Τρύγος

Το προηγούμενο διάστημα ασχοληθήκαμε με το θέμα  “Από το αμπέλι …στο κρασί ”  και ο φίλος μας ο Άμπελος σήμερα μας προτείνει να ασχοληθούμε με τον Τρύγο!!!
Τι σημαίνει άραγε Τρύγος; Ξέρει κανείς;
trygos1 orig
Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο στον προτζέκτορα, για να γνωρίσουμε την διαδικασία του τρύγου……
Πρωταγωνιστής, Το γλυκό και νόστιμο σταφύλι που  κάνει το δικό του ταξίδι για να μας δώσει το κρασί του.…. και αποτελεί σημαντικό κομμάτι του τόπου μας.
Στις μέρες μας, τα πράγματα ίσως είναι λιγάκι διαφορετικά!

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

Στην ελληνική μυθολογία, εκτός από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, που θεωρούνταν οι σημαντικότεροι, υπήρχαν και άλλοι θεοί που δεν κατοικούσαν στο θεϊκό αυτό βουνό. Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο θεός Διόνυσος. Ήταν ο πιο πρόσχαρος από τους θεούς και από τους πιο αγαπητούς στους ανθρώπους γιατί ο Διόνυσος τους πρόσφερε το αμπέλι και το κρασί.Ο εύθυμος θεός ταξίδευε συνέχεια κι επισκεπτόταν πολλές χώρες και πολιτείες για να μάθει στους ανθρώπους πώς να καλλιεργούν τα κλήματα και πώς να φτιάχνουν από τους καρπούς τους το κρασί.Και βέβαια, ως θεός της χαράς και του κεφιού, σκόρπιζε παντού το κέφι. Έκανε τους ανθρώπους να ξεχνούν τις στενοχώριες τους και να ζωγραφίζεται στα πρόσωπά τους το χαμόγελο. Όπου περνούσε ξεκινούσε τρικούβερτο γλέντι και δεν ακούγονταν άλλο τίποτα παρά οι εύθυμοι ήχοι των μουσικών οργάνων και τα ζωηρά τραγούδια.

Μεγάλοι ζωγράφοι ζωγράφισαν τον θεό Διόνυσο. Ένας από τους πιο ωραίους πίνακες, είναι ο “Μικρός Βάκχος” του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ . Ο Διόνυσος έχει καθίσει σ’ ένα βαρέλι ζαλισμένος από το κρασί που πίνει. Ο μικρός Διόνυσος στεφανωμένος με τσαμπιά από σταφύλια κρατάει ένα σκήπτρο με σταφύλια στο δεξί του χέρι, ενώ με το αριστερό του χέρι σηκώνει ένα ποτήρι κρασί, σα να εύχεται «εις υγείαν». Στον πίνακα αναγράφεται ο τίτλος «Βάκχος,θεός του οίνου, θεός των αρχαίων».

Μάθαμε και τραγουδήσαμε το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου “Τσιριτίρι-τσιριτρό
Ζωγραφίσαμε τα δικά μας σταφύλια
Η ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ
Διαβάζουμε τον παραπάνω  μύθο του Αισώπου και συζητήσαμε για το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας που μας λέει  Ότι  είναι εύκολο να υποτιμάμε αυτό που δεν μπορούμε να καταφέρουμε. Ήμασταν όμως προσεχτικοί στο άκουσμα του μύθου? Πάμε να το εξακριβώσουμε με ένα παιχνίδι σειροθέτησης των εικόνων της ιστορίας.
χρονικη ακολουθια εικονων
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: ομαδική εργασία “‘Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια”
εικόνα Viber 2023 10 18 13 11 44 590
collage
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Τέλος ,γεμάτοι από γνώσεις ήμασταν έτοιμοι να τα ζήσουμε όλα αυτά από κοντά. Έτσι, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης», όπου και  παρακολουθήσαμε το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Σε μια ρώγα από σταφύλι». Μέσα από διάλογο και παιχνίδι γνωρίσαμε το σταφύλι, τα προϊόντα του και τη διατροφική τους αξία, τις αμπελουργικές εργασίες, αντιληφθήκαμε τα λαογραφικά συμφραζόμενα που συνοδεύουν το αμπέλι και ολοκληρώσαμε το  πρόγραμμα βιώνοντας το παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών στο πατητήρι!!
collage444     προιονταδοκιμαζονταςμυρίζονταςπυθαγόραςπατητηριπατητηρι 1
Μια όμορφη εμπειρία τελείωσε ,τα παιδιά κατανόησαν ,διασκέδασαν, έπαιξαν ,δοκίμασαν και επέστρεψαν γεμάτα εικόνες στο σχολείο….