Το Παπάκι Πάει
Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων υλοποιήσαμε το πρόγραμμα του Χαμόγελου του Παιδιού με τίτλο “Το παπάκι πάει”.
Γενικός σκοπός του Προγράμματος είναι η εκπαίδευση των μαθητών / μαθητριών σε δεξιότητες που θα τα προστατεύσουν σε συνθήκες εξαφάνισης αλλά και θα μειώσουν την πιθανότητα να βρεθούν σε τέτοια συνθήκη.
Τα παιδιά, μέσα από την αφήγηση ιστοριών,το κουκλοθέατρο,το θεατρικό παιχνίδι,τη συζήτηση,το τραγούδι και την ενεργό συμμετοχή τους σε δραστηριότητες εμβάθυνσης έμαθαν:
- τι πρέπει να κάνουν και τι όχι σε περίπτωση που χαθούν
- ποιόν να εμπιστευθούν και ποιόν όχι
- τα τηλέφωνα που μπορούν να καλέσουν
1ο εργαστήριο: Εισαγωγή στην έννοια της εξαφάνισης – Γνωριμία με το Χαμόγελο του Παιδιού.
Έξω από το Νηπιαγωγείο μας βρήκαμε να κλαίει μια πάπια. Μας ζήτησε να τη βοηθήσουμε να βρει το παιδάκι της τον Πάκο,που εξαφανίστηκε.Ακολούθησε συζήτηση,ώστε να διερευνηθούν οι γνώσεις των παιδιών γύρω από την έννοια της εξαφάνισης αλλά και τις ενέργειες που γίνονται όταν συμβεί κάτι τέτοιο.Παρακολούθησαν σχετικό video του Χαμόγελου του Παιδιού.Γνώρισαν τη δράση και το έργο του συλλόγου και αποφάσισαν να γίνουν εθελοντές του και να βοηθήσουν στην εύρεση του Πάκο.
2ο Εργαστήριο: Φτιάξε το βοηθό σου
Τα παιδιά σε συνεργασία με τις παιδαγωγούς έφτιαξαν την κούκλα- βοηθό και στη συνέχεια τα παιδιά την παρουσίασαν στην ολομέλεια.
3ο Εργαστήριο: Ο δρόμος για το σπίτι- Η ιστορία του μικρού Αλέξανδρου
Αφήγηση παραμυθιού.Συζήτηση – Σειροθέτηση των εικόνων του παραμυθιού.
Ζωγραφική από τα παιδιά.
Κατασκευή κύβων με εικόνες και δημιουργία αυτοσχέδιων ιστοριών με θέμα την εξαφάνιση.
4ο Εργαστήριο : Το Παπάκι Πάει (κουκλοθέατρο)
Τα παιδιά κατασκεύασαν τις κούκλες που χρειαστήκαμε (παπάκι Πάκο, μαμά πάπια, Αστυνομικός, άγνωστος κύριος, άγνωστη πάπια με παπάκια). Παρακολούθησαν και έπαιξαν κουκλοθέατρο την ιστορία του Πάκου.
Κατά τη διάρκεια του κουκλοθεάτρου τα παιδιά με τη βοήθεια της κούκλας – βοηθού και χρησιμοποιώντας όσα έμαθαν στο προηγούμενο εργαστήριο,συμβούλευαν τον Πάκο για το τι πρέπει να κάνει και τι όχι προκειμένου να βρει τη μαμά του.
5ο Εργαστήριο: Τι Θα Έκανες Αν…
Τα παιδιά βιωματικά εφάρμοσαν την προηγούμενη γνώση αναλαμβάνοντας και παίζοντας ρόλους μέσα από υποθετικά πιθανά σενάρια. Με τη βοήθεια του θεατρικού παιχνιδιού τα παιδιά επανέλαβαν τα «βασικά μηνύματα» πρόληψης της εξαφάνισης. Για παράδειγμα:
«Τι θα έκανες εάν στο λούνα παρκ κατέβαινες από το παιχνίδι και δεν έβλεπες τη μαμά σου;»
Επιθυμητή αντίδραση προς μάθηση: Μένω σταθερός /ή, δεν μετακινούμαι.
6ο Εργαστήριο: Ας Μάθει και Η Μαμά με τον Μπαμπά – Αξιολόγηση
Κατασκευάσαμε μπρελόκ με τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης προκειμένου τα παιδιά να μπορούν πάντα να τα έχουν μαζί τους. Στην συνέχεια, οι μικροί μαθητές ενημέρωσαν τους γονείς για το “Χαμόγελο του Παιδιού” και την χρησιμότητα των τηλεφωνικών αυτών αριθμών.