού πέρα από τις γνώσεις μας χάρισε και πολλές χαρούμενες και αστείες στιγμές στην ομάδα μας!

Φυσικά σειρά είχαν τα πειράματα με τον πάγο…

Το εξαγωνικό σχήμα της χιονονιφάδας μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα…αποφασίσαμε να φτιάξουμε όλοι μαζί τα δικά μας πολυγωνικά σχήματα!

Αφού όλα μας τα επιστημονικά ερωτήματα  βρήκαν τις απαντήσεις τους, η μέρα μας έκλεινε με παιχνίδι, να “δημιουργούμε” ριπές ανέμου και να κάνουμε την παρεούλα  μας να “χιονίζει”!

Καλή χρονιά, ας κόψουμε την Βασιλόπιτα!

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας υποδεχθήκαμε τη νέα χρονιά με ένα αγαπημένο έθιμο των παιδιών… την Βασιλόπιτα!

Κάθε παιδί διαλέγει το δικό του κομμάτι!

Είναι το δικό μου κομμάτι το τυχερό; Ας το ανακαλύψουμε!

Βρέθηκαν τα τυχερά φλουριά!

 

Όλοι μαζί απολαμβάνουμε τη νόστιμη βασιλόπιτα!!

Καλή Χρονιά!!!!!

Αντίο 2024- Καλώς όρισες 2025!

2025

Υποδεχθήκαμε το 2025 στην τάξη παίζοντας με τους αριθμούς και ανάβοντας πυροτεχνήματα! Χορέψαμε, τραγουδήσαμε, προσεγγίσαμε τις έννοιες του χρόνου και κάναμε ομαδική εργασία εμπνευσμένοι από το τραγούδι 12 μήνες αθλητές. Καλή χρονιά!

 

Χριστούγεννα

Στολίσαμε το δέντρο και τα τζάμια με παραμυθένιες δημιουργίες και χορέψαμε στους ρυθμούς των αγαπημένων μας χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, γεμίζοντας το νηπιαγωγείο με γιορτινό κλίμα!

462640187 942247540706485 8973478086323708494 n

Καθώς ο χιονάνθρωπος μας βοήθησε να μετράμε αντίστροφα τις μέρες για τα Χριστούγεννα, τα πινέλα μας πήραν φωτιά, και η χρυσόσκονη αιωρούταν στην τάξη… Φυσικά, δεν έλειψαν και οι αποστολές που μας ετοίμασε ο χιονάνθρωπος, για να παίξουμε στην αυλή!

Υποδεχθήκαμε τους γονείς των παιδιών οι οποίοι συμμετείχαν με πολύ κέφι στα ψυχοκινητικά παιχνίδια και δώσανε τον καλύτερο εαυτό τους στη δημιουργία των κατασκευών!

470051826 564445016299356 4075891043484427646 n467474771 1256437332264734 3576453480875370572 n466702803 2584902205044536 7793394026281793903 n

Γιορτάσαμε με τα παιδιά της Α’ Δημοτικού τον ερχομό των Χριστουγέννων! Ετοιμάσαμε ομαδικές ευχετήριες κάρτες και στολίδια για τα μεγαλύτερα παιδιά ενώ τραγουδήσαμε μαζί τους τα κάλαντα και διαβάσαμε χριστουγεννιάτικα παραμύθια στη βιβλιοθήκη του Δημοτικού!

Οι πρώτες μας Δράσεις!

Πολυτεχνείο

Πολυτεχνείο

Για τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, ζωγραφίσαμε “δύο καρδιές και έναν ήλιο στη μέση”, παρακολουθήσαμε στο κουκλοθέατρο την Ντενεκεδουπολη…και φωνάξαμε δυνατά “Ψωμί, παιδεία, ελευθερία “!

28η Οκτωβρίου

28η Οκτωβρίου

Νήπια και πρωτάκια συναντήθηκαν με αφορμή την 28η Οκτωβρίου, έφτιαξαν μαζί στεφάνια, φόρο τιμής στους ήρωες του ’40 και παρέλασαν περήφανα.

 

Φθινόπωρο

φθινόπωρο

Τα παιδιά προσέγγισαν το φθινόπωρο μέσα από την τέχνη. Παρατήρησαν γνωστούς πίνακες, αλλά και δημιούργησαν τους δικούς τους, πειραματιζόμενα με τις φθινοπωρινές αποχρώσεις και με διάφορες τεχνικές ζωγραφικής και κολλάζ.

 

Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού

πανελληνια ημερα αθλητισμου

Γιορτάσαμε την Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού, συμμετέχοντας σε αθλήματα στην αυλή του σχολείου! Φυσικά, κάθε παιδί έφτιαξε και φόρεσε το μετάλλιό του για να επιβραβευτεί κάθε προσπάθεια! Συγχαρητήρια σε όλους!