Διδακτική επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά – 10/11/2024

10 Νοεμβρίου 2024. Αρχαία Αγορά. Ναός Ηφαίστου. Ένας χώρος πραγματικό στολίδι για την Αθήνα και την ιστορία της πόλης από τα προϊστορικά έως και τα νεότερα χρόνια. Ειδικά για τους μαθητές της Α’ Λυκείου η επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική προκειμένου να δουν από κοντά τα κτήρια τα οποία αναφέρονται στην Αρχαία Ιστορία αλλά και στα Αρχαία Ελληνικά.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΟΡΑΣ3

Οι μαθητές και οι μαθήτριες προς την Οδό των Παναθηναίων

Στην αρχαιότητα ο ανοικτός αυτός χώρος βορειοδυτικά της Ακρόπολης αποτελούσε το διοικητικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως το οικονομικό κέντρο της πόλης. Είναι αδύνατον να εισέλθει κάποιος στον χώρο αυτό και να μη φανταστεί, με τη συνδρομή και της ξενάγησης, τους Αθηναίους να διασχίζουν την Οδό των Παναθηναίων για να ανηφορίσουν προς την Ακρόπολη και να αποδώσουν τιμές στην προστάτιδα της πόλης Αθηνά Παρθένο. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι παρά τις όποιες προσθήκες έγιναν κατά καιρούς η οδός δεν έχει αλλοιωθεί.

ΝΑΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΥ

Ναός του Ηφαίστου

Το πρώτο κτήριο στο οποίο σταθήκαμε για αρκετή ώρα κατά την ξενάγηση υπήρξε ο Ναός του Ηφαίστου, ο καλύτερα σωζόμενος αρχαίος ελληνικός ναός. Είναι    κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο, όπως μαρτυρά το χρυσοκίτρινο χρώμα των κιόνων και αποτελεί έργο ίσως του αρχιτέκτονα Ικτίνου.

Επόμενη στάση της ξενάγησης αποτέλεσε το Νέο Βουλευτήριο, το οποίο  χτίστηκε ακριβώς δυτικά του παλαιού το 425 π.Χ.. Εκεί έλαβε χώρα η περιβόητη δίκη του Θηραμένη που αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές των Ελληνικών του Ξενοφώντα και από τις πλέον αγαπημένες των μαθητών και μαθητριών.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΟΡΑΣ

Κληρωτήριον για την εκλογή επιτρόπων

Τελική στάση της βόλτας μας η Στοά του Αττάλου, δωρεά του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου του Β’ και το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, το οποίο στεγάζεται σε αυτήν. Εκεί σταθήκαμε μπροστά στις προθήκες με τα όστρακα που αναγράφουν τα ονόματα σπουδαίων Αθηναίων που εξορίστηκαν, όπως αυτό του Κίμωνα και του Μιλτιάδη.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.