Φυσιολάτρες εν δράση
Στο πλαίσιο της πρώτης ενότητας του εργαστηρίου μέσα από ένα παιχνίδι, τα νήπια έλεισαν τα μάτια τους, μύρισαν λουλούδια, άκουσαν κελαηδήσματα και έτσι εισήχθησαν στην έννοια της φύσης. Έπειτα, εξέφρασαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και με αφορμή την εργατική πρωτομαγιά το κάθε παιδί δημιούργησε το προσωπικό του στεφάνι. Επίσης, διαβάσαμε βιβλία και δραματοποιήσαμε μία ιστορία όπου τα φυτά επαναστάτησαν απέναντι στον γεωργό που τα εκμεταλλευόταν.
Στη συνέχεια, χωρισμένα τα παιδιά σε ζευγάρια, εντόπισαν και ονοματίζουν μυρωδιές της φύσης, αναλαμβάνοντας εναλλάξ ρόλο καθοδηγητή και καθοδηγούμενου. Επιπλέον, έχοντας συλλέξει φύλλα και άνθη της φύσης τα παρατηρήσαμε, τα ομαδοποιήσαμε και τα διαχωρίσαμε ανά χρώμα ή μέγεθος. Με τα υλικά που συλλέξαμε καθώς και με ανακυκλώσιμα υλικά όπως κουτί παπουτσιών φτιάξαμε τα δικά μας παιχνίδια. Τέλος παρατηρήσαμε με μεγεθυντικό φακό έντομα της αυλής παίξαμε και παιχνίδι με ήχους φύσης. Ακολουθεί ο σύνδεσμος.
https://youtu.be/gACp7Wbc5og?feature=shared
Σειρά έχει η τροφική αλυσίδα, στην ενότητα αυτή διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε με διαδραστικό τρόπο το παραμύθι:”Μία κάμπια πολύ πεινασμένη”, του Έρικ Καρλ. Έπειτα, είδαμε βίντεο με τον κύκλο ζωής της πεταλούδας (ακολουθεί ο σύνδεσμος) και προχωρήσαμε σε αντίστοιχο φύλλο εργασίας. Τέλος, κατασκεύασε το κάθε παιδί την δική του πεταλούδα.
https://youtu.be/G3VMl-EY2DM?si=xsOr5cQgQGZ6pz6a
Μετά την πεταλούδα σειρά έχει η μέλισσα! Διαβάσαμε παραμύθι, είδαμε το παρακάτω εκπαιδευτικό βίντεο και.. γίναμε για λίγο μέλισσες!
https://youtu.be/tX1t6LF2vE8?feature=shared
Στο παρόν εργαστήρι μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε και να επεξεργαστούμε φυτά, δίνοντας βάση στα ηλιοτρόπια όπου είδαμε σχετικά βίντεο και μελετήσαμε το λουλούδι και τους σπόρους του. Ύστερα, προχωρήσαμε σε αντίστοιχη κατασκευή, εμπνευσμένη από τον πίνακα του Βαν Γκογκ. Παράλληλα, συζητήσαμε για τους κορμούς των δέντρων οι οποίοι μας μαρτυρούν την ηλικία τους. Βγαίνοντας στην αυλή προσπαθήσαμε με κορδέλες να μετρήσουμε τους κορμούς των δέντρων.