ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – Παγκόσμια και Τοπική Φυσική Κληρονομιά
Για αρχή, το έδαφος…
Σκοπός του προγράμματος που εφαρμόσαμε στο σχολείο μας κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος – Μάρτιος, ήταν η ανάδειξη του εδάφους ως ένα πολύπλοκο, φυσικό και βιολογικό σύστημα. Οι μαθητές συμμετείχαν σε δραστηριότητες καλλιεργώντας δεξιότητες μάθησης όπως επικοινωνίας και συνεργασίας συμμετέχοντας σε ομάδες ενώ παράλληλα, αξιοποιήθηκαν τεχνολογικά μέσα και διάφορα εργαλεία για την απόκτηση γνώσεων και την διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών απέναντι στο περιβάλλον.
Ενδεικτικές δραστηριότητες:
Τα παιδιά παρακολούθησαν βίντεο για την εξέλιξη της γης κατά το πέρασμα των χρόνων.
https://www.youtube.com/watch?v=u7iHl8czlAw
https://www.youtube.com/watch?v=aABnD6GKrjk&t=409s
Συζητήσαμε για την ιστορία της γης και έπειτα, χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες για να ζωγραφίσουν την εξέλιξη των ζωντανών οργανισμών όπως παρουσιάζεται στο βίντεο (μονοκύτταροι και πολυκύτταροι οργανισμοί στη θάλασσα, θαλάσσια ζώα με πόδια, σαύρες-δεινόσαυροι, άλλα ζώα και χιμπατζήδες, άνθρωποι).
Έγινε αναφορά στο εσωτερικό της γης, παρακολούθησαν βίντεο και με τη χρήση πλαστελίνης προσπάθησαν σε ζευγάρια να δημιουργήσουν τη δική τους γη!
https://www.youtube.com/watch?v=mkSHB1U1pks
https://www.youtube.com/watch?v=24wO1G_7fyc
Προσπάθησαν να ανακαλύψουν (μέσα στη σπηλιά που κατασκευάσαμε αλλά και στο χώμα) διάφορα πετρώματα και ορυκτά. Εφόσον τα παρατήρησαν και τα επεξεργάστηκαν αναγνωρίζοντας τις ιδιότητές τους, τα κατηγοριοποιούσαν σύμφωνα με το μέγεθος, το χρώμα και τη γυαλάδα τους.
Πραγματοποιήσαμε πειράματα σχετικά με την εξάτμιση και την υγροποίηση του νερού.
Τα παιδιά αντιστοίχισαν εικόνες ζώων με τον βιότοπο τους, ενώ παράλληλα εξηγήσαμε και τις συνθήκες διαβίωσής τους. Επιπλέον, συζητήσαμε τι θα συνέβαινε αν αλλάζαν κάποια ζώα τόπο διαβίωσης και πως αυτό θα επηρέαζε τόσο τα ίδια όσο και τα υπόλοιπα ζώα.
Οι μαθητές παρακολούθησαν ανάλογο βίντεο και σχεδίασαν τροφικές αλυσίδες. Από τον συνδυασμό τους προέκυψαν τροφικά πλέγματα και επισημάνθηκε η πολυπλοκότητα των σχέσεων που δημιουργούνται τόσο μεταξύ οργανισμών όσο και μεταξύ οργανισμών και φυσικού περιβάλλοντος εντός των οικοσυστημάτων (θαλάσσια-δασικά).