Η προστασία των εφήβων από την παραπληροφόρηση και ο ρόλος των δημοσιογράφων

fake news 620x330 e1584205994799Σε αντίθεση με το παρελθόν που το πρόβλημα έγκειτο στην περιορισμένη γνώση και πληροφόρηση, σήμερα ο κίνδυνος απορρέει από την ποσότητα των επισφαλών και ψευδών ειδήσεων. Ο άνθρωπος καθημερινά «βομβαρδίζεται» με πληροφορίες, από τις οποίες μόνο ένα μικρό μέρος έχει αξία. Έτσι, χάνεται μέσα στο ατελείωτο μονοπάτι τους. Συγκεκριμένα, οι έφηβοι, που αποτελούν το μέλλον της χώρας, πρέπει να είναι σωστά προετοιμασμένοι και εφοδιασμένοι με τις κατάλληλες γνώσεις, προκειμένου να αντιμετωπίζουν σωστά και αποτελεσματικά την πληροφόρηση.

Σήμερα ο έφηβος πρέπει να μάθει να κολυμπάει στον «ωκεανό» των πληροφοριών και να προστατεύει τον εαυτό του από τις προκείμενες παγίδες. Αρχικά, οφείλει να συνειδητοποιήσει την ευθύνη του απέναντι στην πληροφόρηση. Έτσι, θα πρέπει συνεχώς να αξιολογεί και να διασταυρώνει τις πληροφορίες που συλλέγει. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αναζητά την αλήθεια μέσα από πολλές και διαφορετικές πηγές, να αποφεύγει τις προκαταλήψεις και να ψάχνει μια διαφορετική γνώμη ή άποψη. Είναι αναγκαίο να είναι επιφυλακτικός απέναντι σε ό,τι ακούει και διαβάζει, να αναπτύσσει την κριτική του σκέψη και πάντα να διατηρεί μια στάση σκεπτικισμού.

Συγχρόνως, το σχολείο διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία του εφήβου από τις επιπτώσεις της παραπληροφόρησης. Η αντικατάσταση της στείρας αποστήθισης με την κριτική αξιολόγηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων θα τον βοηθήσουν να σταθεί ενώπιον της παραπληροφόρησης. Πολύ σημαντικό είναι ο δάσκαλος να αποτελεί πρότυπο κριτικής αξιοποίησης των διακινούμενων πληροφοριών.

Επιπροσθέτως, πρέπει να ενισχυθεί ο δημοκρατικός χαρακτήρας των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ο κοινωνικός έλεγχος της δραστηριότητας του τύπου και η ανεξαρτησία του από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Συνεπώς, οι δημοσιογράφοι οφείλουν να επιτελούν σωστά το λειτούργημά τους και να μη γίνονται υποχείρια των ισχυρών. Από τους σημαντικότερους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι οι δημοσιογράφοι να παρουσιάζουν τα γεγονότα με αμεροληψία και αντικειμενικότητα και να δίνουν μια σφαιρική εικόνα για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Πρέπει, λοιπόν, να είναι ανεξάρτητοι, ώστε να ανταποκριθούν στον ρόλο τους αποτελεσματικότερα.

Καταληκτικά, θα λέγαμε πως ο έφηβος μπορεί εφαρμόζοντας διάφορες τεχνικές να βρει τον δρόμο εξόδου από τον λαβύρινθο των πληροφοριών. Με την κριτική αξιολόγηση και την επιλογή των πληροφοριών θα μπορέσει στη συνέχεια ως υπεύθυνος πολίτης να συνεισφέρει τα μέγιστα στην κοινωνία. Τέλος, αν οι δημοσιογράφοι συνειδητοποιήσουν την ευθύνη που φέρουν απέναντι στους εφήβους και γενικότερα στην κοινωνία, θα βοηθούσαν ουσιαστικά στην άμβλυνση της παραπληροφόρησης..

Κατηγορίες: Η έκθεση που ξεχώρισε. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.