Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!
Οι τελευταίες μέρες του Οκτώβρη ήταν αφιερωμένες στην Επέτειο του ΌΧΙ.
Ενδεικτικές δραστηριότητες:
-Αναφερθήκαμε στα βασικά ιστορικά γεγονότα του ΄40 με βάση τον ευρωπαϊκό χάρτη και τις σημαίες της Ελλάδας, Ιταλίας, Γερμανίας .
Αναφορά στο διπλό εορτασμό της σημαίας και του «ΟΧΙ».
-Συζητήσαμε κι εμπλουτίσαμε τα ιστορικά γεγονότα με βάση φωτογραφικό υλικό της εποχής του 1940 με πρόσωπα και στιγμιότυπα και με απεικόνιση της γραμμής του χρόνου όπου σημειώσαμε τις βασικές χρονολογίες.
Εστιάσαμε στον δύσκολο αγώνα των Ελλήνων στρατιωτών στα χιονισμένα βουνά και την αξία της πολύτιμης βοήθειας των γυναικών της Ηπείρου στον Αγώνα.
– Μιλήσαμε για την γιορτή της Αγίας Σκέπης και την προστασία της Παναγίας προς τους στρατιώτες που αγωνίζονταν τον δίκαιο αγώνα με πίστη και θάρρος.
-Είδαμε και συζητήσαμε μερικές από τις γελοιογραφίες της Εποχής και τα εξώφυλλα των εφημερίδων.
-παίξαμε παιχνίδι αναγνώρισης της λέξης ΑΕΡΑ που βροντοφωμαζαν οι Έλληνες στρατιώτες στα βουνά ανάμεσα σε αναγραμματισμούς της λέξης και μάθαμε να την γράφουμε.
– Μάθαμε το Αα του ΑΕΡΑ
– Συζητήσαμε για την αξία της Ειρήνης μεταξύ των λαών και ευχηθήκαμε να σταματήσουν οι πόλεμοι.
-Γνωρίσαμε την Σοφία Βέμπο και ακούσαμε το τραγούδι της “παιδιά της Ελλάδος παιδιά” βλέποντας φωτογραφικό ντοκουμέντο της εποχής.
-Τραγούδια : ο Ντούτσε , γαλανόλευκη σημαία , δε χορταίνω ..,”κορόιδο Μουσολίνι “, “τα ραφτικά της γιαγιάς”- τραγούδι για την Ειρήνη”, Εθνικός Ύμνος
-Ποιήματα ανάγνωση κι απαγγελία
5. Στολίσαμε τις τάξεις μας με ομαδικές και ατομικές κατασκευές.
Δραστηριοποιηθήκαμε με Κινητικά παιχνίδια : Ο Σημαιοφόρος, Τα χρώματα της σημαίας : άσπρο, μπλε, γαλάζιο
Διαβάσαμε Βιβλία και ιστορίες: «Η Ειρήνη» του Αριστοφάνη διασκευή Ζαραμπούκα
« Οι μεγάλοι κάνουν πόλεμο …Γιατί;»
« Το έπος του σαράντα» Φ. Μανδηλαρά
Παραμύθι : « Ο σπόρος της ειρήνης» και το κανόνι της Ειρήνης(διαδικτυακά)
Είδαμε Εκπαιδευτικά Βίντεο : «28η Οκτωβρίου»
Παίξαμε παιχνίδια γνώσεων για την 28η Οκτωβρίου στον διαδραστικό μας πίνακα.
Και πολλά ακόμα…
Τέλος τιμήσαμε την Σημαία και την Πατρίδα μας, το ένδοξο ΟΧΙ του ’40 με την σχολική μας γιορτή, τα ποιήματα, τα τραγούδια και την παρέλασή μας.